Ministrul Fondurilor Europene a demisionat. Cioloş i-a cerut să părăsească echipa guvernamentală

0
613
Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, se adreseaza participantilor la ceremonia de semnare a memorandumului de intelegere, dintre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, pentru continuarea acordarii de servicii de asistenta tehnica institutiilor publice romanesti pana in anul 2023, in Bucuresti, luni, 11 ianuarie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, se adreseaza participantilor la ceremonia de semnare a memorandumului de intelegere, dintre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, pentru continuarea acordarii de servicii de asistenta tehnica institutiilor publice romanesti pana in anul 2023, in Bucuresti, luni, 11 ianuarie 2015. ANDREEA ALEXANDRU
/ MEDIAFAX FOTO

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a demisionat, au precizat, ieri, surse politice pentru MEDIAFAX. Informaţia a fost confirmată de ministru, prin intermediul unui comunicat de presă, Aura Răducu precizând că premierul Dacian Cioloş a fost cel care i-a cerut să părăsească echipa guvernamentală. “La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene”, se arată în comunicat.

Aura Răducu a spus că mare parte din priorităţile pe care şi le-a propus la minister sunt în curs de realizare, însă premierul este nemulţumit. Ministrul demisionar precizează că a avut în vedere finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015, realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor, îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educaţie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite, creşterea transparenţei în implementarea programelor şi proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice, precum şi realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor şi proiectelor europene (MySMIS 2014) – 2 module principale au fost finalizate, esenţiale pentru depunerea proiectelor.

Aura Răducu a mai precizat că a urmărit simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor, o comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare, finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management şi control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură, lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE), precum şi demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

“Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate)”, arată ministrul.

Aura Răducu explică faptul că şi-a dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene şi având în vedere schimbările dorite de societate să ajute la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE în 2019. Cu toate acestea, la solicitarea premierului, a decis să demisioneze.

“Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene. Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse, dar rămân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării”, mai spune ministrul demisionar. Răducu este al doilea ministru care părăseşte guvernul tehnocrat, după ministrul Muncii, Ana Costea.

“Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene, la cancelaria premierului, este propunerea pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, au precizat pentru MEDIAFAX surse politice.