Adrian Cioroianu: Ar fi bine ca la nivelul politicii româneşti să fie ceva mai multă linişte

0
74

Delegatul permanent al României la UNESCO, istoricul Adrian Cioroianu, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că ar fi de dorit ca la nivelul politicii româneşti „să fie ceva mai multă linişte”, având în vedere situaţia din zonă, şi a apreciat că întotdeauna viaţa politică românească a fost una „cronofagă”.

„Este o situaţie confuză (în apropierea graniţelor României, n.r.) şi tocmai pentru că vorbim despre această situaţie neclară din vecini, din estul Ucrainei, ar fi bine ca şi la nivelul politicii româneşti să fie ceva mai multă linişte, dar se pare că este imposibil. La noi, de când se face politică, de după Constituţia de la 1866 până astăzi, istoria ne arată că totdeauna viaţa politică a fost agitată. Indiferent de pericolele care au fost în jur, la noi, viaţa politică a fost întotdeauna una cronofagă şi am cheltuit întotdeauna energiile luptându-ne între noi. Este o instabilitate în politica românească, o schimbare a generaţiilor care poate este firească. Tot ce îmi doresc este ca această nelinişte din plan intern să nu influenţeze prestaţia noastră în afară”, a afirmat Adrian Cioroianu.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe şi-a exprimat speranţa că evoluţia situaţiei din vecinătatea nord-estică a ţării noastre nu va degenera într-un conflict militar deschis. „Încă păstrez speranţa că nu se va ajunge la un conflict deschis sau care să implice toate ţările din zonă. Conflictul este deschis în momentul de faţă, din păcate, pe graniţa de est a Ucrainei, dar sperăm că nu va conduce la un război care să implice ţările NATO şi într-o perioadă de timp ne dorim să se găsească o soluţie rezonabilă şi inclusiv administraţia Putin să-şi dea seama că escaladarea aceasta şi menţinerea conflictului din estul Ucrainei nu ajută pe nimeni, nici măcar pe Rusia”, a spus Adrian Cioroianu.

Cioroianu speră că se va găsi o şansă de soluţionare politică a situaţiei. „Câtă vreme respirăm, trebuie să sperăm că se va găsi o şansă de soluţionare. Aceasta este regula de aur a diplomaţiei. Sigur că timpul le vindecă pe toate, într-un fel. Să nu ne imaginăm că un conflict poate să dureze veşnic, dar pe de altă parte fiecare zi de conflict acolo înseamnă, totuşi, distrugeri”, a punctat Cioroianu. Adrian Cioroianu a participat la cea de-a III-a Conferinţă Internaţională a Culturilor Dunărene care a început ieri la Timişoara, cu tema de dezbatere „Spaţiul dunărean – fluviul ca experienţă”.