“Drogurile? Un pariu cu viaţa ta”, conferinţă de succes, la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova

0
218

Conferința ”Drogurile? Un pariu cu viața ta” s-a desfăşurat, luni, 25 martie,  începând cu ora 10:00, în Sala ”Amza Pellea” a Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova. Au fost discuţii de amploare, iar consumul de droguri şi combaterea acestuia  s-au constituit în “capul de afiş” al dezbaterii legată de această temă. Conferinţa a avut parte de o contibuţie financiară consistentă a Consiliului Judeţean Dolj, în valoare de 15.000 de lei. Acţiunile s-au desfăşurat pe perioada acestei luni calendaristice.

Conferința a fost organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România, Baroul Dolj, Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Programul “Fii Avocat în Școala Ta!” (FAST) este un proiect al Uniunii Naționale a Barourilor din România, privind educația juridică non-formală, adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal, prin care avocați voluntari din fiecare barou urmăresc familiarizarea elevilor cu informații despre organizarea sistemului de justiție, cu cunoștințe elementare despre drept, morală, precum și cu funcționarea și aplicarea acestora.

Programul “Fii Avocat în Școala Ta!”

Educația reprezintă, în zilele noastre,  o prioritate a societății. Educația juridică este  demers de responsabilizare a acesteia, în care comunitatea avocaților din România își asumă responsabilitatea susținerii sale prin implementarea Programului “Fii Avocat în Școala Ta!”. “Proiectului Uniunii Naționale a Barourilor din România i s-a alăturat, de anul acesta, și Consiliul Județean Dolj, care va sprijini, din punct de vedere financiar și logistic (15.000 de lei, sumă alocată), demersului comun destinat generației actuale de elevi. Astfel, avocații din Baroul Dolj, împreună cu Inspectoratul Școlar General Dolj și Consiliul Județean Dolj, își vor asuma susținerea și răspunderea în județul Dolj a demersului de educație juridică, în general și pe cel de combatere a consumului de droguri, în special. În cadrul Conferinței ”Drogurile? Un pariu cu viața ta”, elevii mai multor instituții de învățământ din județul Dolj, implicate în proiect, au putut urmări alocuţiunile celor prezenţi:  prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspectorul școlar general al învăţământului doljean; avocat Luminița Ioana, coordonator FAST România; avocat Silvana Racoviceanu, coordonator FAST București;  prof. dr. Cătălin Țone, expert antidrog, fostul șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București”, a precizat avocat Eugen Tiţoiu, coordonator FAST Dolj .

Colaborare totală

Întâlnirea a fost una extraordinară, în acest sens venind cu declaraţii ale participanţiilor . “Vorbim despre un parteneriat care a produs efecte. Avocaţii au venit în instituţiile de învăţământ preuniversitar din teritoriu  şi le-au arătat copiilor modele. Este una dintre bresle, care a venit în şcoli, dar aşteptăm şi altele, pentru că se poate învăţa. Suntem deschişi tuturor colaborărilor. Consumul de droguri este o problemă pe care n-o minimalizăm, şi ştim, cu toţii, că efectele sunt ireversibile. Cu toţii ne dorim, indiferent de programele derulate, ca elevii să fie informaţi, la fel ca şi familia. ISJ Dolj va susţine toate programele care conduc la diminuarea consumului şi traficului de droguri “, a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean.  Mihai Dragoş Nicu, decan al Baroului Dolj a menţionat : “Văd o sală plină (cea a Teatrului Naţional “Marin Sorescu – n.r.), iar lumina mă orbeşte. Vine din auditoriu, din ochii copiilor şi ai cadrelor didactice care se află în sală. Vorbesc din patru puncte de vedere: avocat, prieten, părinte şi fost adolescent. Drogurile nu sunt bune şi se poate ieşi, la final, cu deznodăminte nefericite . Proiectul derulat poate avea succes, dar depinde de implicare totală – copii, părinţi cadre didactice, instituţii ale statului “. La rândul său, Cătălin Ţone, expert antidrog, a precizat : “Este nevoie de comunicare, iar sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj este foarte mare. Dacă nu mă înşel, în noiembrie 2023, am avut o colaborare cu această instituţie, care s-a dovedit benefică, şi sunt convins că aşa se va întâmpla şi în continuare. Este vorba de comunicare şi de oferirea informaţiilor, care să nu fie denaturate de pe Internet, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Trebuie să fim alături de copii şi să-i informăm. Conform unor date statistice, la nivel mondial, numai două persoane dintr-o mie sunt recuperaţi integral. Dar, din fericire,  de această dată, vă prezentăm un tânăr, în vârstă de 22 de ani, inclus într-un program de recuperare şi reintegrare în societate, care vă va spune mai multe”.

Experienţa unui tânăr trecut prin consumul de droguri

Dezinihibat total de emoţii, trecând printr-o experienţă dureroasă, Alexandru Ciupei, în vârstă de 23 de ani, din Cluj – Napoca, şi-a expus cariera, dacă se poate spune aşa : ” Provin dintr-o familie foarte bună, cu multe posibilităţi financiare şi nu numai. Îmi doream, de mic, să-mi depăşesc sora, cu şapte ani mai mare, un orgoliu al vârstei, cred , pe care, acum, îl regret. La 12 ani, am început să joc la “pariuri”. Am câştigat, de ce să nu recunosc, şi m-am avântat. Am intrat, după susţinerea Evaluării Naţionale, la un licei foarte bun din Cluj. Dar, la 15 ani, cineva mi-a arătat drogurile, pe care le-am încercat şi, din păcate, am devenit dependent de ele. Am început cu cannabis, apoi am descoperit şi amfetaminele. Părinţii erau convinşi că eram tot cu jocurile de noroc. Am luat şi la Facultate, dar nu m-am lăsat. Din fericire, mi-am dat seama la timp de pericol, iar, de patru luni, fac parte dintr-un program de reabilitare. Îi îndrum pe cei tinieri să aibă voinţă, deoarece pot trece peste dependenţă, însă este nevoie de ambiţie şi de tărie de caracter “.