Jiul și-a umflat, ieri, apele și a pus probleme mari în Dolj. Dacă la primele ore ale dimineții, râul nu crescuse foarte mult, în numai două ore și-a crescut brusc volumul, depășind cota de inundații la Răcari. Echipajele ISU Dolj au intrat în alertă, ridicând, ieri toată ziua, diguri de protecție din saci cu nisip pentru apărarea câtorva localități din zonele joase. În ultimă instanță, specialiștii ABA Jiu au apelat la o măsură specială pentru scăderea nivelului Jiului. Codul portocaliu pe Jiu se menține până astăzi, la ora 20.00
Râul Jiul a crescut mult din cauza precipitațiilor și, în ciuda așteptărilor, a depășit cota de inundație. Specialiștii ABA Jiu au decis, ieri, să aplice măsura specială care se impune în caz de ape mari, și anume ca unda de viitură să fie tranzitată prin barajul de la Ișalnița. „Concret, se execută manevre cu stavilele barajului pentru evacuarea spre aval a volumelor de apă și reglarea nivelului în lacul de acumulare, la cota de 85.50. Menținerea lacului la această cotă este necesară pentru asigurarea cu apă a beneficiarilor”, s-a precizat într-un comunicat de presă, transmis ieri după-amiază de ABA Jiu.
Viitura, tranzitată prin barajul de la Ișalnița
Ieri dimineață, la ora 9.00, când s-a luat decizia tranzitării undei de viitură, Jiul crescuse deja peste cota de inundații la Răcari, unde avea cu 20 de centimetri peste nivelul maxim. La Filiași, apa Jiului era puțin mai mică, fiind raportată o creștere a debitului cu 21 de centimentri peste cota de atenție. Jiul s-a umflat și la Podari, dar nu la fel de mult ca în celelalte locuri, aici fiind înregistrat un debit cu 15 centimetri peste cota de atenție. Ca o a doua măsură de siguranță, tot ieri au fost pornite cinci stații de desecare aflate în administratea ANIF Dolj, după ce joi fusese pornite primele zece astfel de stații.
Terenuri inundate la Scaești și Coțofenii din Dos
Cu toate acestea, Jiul a făcut, ieri, și câteva „victime”. Apele râului s-au revărsat pe suprafețele joase inundându-le. Specialiștii ABA Jiu au raportat, ieri, două comune învecinate care sunt străbătute de Jiu, ambele fiind afectate de umflarea apelor. În satul Scaești, care aparține comunei cu același nume, au fost afectate nu mai puțin de 160 de hectare pe care se află semănate culturile oamenilor. În localitatea alăturată, Coțofenii din Dos (mai precis în satul cu același nume), Jiul a inundat 10 hectare de teren arabil și 7 hectare de pădure, situate într-o zonă în care nu există nici un dig de protecție.
Tesluiul a amenințat din nou Robăneștiul și Drăgoteștiul
Doi afluenți ai Jiului, pârâurile Tesluiul și Desnățuiul, și-au umflat și ele apele, depășind cotele de apărare. Desnățuiul a crescut cu 35 de centimetri peste cota de atenție și a pus în pericol satul Dragoia, din comuna Vârvorul de Jos. Într-un alt punct al județului, pârâul Teslui și-a crescut debitul revărsându-se pe DJ 641 Mischii – Caracal, care a fost inundat pe o lungime de 30 metri. Drumul a fost închis, iar circulaţia a fost deviată pe ruta ocolitoare DC 87 – DE 574 – DJ641. Tot Tesluiul – care a mai pus probleme și la primele ploi mai îndelungate de la începutul lunii – a pus din nou în pericol comunele vecine, Robănești și Drăgotești. În satul Viișoara, din Drăgotești, este chiar o situație specială pentru că digul care a fost spart la prima viitură, nu a apucat să fie remediat, figurând și acum ca „dig în execuție nerecepționat”, potrivit informării transmise de ABA Jiu.
Echipajele ISU Dolj, în alertă
Echipajele ISU Dolj au fost la datorie, intrând imediat în alertă. În satul Ochişor, din comuna Braloștița, pompierii au ridicat un dig cu o lungime de 50 de metri, înălțat din 980 de saci cu nisip, ca să proteje două case care se aflau în pericol să fie inundate de apele Jiului. „Un dig și mai mare, de aproape 100 de metri, se ridică în localitatea Bucovăț, unde trebuie să protejăm zece gospodării. Aici se folosesc 1.000 de saci cu nisip, iar situația trebuie monitorizată pentru că există risc de inundație de la Jiu”, ne-a precizat mr. Florin Cocoșilă, ofițerul de presă al ISU Dolj. O altă localitate unde Jiul a pus probleme a fost Sfârcea, din comuna Braloștița.