Bucovățul, o comună în plină expansiune

0
4660

Anul 2018 se anunță unul tumultos din punct de vedere al investițiilor în infrastructură pentru localitatea Bucovăț. Imediat ce vremea o va permite, vor fi demarate lucrări în toate satele din comună, absolut necesare având în vedere faptul că tot mai multe familii aleg să-și cumpere teren și să-și ridice case noi, în această zonă. Autoritățile vorbesc chiar despre un fenomen de redescoperire a Bucovățului – una dintre puținele comune din județ în care s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de locuitori.

Comuna Bucovăț a depășit, în ultimii ani, pragul de 5.000 de locuitori, iar cererile pentru cumpărarea unui teren în zonă există în continuare. Numai anul trecut, Primăria a eliberat 50 de certificate de urbanism, solicitanții fiind persoane fizice care sunt interesate să își construiască o locuință. În aceste condiții, autoritățile urmăresc, în permanență, să extindă rețelele de utilități, indiferent că este vorba de electricitate sau chiar de alimentare cu gaze. Potrivit primarului, sunt în plan realizarea unor studii de fezabilitate pentru trei zone, considerate foarte atractive pentru construcția de case: porțiunea dintre satele Cârligei și Palilula, de-a lungului drumului comunal 76; în satul Bucovăț, de-a lungul DJ 552, spre Terpezița și în zona Leamna de Jos, către Lunca Jiului. De asemenea, autoritățile au anunțat că intenționează să întreprindă toate demersurile necesare pentru introducerea unei rețele de gaze, întrucât există un număr mare de cereri din partea locuitorilor.

După Paște, încep lucrările la podul peste Cosacu

Cristian Tuță

Imediat după sărbătorile de Paște, undeva la mijlocul lunii aprilie, se va deschide șantierul de amenajare a podului peste pârâul Cosacu. Calea de acces peste apă va asigura legătura cu o parte mai izolată a satului Palilula și, totodată, cu terenurile agricole ale oamenilor. „Va fi rezolvată o problemă veche de peste 20 de ani. Există cereri de la cetățenii din zonă, pentru că sunt aproximativ zece familii care locuiesc acolo și sunt destul de izolați. Sunt sigur că, după ce va fi construit acest pod, vor apărea și alte case, pentru că este o zonă foarte frumoasă. Se află chiar la baza dealului din apropierea pădurii Bucovăț, acolo unde era fosta fermă pomicolă a satului Palilula”, spune primarul comunei Bucovăț, Cristian Tuță. Proiectul prevede realizarea unui pod solid, din beton, cu deschidere de 5 metri lățime și va suporta o greutate de 60 de tone. Investiția se va face cu bani de la bugetul local.

Un dispensar nou în Palilula

Tot după Paște, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Lunca Jiului, va fi pornit un proiect pentru asfaltarea unei porțiuni de drum – pe o distanță de 1 kilometru – în satul Palilula. Această lucrare se ridică, potrivit primarului, la valoarea de 100.000 de euro. De asemenea, în Palilula, de data aceasta prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, se va construi și un dispensar nou. „Am semnat deja atribuirea lucrărilor și noi sperăm ca lucrarea să fie gata până la sfârșitul verii. Este o construcție nouă pentru dispensarul uman, de care locuitorii satului Palilula aveau nevoie, având în vedere starea de degradare în care se găsea vechiul sediu”, a precizat primarul Cristian Tuță. Dispensarul se găsește în centrul satului, iar autoritățile vor profita de acest amplasament pentru a amenaja și un mic loc de joacă, pe care îl vor pune la dispoziția copiilor din satul respectiv.

Un plan de asfaltare pentru toate satele

De altfel, Primăria Bucovăț și-a stabilit un plan de asfaltare care să cuprindă toate satele din comună. Sursa de finanțare este bugetul local, iar 75% din bani sunt deja asigurați din economiile realizate în cursul anului trecut. Restul de bani este completat tot din bugetul local, dar din cel aferent acestui an. Autoritățile au realizat și graficul de lucrări, astfel încât programul de asfaltare, pe o lungime de 5 kilometri, să ajungă în toate zonele din localitate. ”Ajungem în fiecare sat cu acest program de asfaltare: în satul Sărbătoarea – 1 kilometru, în satul Leamna de Jos – 500 de metri, în satul Cârligei – 1,2 kilometri, iar restul în satul Bucovăț. Ideea de la care am plecat a fost să facem câte ceva pentru fiecare sat al nostru, banii fiind numai de la bugetul local, deci din taxele și impozitele cetățenilor”, a precizat primarul Cristian Tuță. După implementarea acestui proiect, satul Bucovăț va fi, potrivit edilului, 100% asfaltat. Pe lângă lucrările de asfaltare, Primăria Bucovăț are în vedere și pietruirea drumurilor din satele Cârligei și Sărbătoarea. De asemenea, autoritățile au scris un proiect de asfaltare pe o distanță de 6,5 kilometri, în toată comună, pentru care au cerut finanțare prin intermediul AFIR. Primarul Cristian Tuță a precizat că acest proiect a fost declarat eligibil și se așteaptă finanțarea – 1 milion de euro.

Dispensar cu ecograf, la Bucovăț

O altă investiție importantă care este așteptată să înceapă de îndată ce se va încălzi vremea este și cea de modernizare a iluminatului public din satele Leamna de Sus și Sărbătoarea. „Avem 170 de lămpi cu led pe care le vom monta în cele două sate. Facem și o economie de bani, fiindcă sunt corpuri de iluminat moderne, cu consum redus, dar aducem și un plus de siguranță pentru cetățenii de acolo”, a menționat primarul din Bucovăț.

Un proiect foarte ambițios este și cel de amenajare a unui dispensar modern, în satul Bucovăț – centrul comunei. Potrivit autorităților, construcția va avea o amprentă la sol de 200 de metri pătrați și va avea etaj. Investiția costă 1,4 milioane de lei și sunt asigurați prin PNDL 2. Spațiile vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generație, mobilier și un lift care să înlesnească transportul pacienților. ”Când va fi gata, dispensarul va fi pus la dispoziția cadrelor medicale. Îi așteptăm să vină, cum se spune, doar cu diploma sub braț. Noi le oferim toate condițiile, vom avea și aparate ecograf, iar pentru medicii dentiști vom achiziționa chiar și un scaun stomatologic modern”, a mai spus primarul Cristian Tuță. În incinta dispensarului, vor funcționa patru cabinete de medicină de familie, un cabinet stomatologic, iar două cabinete vor fi destinate pentru medicii specialiști care vor să le închirieze și să îi trateze pe pacienții din Bucovăț. „Noi sperăm ca licitația să se finalizeze până cel târziu în luna august, iar lucrarea propriu-zisă să înceapă la 1 septembrie”, a adăugat primarul din Bucovăț.

RADU ILICEANU și LAURA MOȚÎRLICHE