„Tradiţiile verii” – festival de datini şi obiceiuri, pe esplanada TNC

0
1145

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova vor organiza mâine, 27 iulie, prima ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri „Tradiţiile verii”. Evenimentul se va desfăşura pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, începând cu ora 18.00, în prezentarea Laurei Pumnea.

Invitate în spectacol sunt cinci grupuri de datini şi obiceiuri populare atât din Dolj, cât şi din alte trei judeţe. Este vorba despre Ansamblul Folcloric „Cetăţuia” din Teliu – Braşov, Ansamblul Folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă – Mehedinţi, Ansamblul Folcloric „Roua” din Cloşani-Padeş – Gorj, Ansamblul Folcloric „Dor Călător” – Craiova şi Ansamblul Folcloric „Alunelul” din Pieleşti – Dolj.

  • Ansamblul Folcloric „Roua” din Cloşani-Padeş (Gorj) a fost fondat ca secţie externă a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, de Carmen Sarcină, instructor de tradiţii şi obiceiuri. Grupul are în componenţă aproape 40 de membri, cu vârste între 7 şi 35 ani. La Craiova, va prezenta „Obiceiul de Sânziene” şi „Paparudă”.
  • Ansamblul Folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă (Mehedinţi) este condus de cunoscuta şi îndrăgita solistă de muzică populară Elena Mimiş-Trancă. La Craiova a mai fost invitat la Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”, care se desfăşoară în preajma sărbătorilor de iarnă. De data aceasta, ansamblul aduce în faţa spectatorilor „Obiceiul de Sânziene”, întâlnit în zona de nord a Mehedinţilor.
  • Ansamblul Folcloric „Alunelul” din comuna Pieleşti (Dolj) a fost înfiinţat în anul 2004, la iniţiativa Marinelei Daniela Paciurea, directorul Căminului Cultural Pieleşti. Sub conducerea coregrafei Margareta Chiurtu, 25 de copii din formaţia de juniori şi încă 25 de tineri dansatori oferă spectatorilor o diversă gamă de jocuri populare specifice regiunilor folclorice ale ţării. La Craiova, cu această ocazie, ansamblul ne aduce aminte că în luna iulie, mai exact pe data de 20, se sărbătoreşte Sf. Ilie, prilej cu care în satele româneşti se împarte „porumb fiert”. Totodată, va prezenta şi un scurt program artistic cu cele mai importante momente ale repertoriului său foarte bogat şi variat.
  • Ansamblul Folcloric „Cetăţuia” din comuna Teliu (Braşov) a fost înfiinţat în martie 2008, la iniţiativa primarului Şerban Vasile. O parte din componenţi activează şi la Ansamblul Profesionist „Cerbul” din Braşov. La Craiova, ansamblul va prezenta obiceiul „Cununa secerătorilor”, dedicat secerişului, activitate de sezon care tocmai s-a finalizat în zonă.
  • Ansamblul Folcloric de Datini şi Obiceiuri „Dor Călător” din Craiova s-a format cu mai bine de 10 ani în urmă, sub îndrumarea cunoscutei interprete de folclor Aurelia Popescu Preda. În Festivalul „Tradiţiile verii”, un grup de copii va prezenta obiceiul popular „Sfinţirea de colac” dedicată primului aluat din recenta recoltă de grâu obţinută în urma secerişului abia încheiat.