Bulgaria: Astăzi se votează pentru un nou parlament!

0
218

Bulgarii au început să voteze duminică în cadrul alegerilor parlamentare, cu un rezultat incert privind reînnoirea încrederii în fostul premier Boiko Borisov (centru dreapta) sau întoarcerea paginii printr-un vot acordat socialiştilor, care îşi asumă deschis simpatii proruse, relatează AFP.

Scrutinul a început la orele locale 07:00 (04:00 GMT) şi se va încheia la 20:00 (17:00 GMT). Primele sondaje realizate la ieşirea de la urne vor fi date publicităţii imediat după încheierea procesului de vot.

De mai multe săptămâni, cele două tabere sunt date pe poziţii egale în sondajele de opinie, cu circa 30% din intenţiile de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat în alegerile din Bulgaria şi care lasă să se întrevadă negocieri dure pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Partidele naţionaliste, a căror retorică şovină s-a propagat în toate taberele, inclusiv cea de stânga, ar putea fi arbitri.

În acest al treilea legislativ în numai patru ani, mizele internaţionale au dominat campania, chiar dacă fenomenul corupţiei endemice şi nivelul extrem de scăzut de trai îi preocupă pe alegătorii acestei cele mai sărace ţări din UE.alegeri