Prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Brexit, desfăşurată la Palatul Victoria

0
90

guvernPremierul Sorin Grindeanu a coordonat ieri prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Brexit, desfăşurată la Palatul Victoria, în cadrul căreia s-a analizat modul în care Guvernul pregăteşte mandatul României pentru negocierile dintre UE 27 şi Marea Britanie.

“Prioritatea noastră este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie, să ne asigurăm că drepturile lor vor fi protejate”, a afirmat şeful Executivului.

Totodată, premierul a subliniat că România are ca obiectiv în cadrul negocierilor pentru Brexit păstrarea alocărilor bugetare pentru politica de coeziune şi pentru Politica Agricolă Comună pentru exerciţiul financiar 2014-2020, consolidarea cooperării Uniunii Europene-Marea Britanie post Brexit.

“România şi Marea Britanie rămân aliate în cadrul Parteneriatului Strategic în care sunt angajate cele două ţări. Indiferent de locul pe care îl va avea UK în interiorul sau în afara UE, dorim consolidarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale”, a menţionat prim-ministrul.

Prima întâlnire a Comitetului Interministerial pentru Brexit a avut loc în contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 29 aprilie, convocată pentru adoptarea liniilor directoare pentru negocierile cu Regatul Unit.

Premierul Grindeanu a cerut să fie informat lunar, în cadrul şedinţei de Guvern, cu privire la evoluţia negocierilor dintre UE 27 şi Marea Britanie.

De asemenea, prim-ministrul a solicitat ministerelor reprezentate în Comitetul Interministerial să transmită ministrului delegat pentru Afaceri Europene date cu privire la impactul Brexit pe fiecare sector de activitate, urmând ca procesul de analiză să fie continuat la nivelul echipelor de lucru.

La reuniunea Comitetului Interministerial au participat: vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ștefan, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretari de stat şi reprezentanţi ai ministerelor.