A stat trei luni după grati – Închisoare cu suspendare pentru şoferul care a spulberat cinci persoane în refugiul staţiei de tramvai

0
220

Trei ani de închisoare cu suspendare – atât a primit tânărul craiovean care, la începutul lunii martie a.c., a spulberat cinci persoane aflate în refugiul staţiei de tramvai de pe Calea Severinului din Craiova, după care a fugit de la locul accidentului. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Craiova luna trecută, când autorul a şi fost eliberat din penitenciar. Procesul continuă însă pe latura civilă, pentru a se stabili despăgubirile pe care acesta trebuie să le achite celor trei victime ale sale care s-au constituit părţi civile în procesul penal.

Reamintim că marţi, 6 martie a.c., după-amiază, Dumitru Preda, de 23 de ani, din Craiova, în timp ce conducea un Mercedes înmatriculat în Marea Britanie pe strada “Pelendava” din Craiova, a virat dreapta pe Calea Severinului, moment în care a pierdut controlul direcţiei şi a trecut peste refugiul pentru pietoni din staţia de tramvai, unde a lovit în plin cinci persoane. După aceea, autoturismul scăpat de sub control a ajuns pe contrasens, unde a mai izbit un Volkswagen ce era oprit la semafor.

După producerea accidentului rutier, Preda a coborât de la volan şi a fugit, lăsând-o în maşină pe pasagera care îl însoţea. Victimele, Gheorghiţa Nica, de 61 de ani, din comuna Cetate – care s-a ales cu o fractură la un picior –, Silvia Matei, de 16 ani, Ana Licuţ, de 56 de ani, din Craiova, Marius Răduţ, de 33 de ani, din Craiova, şi Costinel F., de 16 ani, din Craiova, au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

După finalizarea cercetării la faţa locului, poliţiştii Biroului Rutier au luat-o pe pasagera din Mercedes la sediul unităţii, pe strada “Câmpia Islaz”, astfel că reuşiseră să afle identitatea conducătorului auto. După mai bine de o oră şi-a făcut şi el apariţia şi le-a spus oamenilor legii că a fugit de frică să nu fie luat la bătaie de martorii accidentului. Pe numele şoferului, care a rămas fără permisul de conducere şi fără certificatul de înmatriculare, a fost întocmit un dosar pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar a doua zi, acesta a fost dus în faţa unui procuror care a dispus reţinerea tânărului pentru 24 de ore.

Pe 7 martie, în jurul orei 20.00, procurorii l-au prezentat Judecătoriei Craiova pe Preda, cu propunere de arestare preventivă, motivând că, fugind de la locul accidentului, tânărul a periclitat ancheta penală şi a îngreunat aflarea adevărului. Judecătorii au acceptat propunerea procurorului de caz şi au emis pe numele tânărului craiovean mandat pe o perioadă de 29 de zile, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă până luna trecută.

Procesul continuă pe latura civilă

Tânărul a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru vătămare corporală din culpă (art. 184 Cod penal) şi părăsirea locului accidentului de conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane (art. 89 OUG 195/2002), Nica Gheorghiţa, Licuţ Ioana şi Matei Silvia Ionela constituindu-se părţi civile în cadrul procesului penal.

La aproximativ trei luni de la comiterea faptei, pe 21 iunie a.c., Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar. Craioveanul a fost găsit vinovat, fiind condamnat la 1 an şi 8 luni închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi 3 ani închisoare pentru părăsirea locului accidentului. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante, de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 7 ani şi punerea în libertate a inculpatului.

Conform deciziei judecătorilor, până la împlinirea duratei termenului de încercare, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, conform programului întocmit de aceasta instituţie, dar cel puţin o dată pe lună, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Instanţa a mai hotărât disjungerea acţiunii civile formulate de Nica Gheorghiţa, Licuţ Ioana şi Matei Silvia Ionela şi l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 3.000 de lei cheltuieli judiciare. Următorul termen al procesului pe latura civilă a fost stabilit pentru 20 septembrie a.c.