Analize gratuite pentru depistarea virusului HIV

0
119

În medie, în fiecare zi, zece craioveni trec pragul Institutului „Cantacuzino” din Valea Vlăicii pentru a face testul împotriva virusului HIV. Analizele sunt gratuite şi de cele mai multe ori femeile însărcinate sunt trimise de medicul de familie pentru testare şi consiliere.

Săptămâna aceasta, studenţii medicinişti împreună cu Institutul „Cantacuzino” şi Direcţia Sănătate Publică Dolj au desfăşurat o campanie prin intermediul căreia şi-au propus să-i informeze pe tineri în legătură cu posibilitatea de a-şi verifica starea de sănătate fără să fie nevoiţi să scoată bani din buzunar.

Testarea este gratuită însă pe tot parcursul anului, fără a fi necesară, în mod obligatoriu, trimitere din partea medicului de familie. Scopul este acela de a convinge cât mai mulţi craioveni să se testeze împotriva HIV, în condiţiile în care virusul poate fi contactat şi din locuri de unde te-ai aştepta mai puţin: în urma unei intervenţii stomatologice şi, mai ales, prin acele de seringă.

La Institutul „Cantacuzino” din Craiova se derulează două programe, unul de prevenire a transmiterii virusului HIV de la mamă la făt, iar celălalt pentru consiliere şi testare voluntară.

Analizele se recoltează de luni până vineri

La Craiova, testări gratuite se pot face la Institutul de Microbiologie şi Parazitologie Cantacuzino, din strada „Brestei” nr. 6. Toţi cei care adresează cadrelor medicale de la Centru trebuie să ştie că au dreptul la două analize pe an pentru depistarea virusului HIV, iar rezultatul poate fi oferit în doar şapte zile. Analizele se recoltează de luni până vineri, între orele 8.00-12.00, în cadrul Programului de supraveghere şi control al HIV/SIDA.

În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA.