Evaluarea Naţională s-a încheiat cu un eliminat în Dolj

0
299

Proba de matematică de la Evaluarea Naţională s-a încheiat ieri, dar nu fără unele incidente. Dacă la Limba şi literatura română elevii au respectat întocmai regulile impuse, în ultima zi de examen un elev de la Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova, a fost surprins cu un telefon mobil asupra sa, motiv pentru care a primit nota 1 şi a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Primele rezultate obţinute la Evaluarea Naţională vor fi afişate vineri, 27 iunie, iar elevii nemulţumiţi de note vor avea la dispoziţie 4 ore pentru a depune eventuale contestaţii. Acesta este primul an în care notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională vor avea o pondere de 75% în media de admitere la liceu.

În sălile de examen din cele 157 de centre organizate în judeţul Dolj s-au aflat 4.991 de elevi care au terminat clasa a VIII-a. În cele două ore pe care le prevede regulamentul, aceştia au trebuit să rezolve mai multe exerciţii şi probleme de matematică pentru a lua punctajul maxim sau, cel puţin, nota de trecere. La fel ca şi la prima probă, la matematică nu s-au prezentat 240 de elevi din totalul de 5.231, câţi au fost înscrişi iniţial.

Nota unu şi eliminat din examen

Cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale s-a desfăşurat după aceleaşi reguli ca şi în anii trecuţi. Candidaţii au avut la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor, iar din sălile de clasă nu au lipsit camerele video de supraveghere. Măsurile antifraudă nu s-au oprit însă aici. Pe lângă supravegherea video, în fiecare sală de clasă, câte doi profesori, de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care s-a susţinut proba, au avut grijă ca examenul să se desfăşoare conform regulilor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevul eliminat din examen pentru tentativă de fraudă nu va pierde însă admiterea. “Aşa cum am spus de la început, nu aveau voie cu telefoane mobile sau materiale ajutătoare în sala de examen. Elevul respectiv nu va pierde însă admiterea. Lucrarea sa a fost notată cu unu. Această notă se va aduna cu cea de la Limba şi literatura română şi va reprezenta 75% din media de admitere la liceu, restul de 25% va fi media anilor de gimnaziu”, a afirmat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct. Conform calendarului întocmit de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, primele rezultate vor fi afişate pe 27 iunie, până la ora 16.00. Tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile, până la ora 20.00. Rezolvarea acestora se va face între 28 şi 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 1 iulie. Modul de calculare a mediei de admitere la liceu s-a schimbat din acest an. Dacă până acum, media celor patru ani de gimnaziu avea o importanţă de 50%, ponderea acesteia scade la 25%. În schimb, evaluarea naţională pentru liceu va avea un impact mai mare, adică 75%, faţă de vechea metodă de calcul cu 50%. Anul trecut, în Dolj, din totalul de 5.089 de candidaţi, peste 3.600 de elevi au obţinut la Evaluarea Naţională medii peste cinci, iar aproximativ 1.300 de candidaţi au obţinut medii sub cinci.