Bolnavii de TBC beneficiază de noi medicamente compensate și gratuite

0
2402

În ultima săptămână, 16 noi molecule au fost incluse în lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală. Nouă dintre acestea sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Astfel, Ministerul Sănătății completează lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, asigurând accesul tuturor pacienților la tratament în momentul în care nu vor mai beneficia de finanțarea externă pentru tratamentul tuberculozei.

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100%  și care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză.

Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni.

Ministerul Sănătății a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 și asumarea finanțării din bugetul Ministerului Sănătății a activităților de prevenire, supraveghere și control a tuberculozei realizate la nivelul unităților sanitare care implementează Planul Național de Tuberculoză.

Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

Trei molecule pentru afecţiunile oncologice

De asemenea, medicamentele nou introduse sunt destinate şi pentru tratamentul altor afecțiuni precum  astmul bronșic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă şi afecţiuni onlcogice.

Trei dintre moleculele introduse în lista de medicamente gratuite sunt destinate  tratamentelor pentru afecțiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu și mielom multiplu recidivant.

Criza imunoglobulinei, rezolvată prin ordonanţă de urgenţă

Tot săptămâna aceasta, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru  aprovizionarea cu imunoglobulină necesară activității de prevenire a deceselor și agravării bolilor generate de lipsa acestei substanţe, activitate care a fost declarată printr-un Memorandum, drept serviciu de interes economic general.

Astfel, s-a acordat un ajutor de stat individual către SC Unifarm SA în valoare de 44,27 milioane lei, suplimentând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu respectarea prevederilor referitoare la aplicarea normelor în materie de ajutor de stat în cazul serviciilor de interes economic general.

Încă, există o lipsă acută de pe piața din România a imunoglobulinei umane. România a solicitat sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene prin intermediul Mecanismului European de protecție civilă stabilit în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European pentru furnizarea oricărei cantități disponibile de imunoglobulină umană.

„A fost necesar acest demers. Criza de imunoglobulină a durat prea mult și are un impact vital asupra multor pacienți care așteaptă acest medicament. În perioada în care tratamentele vor fi asigurate în acest mod, vom căuta soluții pe termen lung pentru a ne asigura că nu mai ajungem în astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea , ministrul Sănătății.