„Activitățile bibliotecii au generat peste 2 milioane de vizualizări într-un interval de aproape 70 de zile”

0
954

A trecut mai bine de o săptămână de când Biblioteca Județeană din Craiova și-a reluat activitatea, la sediul instituției fiind permis accesul publicului. Câteva sute de cititori au trecut deja pragul bibliotecii, iar activitățile online desfășurate până la momentul actual au generat peste 2 milioane de vizualizări, într-un interval de aproape 70 de zile.

„Deja am redeschis două dintre serviciile noastre de bază. Practic, cititorii pot reveni la bibliotecă cu măștile proprii care pot fi medicale sau non-medicale. Mai exact, am redeschis serviciile de împrumutare a cărților și documentelor noastre, dar și serviciul de restituire a acestora. Acesta este un prim serviciu, iar un al doi-lea serviciu este acela al consultării cărților în regim de sală de lectură cu rezerva că sala de lectură nu este în clădirea bibliotecii. Am amenajat în acest sens două spații în zonele externe pentru cei care locuiesc în Craiova, dar și în afara municipiului nostru. În săptămânile următoare vom deschide succesiv si alte servicii de care craiovenii si nu numai au nevoie”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Ionicescu Alexandru.

Biblioteca Județeană din Craiova s-a reinventat

Tot el spune că, de la momentul instituirii stării de urgență, biblioteca a intrat într-o perioadă inedită, și anume de inovare. Această misiune au îndeplinit-o, mărturie stau sutele de postări încărcate pe site-ul oficial al instituției, dar și cele adăugate pe pagina de facebook a bibliotecii. „A trebuit să abordăm cititorii și utilizatorii bibliotecii cu mijloace noi, exclusiv digitale. Le-am propus în acest sens numeroase sesiuni de lectură pe care le-au desfășurat fie colegii bibliotecari, fie voluntarii și chiar și copiii pe care i-am implicat în campania noastră de lectură online. Am avut, de asemenea, și scriitori și adulți care ne-au încântat cu diferite poezii sau fragmente citite din creații proprii sau nu. Am avut așadar un evantai extrem de larg în zona lecturii, am avut și lecții de limbi străine: limba engleză și limba germană. Colegii de la secția de bibliotecă a exilului au pregătit și câteva materiale digitale privid sfaturi pentru elaborarea lucrărilor academice în domeniul umanist, cât și pentru consilierea și sprijinirea a tinerilor absolvenți de facultate sau a celor în căutarea unei burse. Am oferit și ateliere practice și instructive cu atât mai utile pentru această perioadă și mă refer aici la atelierele de confecționare a măștilor pe care colegii mei au demonstrat că le putem confecționa în regim propriu, în casele noastre din diferite materiale de care dispunem și care se află în vecinătatea noastră. Activitățile bibliotecii au generat peste 2 milioane de vizualizări într-un interval de aproape 70 de zile. Odată cu încheierea acestei stări de urgență și evident cu trecerea spre starea de alertă am continuat absolut toate proiectele noastre. Credem că multe dintre ele sau cel puțin o parte se vor păstra și pentru perioada următoare, indiferent de statutul care va fi aplicat”, a adăugat acesta.

„A trecut o săptămână de când am redeschis acest serviciu și până la acest moment câteva sute de persoane ne-au trecut pragul, cele mai multe dintre ele pentru a împrumuta cărți. Mai trebuie menționat faptul că toate cărțile care sunt restituite intră intr-un proces de îngrijire, motiv pentru care dispunem de aparatură de specialitate pentru a le igieniza. Aceste două servicii sunt disponibile utilizatorilor Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în măsura respectării purtării oblicatorie a măștii de protecție și urmarea marcajelor și afișelor, indicatoare ce au rolul de a-i face pe cititorii să respecte distanța oblicatorie de 2 metri”, a mai spus el.

Prezentă în incinta bibliotecii din Craiova este și Iacob Andreea, care a venit să împrumute mai multe cărți, printre care și una ce o va învăța, spune ea, secretul vieții fără griji. „Cartea Flux.Psihologia fericirii de Mihaly Csikszentmihalyi este un abecedar al stării de bine. Printre multe lucruri pe care le înveți citind această carte, este și că înveți să te bucuri de viața ta, zi de zi, fără a diminua șansele altor persoane de a se bucura de a lor”, a spus ea, plină de încredere.