Un medic şcolar, la o mie de elevi

0
788

Unui medic şcolar îi revin în grijă, în medie, o mie de elevi şi preşcolari, excepţie făcând doar judeţul Călăraşi unde procentul este 1,38‰. Aproape în totalitate aceştia lucrează în mediul urban, cu excepţia judeţelor Gorj şi Satu Mare unde există câte un medic şcolar în localităţi din mediul rural. În judeţul Dolj activează 47 de medici şcolari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În Raportul Naţional de Sănătate a Copiilor şi Tinerilor 2016 se arată că un număr mai mare de medici şcolari se regăseşte în municipiul Bucureşti (89) şi în judeţele Dolj (47), Timiş (37), Cluj (34), Iaşi (25), Argeş (24), Bihor (22), Hunedoara (21) şi Suceava (20). Un număr mai mic de medici activează în judeţele Ilfov (2), Arad (3), Giurgiu (4), Covasna (4), Sălaj (4), Ialomiţa (5), Vrancea (5), Vaslui (5) şi 6 medici în Caraş Severin şi Teleorman.

Spre deosebire de acoperirea cu medici şcolari, distribuţia asistenţilor medicali în teritoriu este mai bună, indicii variind de la 0,39‰ – 1,21‰ în 10 judeţe până la un interval de 1,99‰-2,74‰ în 9 judeţe, indicele cel mai mare, repectiv 2,74‰ înregistrându-se în judeţul Olt.

Referitor la numărul de asistente medicale din cabinetele şcolare, judeţele cu un număr mare au fost Cluj (124), Timiş (113), Prahova (111), Dolj (102), Olt (100), Iaşi (98), Bacău (96), Buzău (82). Un număr mai mic de asistente medicale din cabinetele şcolare s-a înregistrat în judeţele Ilfov (8), Arad (10), Călăraşi (14), Sălaj (22), Giurgiu (23), Bistriţa Năsăud (30), Alba (32), Tulcea (34) .

Distribuţia pe medii a asistentelor de medicină şcolară este similară cu cea a medicilor şcolari, marea majoritatea lucrând în mediul urban cu următoarele excepţii în mediul rural: Buzău (1), Călăraşi (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iaşi (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Tulcea (1).

Acoperirea cu medici dentişti, şi mai slabă

medicÎn ceea ce priveşte acoperirea cu medici dentişti este încă şi mai slabă faţă de acoperirea cu medici şcolari şi chiar este absentă la nivelul judeţelor Harghita şi Ilfov. Un număr mai mare de medici dentişti şcolari se înregistrează în Municipiul Bucureşti (111) şi în judeţele Cluj (34), Iaşi (26), Timiş (24), Suceava (15) şi 14 în Constanţa şi Sibiu. De asemenea, se observă judeţe cu un număr mic de medici dentişti şcolari, respectiv Botoşani, Călăraşi, Gorj, Tulcea şi Satu Mare cu câte un medic dentist şi Arad, Braşov, Giurgiu, Sălaj şi Maramureş cu câte doi medici dentişti şcolari.

Prin comparaţie cu medicii şcolari, în ceea ce priveşte distribuţia pe medii a medicilor dentişti şcolari, aceştia lucrează toţi în cabinetele de medicină dentară din mediul urban.

Distribuţia teritorială a asistenţilor medicali din cabinetele de medicină dentară este mult mai slabă decât distribuţia asistenţilor medicali şcolari diferenţele mergând până la lipsa acoperirii în judeţele Harghita, Ilfov, Satu Mare, Bihor şi Vaslui.

În privinţa numărului asistenţilor medicali din cabinetele de medicină dentară, numărul cel mai mare este în judeţul Cluj (124) şi în Municipiul Bucureşti (48), iar un număr mai mic, respectiv de un asistent medical de medicină dentară în judeţele Arad, Călăraşi, Gorj şi Tulcea. De asemenea se poate observa absenţa personalului mediu de medicină dentară în judeţele Harghita şi Ilfov, unde nu există nici medici dentişti, cât şi în judeţele Bihor, Satu Mare şi Vaslui.

Cât de importante sunt examenele medicale în şcoli

Examenele medicale în şcoli sunt foarte importante în vederea depistării din timp a tuturor îmbolnăvirilor şi deficienţelor cu scopul urmăririi permanente şi tratării corespunzătoare. Nu trebuie uitat faptul că toate aceste afecţiuni şi deficienţe ale nivelului dezvoltării fizice au efect asupra capacităţii de adaptare la efort a copiilor, deci, cu implicaţii majore asupra procesului instructiv-educativ şi, mai ales, asupra rezultatelor obţinute de elevi în cadrul acestuia.

Toţi copii şi tinerii depistaţi cu afecţiuni cronice trebuie să fie corect dispensarizaţi şi trataţi în scopul evitării apariţiei complicaţiilor şi sechelelor, în vederea recuperării totale a acestora.