Agent al PMS Craiova condamnat definitiv la puşcărie pentru trafic de influenţă

0
446


pmsAgentul Marius Ungureanu, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, arestat preventiv în decembrie 2015 pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. Hotărârea a fost luată vineri, de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, care i-au redus acestuia pedeapsa, după ce primise, pe 21 februarie a.c., la Tribunalul Dolj, 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, a mai fost condamnată şi o femeie, la 1 an şi 6 luni închisoare (după ce primise 2 ani pe fond) cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Anchetatorii spuneau că agentul îşi făcuse un obicei din a profita de pe urma aparţinătorilor persoanelor arestate preventiv şi încarcerate la PMS Craiova, în special din alte judeţe, în cele aproximativ 6 săptămâni cât a fost supravegheat acesta obţinând sumele de 1.300 lei şi 100 euro, un permis de pescuit în valoare de 106 lei, alimente şi băuturi alcoolice pentru a introduce ilegal medicamente în unitatea de detenţie pentru primarul comunei Bîlteni (arestat pentru fapte de corupţie) şi pentru a-l plasa pe el şi pe alţii în camere curate, cu colegi mai… cuminţi.

Reamintim că agentul Marius Ungureanu, de 45 de ani, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost reţinut pe 5 decembrie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut în sarcina lui faptul că în perioada 10.10.2015 – 4.12.2015, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice – patru acte materiale (în datele de 10.10.2015, 11.10.2015, 23.10.2015 şi 04.12.2015), Ungureanu Marius – agent de penitenciare – funcţionar public cu statut special, a pretins şi a primit de la o denunţătoare bani şi alte foloase, în legătură cu îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu în cadrul Penitenciarului Craiova, unde era încarcerat soţul denunţătoarei.

Este vorba despre un permis de pescuit nominal, în valoare de 106 lei, valabil la una din bălţile de pe raza comunei Bîlteni, judeţul Gorj, o sacoşă conţinând alimente şi băuturi alcoolice, pentru a-şi încălca atribuţiunile de serviciu, prin introducerea în incinta Penitenciarului Craiova a mai multor medicamente (comprimate de Nurofen şi Klacid), pe care le-a înmânat soţului denunţătoarei, deşi acesta din urmă nu avea reţetă medicală. Apoi a cerut şi primit 500 lei pentru a-i asigura deţinutului condiţii mai bune de detenţie, la ieşirea din carantină, prin încarcerarea într-o cameră de detenţie mai curată, în care se aflau deţinuţi fără probleme deosebite de disciplină, respectiv pentru a-i favoriza pe aparţinătorii lui cu ocazia vizitelor pentru pachet, la care acesta avea dreptul săptămânal. Pe 4 decembrie, în timpul unei convorbiri telefonice, agentul a mai cerut 300 de lei pentru asigurarea unor înlesniri cu ocazia vizitelor pentru pachet şi condiţii mai bune de detenţie. În cele din urmă femeia, Marinela Păsărin, soţia lui Gheorghe Păsărin, primarul comunei oltene Bîlteni (trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru infracţiuni de corupţie) s-a săturat să tot fie stoarsă de bani şi l-a denunţat pe agent. S-a stabilit ulterior că mai ceruse şi primise bani şi de la alte persoane pentru diverse favoruri.

Anchetatorii mai precizau la momentul respectiv că, în intervalul de aproximativ 6 săptămâni cât a fost supravegheat, a reieşit că agentul îşi alegea aparţinătorii persoanelor încarcerate la secţia de arest preventiv (de preferat persoane din alte judeţe decât judeţul Dolj, care erau mai puţin susceptibile să denunţe faptele sale de corupţie), persoane pe care le aborda în mod direct, cu ocazia vizitelor pentru pachet la Penitenciarul Craiova, iar apoi le pretindea bani sau alte foloase, profitând atât de funcţia sa de autoritate publică, cât şi de situaţia dificilă în care se aflau respectivele persoane.

Reţinut pe 5 decembrie 2015

Pe 5 decembrie 2015 agentul Marius Ungureanu a fost reţinut pe 24 de ore, iar pe 6 decembrie a fost arestat preventiv, fiind plasat sub control judiciar pe 30 decembrie 2015. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe agentul PMS Craiova pentru trafic de influenţă (5 acte materiale) şi luare de mită (15 acte materiale), dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj pe 3 martie 2016. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Petruţa Drăguţ (fostă Baidac), pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. După aproape un an de judecată, pe 21 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Agentul Ungureanu a fost găsit vinovat de fiecare dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar Petruţa Drăguţ a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria comunei Studina, judeţul Olt. În plus, instanţa l-a obligat la 4.800 de lei cheltuieli judiciare pe Ungureanu şi 1.800 lei pe Drăguţ.

Cei doi inculpaţi au declarat apel, soluţionat vineri, 23 iunie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelurile inculpaţilor şi le-a redus pedepsele. Agentul Ungureanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, iar Petruţa Drăguţ la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare fiind scăzut şi termenul de încercare de la 4 la 2 ani: „Aplică inculpatului UNGUREANU MARIUS pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsa stabilita respective 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul UNGUREANU MARIUS să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 3 ani închisoare cu executare în regim de detenţie…  Reduce pedeapsa principala aplicata inculpatei DRĂGUŢ PETRUŢA de la 2 ani închisoare la 1 an şi 6 luni închisoare. Reduce termenul de încercare de la 4 ani la 2 ani”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova, care este definitivă.