Admitere cu emoţii la Medicină

0
426

medicina (6)Medicina a devenit în ultimii ani una dintre cele mai „vânate” facultăţi din Oltenia. Exigenţele concursului de admitere, baza materială modernă, dar şi perspectivele pentru o carieră solidă sunt argumentele forte care i-au convins pe absolvenţii de liceu să facă această alegere. Ieri, aproape 900 de tineri au susţinut concursul de admitere, luptându-se pentru unul din locurile bugetate de la Facultate de Medicină, Farmacie sau Medicină. Şi în acest an au fost emoţii mari, nu doar pentru candidaţi, dar şi pentru părinţii care au aşteptat nerăbdători în faţa clădirii UMF.

Încă de la primele ore ale dimineţii sute de absolvenţi de liceu şi părinţi au ocupat strada Petru Rareş, acolo se află două corpuri de clădire ale Universităţii de Medicină şi Farmacie. Rând pe rând, candidaţii care aspiră la un loc de student al Facultăţii de Medicină, Farmacie sau Medicină Dentară au intrat în săli pentru a susţine unul dintre cele mai importante examene ale vieţii. Emoţii mari au fost şi pentru părinţii care au aşteptat în faţa clădirii UMF Craiova timp de trei ore.

Cea mai mare concurenţă, la Medicină Dentară

Anul acesta, la Facultatea de Medicină au fost scoase la concurs 209 locuri finanţate de la buget, respectiv 80 la taxă, şi s-au înscris 621 de candidaţi. La Medicină Dentară, pentru cele 34 de locuri (buget) şi 40 (taxă) au concurat 176 de candidaţi. Concurenţă mare a fost şi la Farmacie, acolo unde există 29 de locuri la buget şi 70 la taxă, iar numărul de candidaţi a fost 118.

Examenul s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă. Candidaţii au fost monitorizaţi în permanenţă de supraveghetori. În plus, subiectele au fost ţinute secret până în ultima clipă, fiind elaborate chiar de profesorii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. În ceea ce priveşte modalitate de corectare a grilelor, fiecare întrebare  a avut cinci variante de răspunsuri (a,b,c,d,e) din care  au fost corecte una sau mai multe variante. Contestaţiile candidaţilor pot fi depuse azi, între orele 10.00-14.00 la secretariatele facultăţilor. Admiterea se face în ordinea descrescătoare a punctajelor finale de admitere obţinute de candidaţi, în limita numărului de locuri pentru care se organizează concurs, stabilit pentru fiecare profil/facultate/specializare, punctajul minim de admitere fiind jumătate din punctajul maxim. În caz de punctaje finale de admitere egale se va folosi drept criteriu de departajare media generală a examenului de bacalaureat.

Cererile candidaţilor care figurează pe listele POTENŢIAL TAXĂ în urma concursului desfăşurat ieri şi care doresc să ocupe un loc „cu taxă”, se vor depune în perioada 26-30 iulie a.c, între orele 10.00-14.00 la Secretariatele Facultăţilor unde au candidat. Mâine, pe perioada când se desfaşoară examenul de admitere pentru specializările Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medical şi pentru specializarea Tehnică Dentară de la Facultatea de Medicină Dentară, accesul în clădire este strict interzis. Motiv pentru care  programul de depunere a cererilor este 12.00-16.00. Accesul în clădire în timpul programului menţionat anterior este permis numai la biroul unde se depun cereri de ocupare a unui loc „cu taxă”.medicina (3)

Admiterea la UMF Craiova se încheie mâine

Mâine, tot începând cu ora 10.00, este programat concursul pentru celelalte programe de studiu pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova le derulează, şi anume Moaşe, Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, respectiv Tehnică Dentară. La Asistenţă Medicală numărul de locuri bugetate este de 29, în timp ce pentru taxă sunt prevăzute 95 de locuri, înscriindu-se 257 de absolvenţi de liceu. Pentru cele 14 locuri de buget şi 10 la taxă de la Moaşe s-au înscris 22 de candidaţi, iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare există 19 locuri la buget şi 10 la taxă, numărul de candidaţi înscrişi fiind de 68. La Tehnică Dentară sunt 92 de candidaţi pentru cele nouă locuri de la buget şi 35 de la taxă.

Ca şi în cazul concursului de ieri, accesul candidaţilor în sală este permis cu maximum o oră înainte de începerea probei. Pentru a intra în sala de concurs, candidaţii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, legitimaţia de concurs (eliberată la înscriere) şi pix cu mină de culoare neagră. La începutul probei de concurs, fiecare candidat va primi de la şeful de sală un caiet cu subiecte, o pagină dublă, autocopiantă, cu grila de completare a răspunsurilor, instrucţiuni de completare a testelor grilă şi hârtie pentru ciorne. Timpul destinat rezolvării grilei este de trei ore (respectiv două ore pentru testul cu 50 de întrebări), socotit din momentul în care caietele cu subiecte au fost distribuite, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit pentru elaborarea grilelor.