Olimpica Alexandra Spiridon priveşte cu alţi ochi agricultura

0
5197

Alexandra Spiridon este elevă în clasa a XI-a, profilul Resurse Naturale şi Protecţia Mediului – specializarea Tehnician în agricultură ecologică, la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi. Tânăra are ambiţii foarte mari. După obţinerea locului I la faza judeţeană a olimpiadei din aria curriculară „Tehnologii – Agricultură” şi calificarea la faza naţională, desfăşurată la Constanţa, unde a reprezentat judeţul nostru cu succes, eleva din Călăraşi îşi propune ca, anul viitor, să urce pe podium la faza naţională, rezultat care o va înscrie automat la Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii din Craiova.

Ieri, am găsit-o pe Alexandra, alături de colegii săi, plantând răsaduri de legume în solarul experimental al liceului. În ciuda căldurii care se acumulase în mica seră, eleva lucra cu migală, aşezând în pământul bine mărunţit firişoarele de roşii şi ardei. Tinerii erau însoţiţi de cadrele didactice care îi încurajează să-şi facă o afacere în agricultură, astăzi existând posibilitatea accesării fondurilor europene, dar şi a unui schimb de experienţă cu alţi elevi din diferite ţări, şi ele membre ale Uniunii Europene. „Fiecare profesor deţine aici un teren din lotul didactic pe care îl îngrijeşte împreună cu elevii de la clasă. Plantăm toate soiurile de legume, începând de la roşii şi terminând cu mazărea, pentru a le arăta copiilor tot circuitul tehnologic prin care trec culturile. Este îmbucurător faptul că îi pasionează să efectueze aceste ore practice şi, anul acesta, avem şi un rezultat notabil: eleva noastră, Alexandra din clasa a XI-a A, care s-a calificat la faza naţională a olimpiadei de agricultură. Competiţia a constat în două probe, iar la cea practică a reuşit să obţină chiar nota maximă, ceea ce demonstrează că teoria care se învaţă la clasă este şi foarte bine aplicată, fiind pe înţelesul elevilor”, ne-a mărturisit directorul liceului, profesorul Florin Onete.

Prima lecţie a primit-o de la părinţi

Eleva Alexandra Spiridon locuieşte, cu părinţii şi frăţiorul său de 12 ani, în satul Damian din comuna Sadova. Tânăra face naveta în fiecare zi, liceul fiind la 30 de kilometri de liceul său, dar spune că nu îi este greu, dorinţa de carte şi de a-i face pe părinţii săi mândri contând mult pentru ea. Apropierea de agricultură a venit natural, părinţii săi ocupându-se dintotdeauna de cultivarea terenului. Aşa a învăţat, copil fiind, să preţuiască pământul şi roadele sale. „De când eram mică, îi însoţeam pe părinţii mei la grădină, unde îi ajutam să planteze răsadurile, să le ude şi, cel mai frumos lucru, să culegem roadele. Ştiam cum se face agricultură, dar nu ştiinţific, şi mi-am dorit să învăţ şi acest lucru. Aşa am ajuns la acest liceu, profilul de agricultură, pentru că vreau să-mi fac din asta o profesie de viitor. Dorinţa mea este să urmez cursurile Facultăţii de Agronomie din Craiova, apoi să mă întorc acasă, la acest liceu, şi să predau elevilor, încurajându-i şi pe ei să urmeze parcursul meu şi să nu mai plecăm din ţară. Şi aici este foarte mult de lucru, iar agricultura este frumoasă dacă o faci din pasiune, pământul nostru trebuie muncit”, este de părere tânăra Alexandra Spiridon.

