Tragedie feroviară în Spania: Bilanţul victimelor a ajuns la 80 de morţi

0
413

80 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite într-un accident de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit bilanţului final anunţat ieri de către Departamentul pentru sănătate din cadrul guvernului regional din Galicia. Este vorba despre un tren de călători care a deraiat, mai multe vagoane ieşind de pe şine şi prăbuşindu-se unul peste altul, după cum au relatat martorii oculari şi mass-media locală. Considerat una dintre cele mai grave tragedii feroviare din ultimii 40 de ani în Spania, accidentul s-a produs la ora 20.42 (21.42 ora României). Întreaga presă spaniolă vorbeşte despre viteza excesivă cu care circula trenul drept cauză a deraierii. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că nici un cetăţean român nu se numără printre victime. Şapte zile de doliu au fost decretate în Galicia, iar în întreaga Spanie trei zile de doliu naţional după accident, care este cercetat în cadrul a două anchete separate: una a autorităţilor judiciare şi alta a Ministerului spaniol al Dezvoltării, care include şi portofoliul transporturilor.

 

Echipele de urgenţă au anunţat ieri, la ora locală 12,45, că au încheiat căutările victimelor la locul accidentului de tren din Spania şi că în urma acestuia şi-au pierdut vieţile 80 de persoane. În plus, responsabila pentru sănătate din cadrul executivului regional din Galicia, Rocío Mosquera, a arătat că în mai multe spitale au rămas internaţi 95 dintre răniţi. Toţi răniţii au fost identificaţi, a precizat ea. 32 de adulţi şi patru copii sunt în stare critică, a mai arătat ea.

Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre localitatea El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe acest sector pe un tronson de cale ferată de mare viteză, dat în folosinţă în decembrie 2011, pe ruta Ourense-Santiago-Coruna. Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai companiei feroviare publice Renfe. Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce 4 persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalul regional din Galicia.

Trenul abia fusese verificat tehnic

Trenul „nu avea nici o problemă operaţională” şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat ieri preşedintele companiei feroviare publice Renfe. „Ceea ce ştim este că trenul nu avea nici o problemă tehnică, trenul fusese supus unei revizii în cursul dimineţii”, a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope. „Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri. Altfel spus, dosarul de întreţinere şi control al trenului era perfect”, a adăugat el.

„Sper că nu vor fi morţi, pentru că îi voi avea pe conştiinţă”

Accidentul a fost suprins de camerele de supraveghere. Cotidianul „El Pais” a relatat că unul dintre cei doi mecanici ai locomotivei comunicase că viteza de deplasare era de 190 de kilometri pe oră în momentul accidentului, pe un segment unde viteza maximă admisă era de 80 de kilometri pe oră. „Sper că nu vor fi morţi, pentru că îi voi avea pe conştiinţă”, a comunicat mecanicul imediat după deraiere, înainte de a cunoaşte amploarea accidentului. Înaintea deraierii, mecanicul anunţase prin radio viteza de 190 de kilometri pe oră, în scurt timp a anunţat 200 de km/h, iar în curba unde a avut loc accidentul a repetat că revenise la 190 de km/h, afirmă surse din cadrul anchetei citate de „El Pais”. Cotidianul a dat publicităţii imaginile surprinse de camerele de supraveghere, în care se poate vedea momentul în care trenul intră în curbă şi deraiază.

Viteza excesivă este de vină, susţine presa spaniolă la unison

Presa spaniolă enumera viteza excesivă printre cauzele principale ale deraierii trenului de călători, relatează AFP. Accidentul s-a produs pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru. „Mare viteză mortală”, titra pe prima pagină cotidianul „El Mundo”, potrivit căruia trenul avea 220 de kilometri pe oră. „Excesul de viteză este una dintre ipotezele care predomină pentru explicarea accidentului”, scria cotidianul. „Primele ipoteze merg în direcţia excesului de viteză drept cauză a accidentului”, a comentat, de asemnea, „La Voz de Galicia”, un cotidian regional.

Regele şi-a anulat agenda oficială, premierul a venit la locul tragediei

 „Vreau să îmi exprim afecţiunea şi solidaritatea cu victimele groaznicului accident de tren de la Santiago”, a declarat imediat, pe contul său de Twitter, premierul Mariano Rajoy, care provine din regiunea Galicia. Sosit ieri la locul accidentului, Rajoy a efectuat şi o vizită la spital, unde s-a întâlni cu persoane rănite în accident. De asemenea, el a ţinut un moment de reculegere, anunţat pe tot cuprinsul Spaniei, la ora locală 12. Guvernul spaniol urmează să decreteze trei zile de doliu oficial în memoria victimelor. Anunţul a fost făcut chiar de şeful Executivului spaniol, Mariano Rajoy, care şi-a exprimat speranţa de a se stabili „cu cea mai mare repeziciune şi cu diagnosticul pe deplin corect” cauzele accidentului de tren.

La rândul lor, regele Juan Carlos şi prinţul moştenitor Felipe şi-au anulat ieri agenda oficială, în semn de doliu pentru cele 78 de victime ale tragediei. În plus, Regele Juan Carlos le-a transmis victimelor, rudelor şi prietenilor acestora, precum şi răniţilor şi tuturor celor afectaţi de accidentul de tren, cea mai profundă afecţiune şi solidaritate din partea familiei regale şi a naţiunii spaniole, după cum se arăta într-o scrisoare postată pe site-ul web al Casei Regale.

Nici un român printre victime

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că nu s-au înregistrat victime cetăţeni români în accidentul feroviar produs miercuri seară la Santiago de Compostela. „Nu există nici un fel de date privind cetăţeni români care să fi fost implicaţi în acest dramatic accident, nici persoane decedate, nici persoane rănite”, a afirmat Corlăţean ieri, într-o conferinţă de presă. El a arătat că această informaţie este bazată pe acţiunile de identificare a victimelor întreprinse de autorităţile spaniole.