Seceta împinge autorităţile să facă ceva pentru agricultura Doljului

0
254

În perioada următoare, Ministerul Agriculturii va evalua pagubele produse de secetă şi caniculă, instalate în special în sudul judeţului, a afirmat, ieri, prefectul de Dolj, Elena Costea.

Declaraţia a fost făcută după ce prefecţii din ţară au participat la o videoconferinţă susţinută de premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul căreia le-au fost comunicate măsurile luate ca urmare a calamităţilor produse de secetă. De altfel, în urmă cu două zile, prefectul de Dolj i-a cerut sprijin şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, aflat la Craiova pentru semnarea unui contract cu municipalitatea. Întâlnirea cu reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut loc la sediul Palatului Administrativ.

Prefectul Elena Costea i-a solicitat ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului sprijin pentru dezvoltarea unei reţele de irigaţii viabile în Dolj. “Am discutat mai multe probleme, în special despre această perioadă de secetă, cum putem să fim ajutaţi, sprijiniţi de ministrul de resort, pentru refacerea sistemului de irigaţii în Dolj, întrucât avem mari probleme în ceea ce priveşte acest aspect. În special în sudul judeţului agricultorii întâmpină dificultăţi în cultivarea pământului, zona având, de mai mulţi ani, tendinţe de deşertificare”, a afirmat Costea. “Implementarea unui sistem de irigaţii, care să poată fi utilizat la preţuri accesibile pentru agricultorii doljeni, este absolut necesară. Pentru aceasta avem nevoie de sprijinul Guvernului şi, implicit, de al dumneavoastră” a conchis aceasta.

De-a lungul ultimilor ani, toţi prefecţii au declarat că au proiecte pentru refacerea reţelei de irigaţii ori planuri împotriva deşertificării, fenomen care afectează mai ales terenurile agricole din lunca Dunării. Până acum, nimic concret nu s-a întâmplat.

 

Primarii cer urgentarea procedurilor de finanţare a infrastructurii rurale

Ministrului Mediului i-au fost transmise şi solicitările primarilor din judeţul Dolj privind urgentarea acordării finanţărilor pentru realizarea infrastructurii rutiere şi a celei de apă şi canalizare în comune. Este vorba de mai multe proiecte cu finanţare de la Guvern, conform OG nr. 7/2006, care prevede instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural şi cele finanţate prin programul privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate şi alimentarea cu apă a satelor, aprobat prin HG nr. 577/1997 cu modificările şi completările ulterioare, proiecte ce aşteaptă finanţare de mai mult timp.