Opera „Aida”, pe scena Teatrului Naţional din Craiova, cu soprana Florina Hinsu Mariş în rol principal

0
578

Operă în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret de Antonio Ghislanzoni şi Camille du Locle, după „La fiancée du Nil” de Auguste Mariette, „Aida” – montare a Operei Române Craiova, în regia artistică a lui Tamas Ferkay (Austria) şi scenografia lui Răsvan Drăgănescu – poate fi revăzută la Craiova duminică, 30 aprilie, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. În rolul principal, al prinţesei devenite sclavă, Aida, o regăsim pe soprana Florina Hinsu Mariş (Oradea).

Compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical din Cairo

ORC Aida 2Compusă în 1870, „Aida”  deschide trilogia finală a operelor lui Giuseppe Verdi, fiind urmată de „Otello” şi „Falstaff”. Are la bază o nuvelă a savantului egiptolog francez Auguste Mariette – primul director al Muzeului din Cairo, distins cu titlul Bey. În primăvara anului 1869 nuvela i-a fost înmânată scriitorului francez Camille du Locle, însărcinat cu misiunea de a contacta pe unul dintre marii compozitori ai vremii, care să scrie pe baza ei o operă dedicată egiptenilor, cu puternic caracter naţional, menită să facă parte dintre evenimentele organizate cu prilejul inaugurării Canalului Suez.

Premiera operei „Aida” a fost însă reprogramată, dat fiind faptul că Verdi a acceptat propunerea autorităţilor egiptene abia în luna mai a anului 1870. Elaborarea sa a durat doar patru luni, iar prima sa reprezentaţie, de mare succes, a avut loc la 24 decembrie 1871, pe scena Operei din Cairo. Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acţiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prinţesă etiopiană) şi pe viteazul Radames, păstrându-şi dragostea în ciuda continuelor ameninţări de natură politică şi a geloziei prinţesei Amneris – se petrece, de această dată, în ambianţa exotică a Egiptului antic.

Pentru prima dată în rolul Aida, în reprezentaţia de duminică seara

La Opera Română Craiova, spectacolul a avut premiera pe data de 3 octombrie 2007, fiind creat de o echipă artistică prestigioasă: Tamas Ferkay (Austria) – regia artistică, Alexander Jankow (Elveţia) – decoruri, Răsvan Drăgănescu – costume solişti, Cătălin Ionescu Arbore – costume, Răzvan Mazilu – coregrafie. Reprezentaţia de duminică seara se va bucura de conducerea muzicală a maestrului Gian Luigi Zampieri (Italia) şi o va avea invitată pe soprana Florina Hinsu Mariş (Oradea), care interpretează pentru prima dată rolul Aida.

ORC Florina Hinsu Maris 2
Florina Hinsu Mariş

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa regretatului profesor doctor Alexandru Fărcaş, Florina Hinsu Mariş a devenit, la scurt timp, cadru universitar (ca şi soţul său, baritonul Florin Mariş) la Facultatea de Muzică din Oradea. A susţinut doctoratul la Academia clujeană, fiind cel mai tânăr doctor în muzică din România, la doar 28 de ani, cu o teză despre vocea falcon. A debutat la Opera de Stat din Viena cu rolul Lola din opera „Cavalleria rusticana”, în această prestigioasă instituţie interpretând numeroase roluri, sub baghete ilustre precum cea a lui Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Zubin Mehta etc., fiind partenera pe scenă a lui Placido Domingo, Leo Nucci, Carlo Alvarez, Agnese Baltza, Ștefania Bonfadelli, Edita Gruberova, Eliane Coelho ş.a.

Invitaţi în reprezentaţia de duminică seara sunt şi mezzosoprana Zarui Vardanean (Moldova) – Amneris, tenorul Daniel Magdal (Germania) – Radames şi Ștefan Ignat (Bucureşti) – Amonasro. Spectatorii îi vor putea asculta şi pe îndrăgiţii artişti craioveni Renata VariMarea Preoteasă, Sorin DrăniceanuRamfis, Dragoş DrăniceanuRegele Egiptului şi Marian DăbuleanuMesagerul. Alături de aceştia se vor afla Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, coordonate de maeştrii Dan Bozgan, Bogdan Botezatu şi Olguţa Ilie.

***

Biletele pentru spectacolul „Aida” sunt disponibile la agenţia Operei Române Craiova din strada „Mihai Viteazul” nr. 7, iar rezervări pot fi făcute online pe www.operacraiova.ro , la numărul de telefon 0351.442.471 sau la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro.