Dan Păloiu, preşedintele PMP Dolj: “Cred într-o alianţă de dreapta care să dărâme PSD”

0
3756

Dan Păloiu, preşedintele PMP Dolj este de 13 ani în politică, iar de un an de zile a preluat conducerea acestei organizaţii. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, dar prima sa pasiune a fost televiziunea, fiind primul corespondent al postului ProTV în Oltenia. Este un om de dreapta şi crede că şi România s-ar conduce mai bine printr-un program guvernamental cu mai multe măsuri de dreapta.  

D-le Dan Păloiu, nu sunteţi un novice, politică faceţi de mai mult timp, dar preşedinte de organizaţie sunteţi de aproape un an de zile. Pentru cine nu vă cunoaşte să vă prezentaţi puţin.

Da, nu sunt un novice  si chiar dacă sunt în politică de 13 ani  vă spun sincer că  încă nu le-am aflat pe toate. Am fost numit în februarie 2018 preşedinte interimar al Filialei Dolj a Partidului Mişcarea Populară şi imediat în luna mai am fost ales preşedinte al acestei filiale în cadrul Coferinţei Judeţene a PMP Dolj. Am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice. Am lucrat în presă ca reporter corespondent al PROTV în perioada 1995-2000 şi în perioada 2000-2003 am fost director al postului de televiziune 3TV Craiova. Ulterior, am intrat în afaceri, iar din 2006 şi în politică. Am crezut şi mai cred că doar o politică de Dreapta va salva această ţarp. Adică, doar libera iniţiativă în afaceri, producţia şi serviciile vor face ca  bugetul  ţării să fie unul solid care ar putea asigura mai departe bani de investiţii în toate celelalte domenii: infrastuctură, sănătate, învăţământ şi siguranţă.

Cum aţi descrie organizaţia pe care o conduceţi şi cum îi determinaţi pe oameni să adere la ea ? Mai au oamenii chef de politică ? Mai cred cetăţenii în politicieni ?

Partidul Mişcarea Populară  este un partid tânăr şi pe cale de consecinţă şi organizaţia de la Dolj este una tânără. Ca şi partidul, organizaţia a fost supusă unor transformări destul de dese care au produs frământări în randul oamenilor care au fost nevoiţi s-o ia de la capăt de mai multe ori.  La primul impact electoral, în urmă cu exact cinci  ani tot la alegerile pentru Parlamentul European, PMP Dolj a făcut o figură frumoasă şi s-a apropiat foarte mult de 5% , în condiţiile în care în judeţ aproape că nu exista nicio organizaţie. Îmi aduc aminte că în mediul urban PMP a obţinut un scor bun, inclusiv în Craiova, unde  procentul a fost de peste 8%. În ultimul an s-au alăturat organizaţiei mai mulţi oameni, unii noi în politică şi alţii cu experienţă. Le-am acordat tuturor şansa de a participa active în viaţa partidului . Nu toţi au confirmat şi au făcut un pas lateral, dar au rămas în partid. Am creat un nucleu puternic al organizaţiei  din oameni buni şi hotărâţi. Avem 49 consilieri locali dintre care patru sunt viceprimari. Partidul este deschis şi îi aşteptăm lângă noi pe toţi cei care vor să facă o politică corectă. Sunt tot mai puţini oamenii care vor să facă politică chiar dacă mulţi ar putea s-o facă cu success însă  sunt preocupaţi de nevoile şi grijile lor personale. În ceea ce priveşte  încrederea populaţiei în politicieni aş putea spune că s-a diluat, însă, într-o democraţie autentică o ţară este condusă de politicieni. Acum , rămâne în sarcina electoratului să-şi aleagă oamenii care îi vor reprezenta.

Mai exact, unde se situează doctrinar Partidul Mişcarea Populară ?

Partidul Miscare Populară este un partid de Centru-Dreapta adică, o Dreaptă mai moderată. Ca şi fundament, ne bazam pe libertate şi liberalism şi de aici tot ce derivă. Libertate în exprimare, mişcare şi libera  inţiativă. Considerăm că relaţia între oameni nu are neaparat la bază intervenţia inoportună a statului. Pentru noi privilegierea mecanismelor de piaţă este primordială şi considerăm că este singura soluţie capabilă să permită existenţa unei societăţi care să asigure libertatea individuală.

 Imediat cum spui PMP…gândul te duce la Traian Băsescu. Este şeful statului vârful de lance al PMP ? Cum l-aţi descrie pe Traian Băsescu.

Traian Basescu este PMP iar PMP este Traian Basescu. Chiar dacă în urmă cu ceva timp a ales să fie Preşedinte de Onoare  al partidului, când spui PMP, spui Traian Basescu.  El este cel care a spus că trebuie ca partidele să se reformeze cu oameni tineri şi a făcut-o. Sunt convins ca la aceste alegeri va fi  cel care va deschide lista pentru că a declarat că ,,va face ce trebuie şi nu ce-i place,,.  Preşedintele Basescu este cel mai complex om politic pe care l-a avut şi îl are România. Este singurul om politic care cunoaşte problemele Europei şi care are şi soluţii pentru acestea.  Este un proeuropean convins

Se apropie alegerile europarlamentare… PMP Dolj cum se va  “duela” cu ceilalţi, cum îi veţi determina pe doljeni să pună ştampila pe lista PMP ??                    

