Teatrul „Colibri”: Peste 130 de reprezentaţii şi aproape 18.000 de spectatori, plătitori de bilete, în stagiunea 2016-2017

0
501

 

Teatrul ColibriBilanţ pozitiv în încheierea stagiunii artistice 2016-2017 la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” – a patra pe care instituţia a desfăşurat-o în sediul din Calea Bucureşti nr. 56. Inaugurată la 1 octombrie 2016 şi închisă pe 18 iunie a.c., aceasta a cuprins 132 de reprezentaţii, atât pe scena proprie, cât şi în cadrul festivalurilor la care artiştii au fost invitaţi, între care şi câteva premiere. Cea mai importantă rămâne „Furtuna” după William Shakespeare, o creaţie regizorală a lui Cristian Pepino, cu Marcel Iureş în distribuţie – care a debutat, astfel, în lumea teatrului de păpuşi. Și pare-se că i-a plăcut, din moment ce şi-a anunţat prezenţa şi în cadrul Festivalului Internaţional „Puppets Occupy Street”, care va avea loc la Craiova între 25 august şi 1 septembrie a.c. Potrivit managerului Adriana Teodorescu, 17.800 de spectatori, plătitori de bilete, au trecut pragul teatrului în această stagiune. În număr mare craiovenii sunt aşteptaţi şi la următoarea, care se va deschide în octombrie, cu o premieră pentru copii: „Punguţa cu doi bani”, după celebra poveste a lui Ion Creangă – o propunere regizorală a Iuliei Cârstea, în a cărei distribuţie se vor regăsi aproape toţi actorii Teatrului „Colibri”.

După aproape nouă luni de activitate intensă, reprezentanţii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” au tras linie şi au adunat: 132 de spectacole, atât pe scena proprie, cât şi în festivalurile la care artiştii au participat, şi 17.800 de spectatori plătitori de bilete, plus cei care au vizionat spectacolele gratuite ori caritabile – precum cel din campania „Artiştii pentru artişti” a UNITER sau în cadrul parteneriatului cu Centrul Misionar-Educativ al parohiei „Oota”. „A fost o stagiune la fel de bogată ca celelalte, la fel de frumoasă – cu noutăţi, cu surprize, cu speranţe…”, afirmă managerul Adriana Teodorescu.

Zilele Porţilor Deschise şi Săptămâna Teatrului atrag, mereu, un numeros public

Un numeros public au atras, ca de fiecare dată, Zilele Porţilor Deschise – prilej pentru craiovenii de toate vârstele să descopere lumea teatrului de dincolo de cortină –, dar şi Săptămâna Teatrului, organizată în perioada 20-27 martie şi cuprinzând o mulţime de evenimente. De asemenea, aproximativ 400 de copii au participat la cele trei serii de ateliere de creaţie desfăşurate în această perioadă, fiecare cu câte 10-13 tipuri de ateliere.

„Această stagiune a întregit bucuria de a descoperi culisele teatrului: Zilele Porţilor Deschise sunt dovada clară că n-a murit curiozitatea, că oamenii, indiferent de vârsta pe care o au, îşi doresc să ajungă în spatele cortinei, să simtă pulsul de dincolo de sala în care se aşează ca spectatori. Iar numărul celor care ne vizitează pe parcursul acestor zile este tot mai mare. Părinţii copiilor cred că sunt foarte fericiţi să-şi retrăiască cumva copilăria prin atelierele de creaţie care au o dinamică greu de descris în cuvinte şi care înseamnă chiar educaţie sănătoasă, primită prin joc, se bucură să vadă schimbări semnificative la copii în comportament, în atitudine şi să petreacă, peste săptămână, câteva ore cu totul altfel – liber, cu explozie de creativitate”, afirmă Laura Pumnea, reprezentant Birou Marketing şi PR al teatrului.

„Furtuna”, cu Marcel Iureş, piesa de rezistenţă a stagiunii

conferinta  (1)Activitatea la sediu s-a concretizat şi în câteva noi spectacole. Prima premieră a anului a fost, pe 4 februarie, „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor”, adaptare după poveşti populare ruseşti, în regia actriţei Alla Cebotari. I-a urmat, în martie, „Cei trei purceluşi” – teatru interactiv cu Geo Dinescu şi Marin Fagu. Cea mai importantă realizare rămâne însă „Furtuna” după William Shakespeare, o creaţie regizorală a lui Cristian Pepino – personalitate a teatrului de păpuşi şi marionete, totodată profesor la UNATC şi scriitor, cu reputatul actor Marcel Iureş în distribuţie. Premiera a avut loc în prima parte a stagiunii – pe 25 noiembrie 2016. «Este un spectacol cu foarte mare miză, care pune în valoare această lume foarte frumoasă a teatrului de păpuşi, o propunere care se adresează tuturor vârstelor şi care are diverse straturi de înţelegere. A fost prezentat deja, în luna mai, la Festivalul Internaţional de Teatru de Animaţie „EuroMarionete” şi urmează, la începutul stagiunii viitoare, să ajungă la Alba Iulia şi, posibil, şi la Iaşi», a precizat Adriana Teodorescu.

Potrivit managerului Teatrului „Colibri”, nu puţine au fost festivalurile la care trupa craioveană a fost invitată în stagiunea recent încheiată: «Am participat la festivaluri în Ucraina, cu spectacolul „Poveste despre Hansel şi Gretel”, în Bulgaria, prin Institutul Cultural Român, cu spectacolul „Cântăreţii din Bremen”, în Serbia, dar şi în România – la festivalurile de profil de la Iaşi, Alba Iulia, Arad, Caracal, Braşov, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Izbiceni şi am făcut parte din festivalurile organizate aici, în Craiova – Gala de sărbători, Zilele Craiovei, Târgul de Turism al Olteniei».

***

Deşi, oficial, stagiunea 2016-2017 s-a încheiat, activitatea în cadrul teatrului va continua şi pe parcursul verii, o nouă ediţie, a IV-a, a Festivalului Internaţional „Puppets Occupy Street” (25 august – 1 septembrie) fiind în lucru.