Ion Prioteasa s-a întâlnit cu membrii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei din Republica Moldova

0
352

În aprilie 2011, o delegaţie a Consiliului Concurenţei din România, condusă de preşedintele Bogdan Chiriţoiu, participa, la Chişinău, la conferinţa de lansare a Proiectului de Twinning „Suport pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat în Republica Moldova”. Ieri, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei din Republica Moldova, însoţiţi de vicepreşedintele Consiliului Concurenţei din România, Otilian Neagoe, au poposit în judeţul Dolj şi s-au întâlnit cu directorul ADR S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care le-au împărtăşit din experienţa accesării fondurilor europene, în ultimii ani, în cadrul instituţiilor pe care le conduc. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a spus oaspeţilor din Republica Moldova că a trebuit să înveţe lecţia proiectelor europene, ca să poată face ceva pentru judeţul pe care îl conduce, altfel nu s-ar fi putut realiza nimic, pentru că din partea guvernelor României nu prea au venit bani în ultimii ani. Acesta a recunoscut că a fost greu şi este şi mai greu, după aceea, să îi ţii în instituţie pe cei care au învăţat să facă proiectele, pentru că salariile sunt mici.

“Am investit în infrastructura de drumuri, avem 1.100 km de drumuri în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj, dar şi în Cultură, în Sănătate, ambulatorii la spital. Unele dintre proiecte se desfăşoară şi acum şi probabil că până la sfârşitul anului vor fi gata. Am făcut paşi enormi şi s-a cunoscut. Tot ce am realizat a putut fi posibil pentru că am învăţat această lecţie a fondurilor europene. Dacă în acest mandat accesăm suma de până acum, ne apropiem de 1 miliard de euro numai noi, dar e şi Primăria Craiova care aduce bani, sunt 18 localităţi din judeţul Dolj în care primarii au câştigat câte 3 milioane de euro pentru rezolvarea problemelor din localitate. Vreau să scot în evidenţă faptul că, într-adevăr, singurele care înseamnă ceva sunt fondurile europene. De vreo patru ani primim tot mai puţini bani de la Guvern. Am ajuns ca în al patrulea an să avem 25% din cât am avut acum 4 ani şi mă aştept să spun aceleaşi lucru şi anul viitor, că avem şi mai puţini bani. Nu ne aşteptăm să se petreacă lucruri spectaculoase, dar nu-i vom slăbi deloc pe cei de la Guvern, indiferent cine va fi acolo. Vocea noastră va fi din ce în ce mai puternică pentru a face Guvernul României să se uite mai atent la această regiune săracă şi să facă câteva investiţii majore. La Bruxelles reprezint Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, suntem 257 din 27 de ţări, în plus sunt vicepreşedintele Grupului Interregional Dunărea, care va produce cel mai mare program al UE similar cu programul pentru dezvoltarea republicilor baltice, probabil va obţine 150 de miliarde de euro în anii următori”, a declarat Ion Prioteasa.

Primul proiect de twinning condus de Consiliul Concurenţei din România

În cadrul acestui proiect de twinning, care se va finaliza la sfârşitul acestui an, Consiliul Concurenţei din România va oferi asistenţă tehnică, alături de Autoritatea Federală din Austria şi Consiliul Concurenţei din Letonia, mai exact vor contribui la îmbunătăţirea aplicării politicilor în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat, premise indispensabile consolidării economiei de piaţă în Republica Moldova. Este primul proiect de twinning condus de Consiliul Concurenţei şi unul dintre primele câştigate de o autoritate din România.

Principalele obiective ale proiectului sunt îmbunătăţirea capacităţii administrative a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei din Republica Moldova, adoptarea noii legislaţii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat, crearea unei culturi a concurenţei în Republica Moldova. Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a fost înfiinţată în anul 2007 printr-o hotărâre a Parlamentului din Republica Moldova, având rolul de a promova politica statului în domeniul protecţiei concurenţei, de a preveni, limita şi elimina activităţile anticoncurenţiale.