Operă în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret de Antonio Ghislanzoni şi Camille du Locle, după „La fiancée du Nil” de Auguste Mariette, „Aida” – montare a Operei Române Craiova, în regia artistică a lui Tamas Ferkay (Austria) şi scenografia lui Răsvan Drăgănescu – poate fi revăzută la Craiova duminică, 30 aprilie, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. În rolul principal, al prinţesei devenite sclavă, Aida, o regăsim pe soprana Florina Hinsu Mariş (Oradea).
Compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical din Cairo
Compusă în 1870, „Aida” deschide trilogia finală a operelor lui Giuseppe Verdi, fiind urmată de „Otello” şi „Falstaff”. Are la bază o nuvelă a savantului egiptolog francez Auguste Mariette – primul director al Muzeului din Cairo, distins cu titlul Bey. În primăvara anului 1869 nuvela i-a fost înmânată scriitorului francez Camille du Locle, însărcinat cu misiunea de a contacta pe unul dintre marii compozitori ai vremii, care să scrie pe baza ei o operă dedicată egiptenilor, cu puternic caracter naţional, menită să facă parte dintre evenimentele organizate cu prilejul inaugurării Canalului Suez.
Premiera operei „Aida” a fost însă reprogramată, dat fiind faptul că Verdi a acceptat propunerea autorităţilor egiptene abia în luna mai a anului 1870. Elaborarea sa a durat doar patru luni, iar prima sa reprezentaţie, de mare succes, a avut loc la 24 decembrie 1871, pe scena Operei din Cairo. Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acţiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prinţesă etiopiană) şi pe viteazul Radames, păstrându-şi dragostea în ciuda continuelor ameninţări de natură politică şi a geloziei prinţesei Amneris – se petrece, de această dată, în ambianţa exotică a Egiptului antic.
Pentru prima dată în rolul Aida, în reprezentaţia de duminică seara
La Opera Română Craiova, spectacolul a avut premiera pe data de 3 octombrie 2007, fiind creat de o echipă artistică prestigioasă: Tamas Ferkay (Austria) – regia artistică, Alexander Jankow (Elveţia) – decoruri, Răsvan Drăgănescu – costume solişti, Cătălin Ionescu Arbore – costume, Răzvan Mazilu – coregrafie. Reprezentaţia de duminică seara se va bucura de conducerea muzicală a maestrului Gian Luigi Zampieri (Italia) şi o va avea invitată pe soprana Florina Hinsu Mariş (Oradea), care interpretează pentru prima dată rolul Aida.
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa regretatului profesor doctor Alexandru Fărcaş, Florina Hinsu Mariş a devenit, la scurt timp, cadru universitar (ca şi soţul său, baritonul Florin Mariş) la Facultatea de Muzică din Oradea. A susţinut doctoratul la Academia clujeană, fiind cel mai tânăr doctor în muzică din România, la doar 28 de ani, cu o teză despre vocea falcon. A debutat la Opera de Stat din Viena cu rolul Lola din opera „Cavalleria rusticana”, în această prestigioasă instituţie interpretând numeroase roluri, sub baghete ilustre precum cea a lui Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Zubin Mehta etc., fiind partenera pe scenă a lui Placido Domingo, Leo Nucci, Carlo Alvarez, Agnese Baltza, Ștefania Bonfadelli, Edita Gruberova, Eliane Coelho ş.a.
Invitaţi în reprezentaţia de duminică seara sunt şi mezzosoprana Zarui Vardanean (Moldova) – Amneris, tenorul Daniel Magdal (Germania) – Radames şi Ștefan Ignat (Bucureşti) – Amonasro. Spectatorii îi vor putea asculta şi pe îndrăgiţii artişti craioveni Renata Vari – Marea Preoteasă, Sorin Drăniceanu – Ramfis, Dragoş Drăniceanu – Regele Egiptului şi Marian Dăbuleanu – Mesagerul. Alături de aceştia se vor afla Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, coordonate de maeştrii Dan Bozgan, Bogdan Botezatu şi Olguţa Ilie.
***
Biletele pentru spectacolul „Aida” sunt disponibile la agenţia Operei Române Craiova din strada „Mihai Viteazul” nr. 7, iar rezervări pot fi făcute online pe www.operacraiova.ro , la numărul de telefon 0351.442.471 sau la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro.