Liberalii ţin la galben, democraţii la portocaliu – Craiova e o sorcovă. Aleşii o etalează cu măiestrie

0
331

Consilierii municipali au încercat, ieri, să facă tot ce nu au putut în trei ani: să aprobe un regulament care să interzică proprietarilor să-şi picteze faţadele în cele mai excentrice culori. Au sfârşit prin a demonstra doar că sunt la fel de incoerenţi ca şi nebunia de culori de pe pereţii construcţiilor: s-au pierdut în explicaţii, au despicat firul în patru şi au sfârşit prin a-şi da votul pe nişte proiecte pe care nici nu apucaseră să le citească.

Regulamentul privind cromatica obligatorie în Craiova este aşteptat de ani buni în municipiu. Ori de câte ori venea vorba că oraşul arată cum arată şi din cauza lipsei unei constrângeri care să-i determine pe proprietari să nu mai vopsească pereţii cum le trăzneşte prin cap, autorităţile locale veneau imediat cu replica preferată: se lucrează la un regulament. Ieri, mult-aşteptatul proiect, a ajuns pe masa consilierilor municipali care urmau să-şi dea votul. Ce s-a întâmplat în cele aproape 30 de minute cât s-a discutat pe acest subiect, ţine tot de imaginaţie.

Supărarea lui Ştefârţă

Supărat că propunerile sale care se înşiră pe două pagini nu au fost luate în considerare de autorităţi, consilierul PNL, Emilian Ştefârţă, de profesie arhitect, a luat primul cuvânt şi a făcut praf proiectul. Acesta i-a avertizat pe consilieri că, dacă votează acum, cad într-o capcană:  «Dacă vrei să faci o faţadă complet albă, nu poţi, trebuie neapărat să mai vii cu altă culoare. Ori mie mi se pare foarte frumoasă o faţadă complet albă». Nu mult a lipsit ca Ştefârţă să treacă şi la analiza de culoare. «Ce este bleu? Un albastru închis. Bej ce este? Un ocru deschis. Atunci de galbenul de ce nu este specificat ca deschis, pentru că putem avea un galben ţipător».

Liberalul şi dilema culorii galben

În încercarea de a-i face pe colegi să înţeleagă că au de-a face cu un regulament «făcut pe picioare», Ştefârţă a imaginat scenarii şi mai imposibile. «În momentul în care de pe magazinul Dedeman, care este zugrăvit în albastru închis, va cădea o placă şi va trebui să repare acea faţadă, va trebui să fie de culoare bleu, pentru că altfel nu se mai încadrează. Sau gândiţi-vă că aveţi un bloc de şapte etaje care are la parter o bancă. Banca respectivă vrea să-şi îmbrace faţada în granit. Nu va putea pentru că depăşeşte cei 10 la sută, procent destinat culorilor puternice». Sau «dacă faţada mea este bej nimeni nu îmi spune să fac tâmplăria din aluminiu şi, dacă e vernil, nimeni nu-mi impune să fac tâmplăria din PVC».

Un regulament bun de aruncat la gunoi

Consilierul a sfârşit prin a spune că regulementul e bun de aruncat la gunoi sau schimbat în totalitate pentru că a fost conceput greşit de la bun început.. «Avem clădiri proprietate privată cu şase proprietari şi fiecare îşi fac reparaţiile cum le vin banii la teşcherea. Niciodată nu vor reuşi să menţină aceeaşi culoare, să devină casa unitară. Nici dacă folosesc identic aceleaşi materiale şi aceleaşi culori nu se poate fiindcă timpul acţionează asupra unui material şi îl îmbătrâneşte. Şi după şase luni de zile dacă vii exact cu aceeaşi tencuială şi aceeaşi vopsea nu obţii aceeaşi nuanţă. Noi asta urmărim prin acest regulament, să nu mai avem oraşele tărcate. Dacă nu înţelegem că o casă trebuie refăcută de la un cap la altul, de sus până jos, toată, nu facem nimic, ne ascundem după deget».

Diaconescu are o explicaţie

În replică, arhitectul-şef al Craiovei, care e autorul regulamentului, a spus că specialistul din CLM nu a înţeles nimic din regulament.  «Nu s-a înţeles că acest regulament este făcut pentru clădirile care până acum nu mai aveau nevoie de autorizaţie. Neavând nevoie de autorizaţie, ele scăpau. Cele la care s-a referit domnul consilier sunt clădiri la care se obţine autorizaţie şi la care, prin autorizaţie, există posibilitatea de control. Oricum eu am stopat toate culorile puternice. Chiar la un moment dat am şantajat proprietarii să-şi schimbe culorile violente»,  a spus arhitectul-şef, adăugând că acum trebuie să se stipuleze, totuşi, că nu mai este voie ca o faţadă să fie «bălţată».

Un vot tărcat

În timp ce arhitecţii se duelau pe nuanţe, consilierul PDL Marian Vasiles-a ridicat spunând că o parte dintre consilieri nu au putut să lectureze nici măcar o singură dată regulamentul. «Noi ne-am întâlnit la comisia de urbanism, am discutat, am vorbit cu consilierii, după ar fi trebuit să vedeţi mirarea după buzele noastre când executivul ne-a spus că voi discutaţi pe alt regulament, fraţilor. Deci consilierii am avut pe stick un regulament, aici este alt regulament». Primarul Antonie Solomon a încercat să aplaneze lucrurile, promiţând că va sancţiona în următoarele zile pe funcţionarii care s-au ocupat de pregătirea şedinţei. La vot, lucrurile au fost şi mai tărcate, în sensul că înşişi promotorii proiectului au sfârşit prin a vota împotriva lui, astfel că regulamentul a picat. Aleşii social-democraţi comentau ieri, după şedinţă, că votul are, totuşi, o explicaţie. Democrat-liberalii s-ar fi învrăjbit să se pună împotriva regulamentului iniţiat de primar întrucât printre culorile acceptate nu s-ar fi găsit şi portocaliul.