Începe al doilea proces al fostului primar din Malu Mare

0
928

Curtea de Apel Craiova a decis că poate începe procesul fostului primar al comunei doljene Malu Mare, Alexandru Dicu, trimis în judecată alături de contabila Primăriei, patru administratori de societăţi comerciale şi dirigintele de şantier de la lucrarea de înfiinţare a parcului comunal Malu Mare de procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals, fapte prin care s-a creat un prejudiciu de peste 822.000 lei. Inculpaţii au fost menţinuţi sub control judiciar, iar primul termen de judecată a fost stabilit pe 5 octombrie a.c.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au trimis în judecată, în octombrie 2017, pe Alexandru Dicu, Constantin Petrache, Gheorghe Ardeleanu, Florentina Stoian, Rodica Cotea, Gigi Zimţa, şi Ştefan Diţă. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, anchetatorii au reţinut că „inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare şi ordonator principal de credite în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Malu Mare, în perioada 2009-2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care S.C. GIDAZI PROD COM S.R.L., S.C. SILVIA METAL SRL, S.C. MIFLAN S.R.L., şi S.C. MITDUR SERVICE S.R.L., şi a acceptat la plată facturi, reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate, încălcând dispoziţiile art. 3 şi art. 5 din O.U.G. nr. 119/1999 şi art. 54 alin. 6 din Legea 273/2006 şi producând un prejudiciu de 822.352,23 lei”. În plus, mai spun anchetatorii, pe 19 decembrie 2011 şi 24 septembrie 2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare, aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă nr. 222/N/24.05.2011, încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, inculpatul Dicu Alexandru a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative, care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al U.A.T.C. Malu Mare. Procurorii au reţinut în rechizitoriu, detaliat, activitatea infracţională a fiecăruia dintre inculpaţi.

Procurorii au refăcut parţial rechizitoriul, la solicitarea Judecătoriei Craiova, care a admis o parte din cererile şi excepţiile inculpaţilor, iar pe 20 aprilie instanţa a dispus începerea procesului. Inculpaţii au formulat contestaţii, însă Curtea de Apel Craiova le-a respins, luna aceasta, astfel că s-a stabilit primul termen de judecată pe 5 octombrie a.c. În plus, judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut măsura controlului judiciar faţă de inculpaţi.