Până în acest moment, am reuşit să strângem 14000 de semnături pentru susţinerea listei de candidate. Nu a fost uşor, dar se pare că oamenii se schimbă, iar judeţul începe să-şi schimbe şi el culoarea. Este foarte simplu. În Dolj, după Revoluţie, cei care au condus judeţul au fost cei de la PSD. Aproape că suntem izolaţi economic de restul ţării, Craiova nefiind legată de nicio autostradă.  Pe de altă parte, PMP a avut o mulţime de iniţiative pe care le-a transpus în proiecte de lege: 300 de parlamentari, fără pensii speciale, alegerea primarului în două tururi, vot prin corespondenţă. Parlamentarii PMP au obţinut o mare victoie în Parlament unde s-a votat realizarea autostrăzii  ce va lega Târgu Mureş-Iaşi. Acum a devenit o cutuma ca în forul legislative al ţării să se voteze proiecte mari de infrastructură.  De ce să voteze PMP? Pentru ca noi suntem singurii care avem proiecte clare şi ne dorim să le punem în aplicare.

Comunele sunt pustii, mulţi români au plecat în străinătate. Ce ar face Dan Păloiu ca să-i aducă pe doljeni acasă, în gospodăriile lor ?

Cunosc judeţul foarte bine. Da, satele sunt depopulate, îmbătrânite. La cinci case  una e părăsită, mai ales în zona de nord. Suntem în 2019 şi cred că până acum ar fi trebuit ca  fiecare gospodarie să fie racordată la reţeaua de canalizare şi la reţeaua de apă. În foarte multe localităţi nu exista reţea de canalizare,  iar acolo unde există, staţia de epurare nu funcţionează. Doljul este acum un judeţ preponderant  agrar. Nu mi se pare în regulă ca sistemul de irigaţii să nu funcţioneze. Nu trebuie să stăm la mila lui Dumnezeu ca să facem agricultură.  Dacă ar depinde de mine aş muta sistemul de irigaţii de la SNIF la Consiliile Judeţene  şi aş dezvolta prin proiecte europene reţeaua de canale pentru irigaţii. Aş construi sau aş crea cadrul necesar construirii de centre de achiziţie pentru tot ce se produce în Dolj. Doljenii produc mult dar haotic. Nu sunt educaţi să se asocieze şi să înceapă să intre pe pieţele mari. Acolo este nevoie de marfă multă şi ori de câte ori se cere, nu sezonier aşa cum se face acum.

          Ce calităţi trebuie să aibă un lider ? Şi dacă ar fi să o mai luaţi de la capăt aţi mai intra în politică ?

         Este greu pentru ca oamenii sunt preocupaţi de problemele personale pe care le au, însă de multe ori tocmai aceste probleme îi îndeamnă să lupte pentru ideile lor.  Calităţile unui lider ?! Păi, ca să fii lider trebuie să ai o experienţă şi o echipă. Aici este cheia. Cel care doreşte să fie lider trebuie să-şi aleagă cu mare grija colaboratorii. Nu poţi faci muncă de unul singur, însă, trebuie să fii un luptător. În acelaşi timp, trebuie să te baţi pentru întrega echipa. Eu sunt un luptător dar nu ştiu dacaă aş mai lua-o de la zero.

Despre tinerii din PMP ce ne puteţi spune, sunt tinerii interesaţi de politică ?

Avem o echipa de tineri foarte frumoasă şi activă. Cu ei am făcut toate acţiunile. O parte dintre ei sunt interesaţi să facă politică şi cred că vor reuşi. Nici eu nu sunt prea bătrân şi încerc să ţin pasul cu voiciunea lor. Au venit în PMP nu neapărat că au auzit de partid  ci pentru că au prieteni aici şi au rămas. Au priceput cum e cu politica şi cred că unii sunt de mare perspectivă. Ştiţi cum e, ca la fotbal, unii se nasc talent şi mor  speranţă, iar alţii se nasc speranţe….

PSD e cel mai puternic partid, iar în Dolj chiar se simte acest lucru. Este foarte greu să vă impuneţi un primar în 2020, mai ales că avem alegeri dintr-un singur tur. Există un plan B, credeţi că opoziţia ar putea să gândească un plan de alianţă anti-PSD sau orgoliile sunt foarte mari şi fiecare va avea propriul candidat pentru primăria Craiova şi pentru alte primării din judeţ ?

Este doar un mit ca PSD este un partid foarte mare şi că nu poate fi învins. Aduceţi-vă aminte, în 2008, PSD  a luat bătaie. PDL a avut cincisprezece consilieri judeţeni, PSD tot cincisprezece iar PNL şapte Dacă la vremea aceea, PNL nu trăda şi făcea alianţă în CJ Dolj cu PDL,  alta era situaţia politică şi economică a judeţului. Dar, nu a fost să fie!  De ce este greu să ne impunem un primar ? Vom vedea, însă aveţi dreptate în legătură cu alegerea primarului dintr-un singur tur. PMP a depus în Parlament o iniţiativă legislativă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, însă se pare că mai aşteptăm. Sunt convis că o să avem primari PMP în Dolj. Eu cred într-o alianţă de dreapta care să dărâme PSD.

În campania pentru europarlamentare, preşedintele Traian Băsescu va veni şi prin comunele doljene ?

Preşedintele Traian Băsescu a venit ori  de câte ori a fost chemat în  Dolj. Nici de această dată nu ne va ocoli , mai ales că sunt convins că va deschide lista pentru europarlamentare.  Pe Traian Basescu nu poţi să-l păcăleşti şi cred ca va veni doar dacă consideră că PMP Dolj s-a schimbat.