Proiect Erasmus+, “My Europe – Your Europe – Your Say”, coordonat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

0
374

 Un nou proiect european este derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Este vorba despre Proiectul Erasmus+ “My Europe-Your Europe-Your Say” (ME-YOU-US),  care se derulează cu activitățile coordonate de cadrele didactice în unitățile școlare.

            Perioada de implementare a proiectului este 01.09.2018-31.08.2021, iar organizațiile implicate sunt: Fundația “Prosveta” din Sofia, Bulgaria – organizația aplicantă; Școala nr. 17 „Damian Gruev” din Bulgaria – organizație parteneră; 54 SU St. Ivan Rilski din Bulgaria – organizație parteneră; Școala Primară „Bratya Miladinovi” din Bulgaria – organizație parteneră; Instituto Politecnico De Santarem din Portugalia – organizație parteneră; Astiki Mi Kerdoskopiki Etairia Aenao din Grecia – organizație parteneră; Spoleczna Akademia Nauk din Polonia – organizație parteneră; Fundacion Altius Francisco De Vitoria din Spania – organizație parteneră; Inspectoratul Școlar Județean Dolj – organizație parteneră. Obiectivele proiectului sunt: înțelegerea, respectarea și promovarea drepturilor omului; promovarea toleranței, deschiderii către valorile specifice altor culturi și a dialogului intercultural; valorizarea fiecărui membru al societății ca ființă umană autentică; participarea elevilor, în calitate de cetățeni activi și responsabili, la viața comunității; dobândirea unor cunoștințe de bază cu privire la incluziunea socială și diversitatea culturală; obținerea unor capacități de transformare a potențialelor conflicte în dialoguri interculturale. Grupul țintă este format din elevi cu vârstele cuprinse între 11 și 14 ani și profesori care predau la gimnaziu.

Elevi de clasa a V-a, implicaţi în proiect, unul pentru “basme fără violenţă”

Miercuri, 12 mai 2021, la Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” din Craiova, în cadrul Proiectului Erasmus+ “My Europe-Your Europe-Your Say” (ME-YOU-US), coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, s-a desfășurat activitatea ”Identitate și cetățenie activă / Organizarea campaniilor pentru combaterea violenței”. Din partea ISJ Dolj, la activitatea desfășurată la Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” din Craiova a participat prof. Ani Drăghici,  inspector școlar pentru  proiecte educaționale, care a precizat:” La activitate au participat elevii clasei a V-a B, care, în deschidere, au intonat Imnul Uniunii Europene, dirijați de doamna profesor Sobaru Dana Maria, după care au fost ghidați de doamna profesor Avram Florența în recunoașterea cu ușurință a existenței elementelor de violență în câteva dintre basmele cunoscute. Elevii au fost împărțiți în patru grupe și au primit un basm cunoscut pentru a-l citi. După ce elevii au citit povestirile, au primit ca sarcină de lucru să creeze împreună o versiune diferită a basmului, fără violență. Fiecare grupă a desemnat elevul care a citit  versiunea creată   tuturor participanților. Ulterior, elevii au identificat cum ar putea folosi noile povestiri în viața reală, față de colegii din școală, ca un instrument în cadrul unei campanii de combatere a violenţei, publicarea acestora în revista școlii fiind una dintre modalități.Pe lângă conducerea unității școlare, la desfășurarea activității au fost prezente și cadre didactice care, după participarea la activitățile de formare, urmează să deruleze activități cu elevii, în cadrul proiectului