Florentina Tudosan, profesorul-mentor

Cea care îi este mentor, dar şi profesor la clasă este Florentina Tudosan. Un dascăl devotat, care îşi susţine toţi elevii şi pe care îi încurajează să întreprindă ceva în comunitatea lor, aşa cum a făcut şi ea. Are o experienţă didactică vastă, iar acest lucru îşi spune cuvântul prin performanţele pe care elevii săi le obţin, în ciuda faptului că agricultura este o opţiune de carieră, pe care tineretul o evită. Profesorul Florentina Tudosan a învăţat, la rândul său, pe băncile aceluiaşi liceu, fiind chiar prima promoţie de absolvenţi pe care, în anul 1983, a dat-o unitatea de învăţământ din Călăraşi. După terminarea facultăţii de profil din Craiova, a fost repartizată în Constanţa, unde a lucrat 11 ani, apoi a revenit pe plaiurile natale. Astăzi îşi îndrumă, cu convingere, elevii către aceeaşi facultate, iar Alexandra Spiridon este cel mai bun exemplu. „Facem o echipă foarte bună împreună. Alexandra este un copil cuminte şi ambiţios, este prima din clasa ei la învăţătură, iar rezultatul o determină să muncească şi mai mult, anul viitor, iar un rezultat bun îi va netezi paşii către facultatea pe care şi-o doreşte foarte mult. Mai avem elevi silitori, care, în mod cert, îi vor călca pe urme Alexandrei, aceştia sunt în clasele a IX-a şi a X-a, şi deja îşi manifestă interesul către performanţa în acest domeniu”, susţine profesorul Florentina Tudosan.

Patiserii de la Călăraşi

Alţi elevi care învaţă la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi îşi văd viitorul performând şi în alte domenii, care au legătură cu profilul agricol. Unul dintre ele este cel alimentar. Liceul este printre puţinele din ţară care, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană, a reuşit să-şi pună la punct un laborator de patiserie, dotat cu utilaje din inox, de cea mai bună calitate, un malaxor şi un cuptor industriale, în care tinerii învaţă să devină cei mai buni patiseri. Chiar ieri, un grup de elevi din clasa a XI-a, coordonaţi de profesorul Aurelia Curteanu, îmbrăcaţi în halate albe, îşi suflecaseră mânecile pentru a se apuca de pregătirea aluatului de pizza. „Viitorii patiseri sunt pasionaţi de această activitate şi, în mod cert, vor face faţă cerinţelor de pe piaţa muncii. În fiecare zi, tinerii se perfecţionează în bucătărie, încearcă să devină din ce în ce mai buni şi, totodată, produsele lor, devin din ce în ce mai gustoase şi mai aspectuoase. Fiecare dintre elevi are un produs favorit. De exemplu, Andreea este specializată pe aluatul de pizza, ea nu îl pregăteşte numai la şcoală, ci şi familiei. Alexandru, de pildă, se mândreşte cu cele mai bune clătite, iar secretul se pare că stă în gemul pe care tinerii îl pregătesc toamna acasă, din fructele proaspete, din grădinile proprii. Au participat şi la diverse concursuri organizate în incinta liceului, care îi stimulează şi îi ambiţionează pentru viitor”, ne-a spus profesorul Aurelia Curteanu.

Primăria sprijină performanţa elevilor

Performanţa la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi este răsplătită şi încurajată, managerul unităţii de învăţământ, profesorul Florin Onete, mărturisind că elevii cu rezultate bune sunt recompensaţi cu rechizite şcolare, cărţi şi diplome, dar şi cu apercierea şi aplauzele colegilor. „Noi ne-am dori ca aceşti elevi, care obţin rezultatele pe care le-a avut Alexandra, în anul acesta, dar liceul atât poate, în acest moment. Sperăm ca ministerul să realizeze ceva mai mult, cu un stimulent financiar, ca să-i încurajeze. Pe de altă parte, Primăria şi Consiliul Local oferă burse elevilor care studiază la Călăraşi şi aceste beneficii financiare sunt de trei tipuri: burse sociale, burse de merit şi burse de performanţă. Domnul primar, Vergică Şovăilă, este foarte implicat în tot ceea ce înseamnă educaţie, îi încurajează foarte mult pe tinerii care îşi fac o carieră în acest domeniu, iar implementarea proiectului cu bursele i se datorează, în mare parte. Problema este că Alexandra ia bursă socială şi nu poate să se mai încadreze şi la bursa de performanţă, dar ne vom gândi să o recompensăm într-un fel, poate printr-o sponsorizare, fiindcă suntem şi noi mândri de rezultatul ei”, a explicat directorul Florin Onete.

Reportaj realizat de LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN