Admitere la UMF Craiova: trei candidaţi pe loc

0
685

Aproximativ 870 de candidaţi s-au „bătut”, ieri, pe cele 275 de locuri finanţate de la buget, scoase la concurs de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pentru specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi dintre candidaţi (578) s-au îndreptat către Facultatea de Medicină, care a pus la dispoziţie un număr mare de locuri la buget (210). Examenul a durat trei ore şi le-a dat mari emoţii părinţilor care îşi aşteptau nerăbdători odraslele. Grilele cu subiecte de Biologie şi Chimie organică sau Fizică au avut o sută de întrebări şi, aşa cum au spus mulţi dintre candidaţi, pentru cei care s-au pregătit cum trebuie examenul nu avea de ce să fie dificil.

Majoritatea absolvenţilor de liceu care au dorit să ocupe un loc finanţat de la buget din oferta educaţională a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova spune că au pus accent pe pregătirea la disciplinele de bază ale acestui concurs. Potrivit rectorului UMF Craiova, Ion Rogoveanu, rezultatele slabe de la bacalaureat nu au avut un impact negativ asupra concurenţei, care este mai mare faţă de anii precedenţi: trei candidaţi pe loc. “Concurenţa este în creştere, comparativ cu anii precedenţi. Sunt trei candidaţi pe loc la domeniul Medicină. Din fericire, rezultatele de la Bacalaureat nu au avut un impact negativ asupra facultăţii noastre, pentru că, în general, aici vin absolvenţi de liceu care, pe parcursul celor patru ani de studiu, se pregătesc la un nivel peste medie. Calitatea candidaţilor care se prezintă la concurs este una foarte bună, lucru care se reflectă în timpul studiilor. În general, absolvenţii colegilor de prestigiu aleg facultăţile noastre. De asemenea, este o adresabilitate destul de mare şi din partea candidaţilor care vin celelalte judeţe ale Olteniei”, a precizat Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova.

“Se vede cine s-a pregătit pentru examen”

La terminarea probei de concurs s-a afişat baremul de corectare, astfel că viitorii studenţi şi-au putut calcula punctajul, făcându-şi astfel o idee despre nota pe care o vor obţine. “S-ar putea ca lucrarea mea să fie chiar de zece. Nu vreau să mă pronunţ înainte să văd rezultatul, dar am mari speranţe. În ceea ce priveşte examenul, nu mi s-a părut foarte greu. Se vede cine s-a pregătit şi cine nu prea”, a afirmat Mădălina, absolventă a Colegiului Naţional “Carol I” din Craiova, specializarea Ştiinţele Naturii. Spre seară s-au afişat şi rezultatele şi tot în aceeaşi zi nemulţumiţii au putut depune şi contestaţiile.

Admiterea se face în ordinea descrescătoare a punctajelor finale de admitere obţinute de candidaţi, în limita numărului de locuri pentru care se organizează concurs, stabilit pentru fiecare specializare, punctajul minim de admitere fiind jumătate din punctajul maxim al grilei. În caz de punctaje finale de admitere egale cu cel al ultimului candidat admis nu este permisă depăşirea numărului de locuri aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În acest caz se va folosi drept criteriu de departajare, în ordine, media generală a examenului de bacalaureat şi media anilor de studii din liceu. De asemenea, în eventualitatea în care vor rămâne locuri neocupate va fi organizată o a doua sesiune de admitere în luna septembrie. Afişarea rezultatelor celei de-a doua sesiuni va fi făcută până în 30 septembrie 2012.

“Atât pentru locurile bugetate, cât şi pentru cele la taxă se desfăşoară un singur concurs, urmând ca, în funcţie de media pe care candidaţii au obţinut-o, să se ocupe mai întâi locurile bugetate şi, ulterior, cei care au medie de promovare, în ordinea mediilor, pot să îşi depună cereri pentru a ocupa un loc cu taxă. Rezultatele vor fi afişate în cursul serii, iar contestaţiile vor fi rezolvate mâine (n.r. – astăzi)”, a mai spus rectorul UMF Craiova

5.000 de euro pe an pentru Medicina în limba engleză

Cei care în această sesiune sunt admişi la taxă vor plăti aceleaşi sume ca şi anul trecut, chiar dacă numărul celor acceptaţi la forma respectivă de învăţământ a scăzut. La Facultatea de Medicină, taxa este de 5.500 de lei pe an. Acelaşi tarif de şcolarizare este valabil şi pentru Facultatea de Medicină dentară. Aspiranţii la o profesie din domeniul farmaceutic trebuie să scoată din buzunar cu 500 de lei mai mult. Cea mai mică taxă este la Facultatea de Asistenţă medicală, unde un an de şcolarizare costă 4.000 de lei, durata studiilor fiind, în acest caz, numai de patru ani.

Cel mai mult trebuie să scoată din buzunar studenţii din străinătate, care vor să urmeze Facultatea de Medicină în limba engleză, o specializare nou introdusă în cadrul UMF Craiova. 5.000 de euro pe an costă această specializare, iar admiterea se face numai pe bază de dosar, perioada de înscriere fiind 1-10 septembrie a.c. “Faţă de oferta educaţională de anul trecut avem în plus programul de Medicină în limba engleză, dar pentru care încă nu s-a organizat concurs. Aici, înscrierile se fac în perioada 1-10 septembrie pe bază de dosar, locurile sunt doar cu taxă. Cei care aleg să urmeze acest program au aceleaşi cursuri ca şi studenţii români, numai că materia li se predă în limba engleză. Este o facilitate pentru studenţi care vin din afara ţării. Este primul an în care derulăm acest program, aşteptăm să vedem de unde vor fi solicitările. Sunt 50 de locuri, iar taxa este de 5.000 de euro pe an. Se pot înscrie candidaţi din toată lumea, nu doar din Europa”, a declarat rectorul UMF Craiova, Ion Rogoveanu.

 

Emoţiile pentru candidaţii la UMF Craiova nu s-au terminat. Mâine, 27 iulie, urmează să susţină examenul de admitere cei care au optat pentru una din specializările Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Moaşe şi Tehnică dentară. Concursul va începe la ora 10.00 şi se va desfăşura pe parcursul a două ore, candidaţii având de rezolvat un test grilă cu 50 de întrebări.