Proiectele de dezvoltare, un lucru firesc în localitatea Brădeşti

0
513

Aflată la numai 30 de kilometri de municipiul Craiova, localitatea Brădeşti este, fără, îndoială, una dintre cele mai dezvoltate din nordul judeţului Dolj şi face parte din categoria comunelor mari, care, în ultimii ani, au fost conduse de administraţii competente. De patru ani comuna a cunoscut un puternic grad de dezvoltare, ceea ce o aduce tot mai mult spre statutul de aşezare urbană. Principalele ocupaţii ale localnicilor sunt agricultura şi creşterea animalelor, preocupări specifice mai ales celor de vârsta a doua şi a treia. Deşi ne aflăm într-o perioadă grea, în care criza economică a afectat toate domeniile de dezvoltare, primarul Ion Răcăreanu şi echipa de la Primăria Brădeşti, pe care o conduce, s-au zbătut să realizeze cât mai multe obiective pentru a aduce localitatea la standarde europene.

În cursul anului trecut s-au realizat o serie de investiţii importante în toate domeniile de activitate, de la asfaltarea unor străzi şi drumuri comunale, introducerea gazelor naturale, modernizarea iluminatului public, construirea de parcări şi alei pietonale, alimentarea cu apă până la dezvoltarea fenomenului cultural-artistic prin crearea unei tradiţii, încă din 2009, ca pe 1 Mai să se sărbătorească Ziua Comunei Bradeşti. “ 2011 a fost un an bun, cu multe realizări, chiar pe fondul crizei economice care afectează întreaga comunitate. Gestionarea eficientă şi cumpătată a banului public, direcţionarea responsabilă a fondurilor către rezolvarea problemelor cetăţenilor au fost premisele care au stat la baza tuturor investiţiilor iniţiate pe raza comunei Brădeşti. Astfel, au fost realizate lucrări de infrastructură prin asfaltarea unor străzi din satul Brădeşti, a fost continuată şi finalizată alimentarea cu apă în satele Răcarii de Jos şi Tatomireşti, a fost finalizată lucrarea de introducere a gazelor naturale, au fost executate lucrări de reabilitare la sediul Primăriei Brădeşti, au fost amenajate parcări şi alei pietonale atât la Primărie, cât şi la Biserica Răcarii de Jos, precum şi alte lucrări care au dus la schimbarea imaginii comunei Brădeşti şi la crearea unui plus de bunăstare cetăţenilor. De asemenea, în anul 2010 am finalizat lucrările la reţeaua de alimentare cu gaze, lucrări începute în iunie 2009, pe o distanţă de 26 de kilometri, pentru care am primit de la Consiliul Judeţean Dolj suma de 3 miliarde lei vechi. În ceea ce priveşte reţeaua de alimentare cu apă, 15 kilometri au fost finalizaţi în Brădeştii din Faţă, iar în 2011 lucrările au continuat la alţi 30 de kilometrii pentru a acoperi şi satele adiacente. Am realizat acest proiect din fonduri proprii şi din bugetul Consiliului Judeţean Dolj”, a declarat primarul din Brădeşti, Ionel Răcăreanu.

 “Eşti calificat, devii angajat” – o şansă pentru tinerii din Brădeşti

În ceea ce priveşte tânăra generaţie, cei mai mulţi au ales să plece în străinătate, sperând la o viaţă mai bună. Însă şi aici, lucrurile par să se îndrepte, toate eforturile administraţiei locale având drept ţintă atragerea investitorilor în zonă şi crearea de locuri de muncă. Iar pentru asta se lucrează intens şi la proiectele de dezvoltare, pentru a asigura oamenilor condiţii de trai cât mai bune. La începutul acestui an, Primăria comunei Brădeşti a devenit partener în Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane 2007-2013 POSDRU/110/5.2/G/87564 “Eşti calificat, devii angajat” alături de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, Asociaţia Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale (CRFPS) “PRO VOCAŢIE”. Prin intermediul acestui proiect, brădeştenii vor avea oportunitatea să participe la cursuri gratuite de calificare în meseriile cerute pe piaţa muncii. “Administraţia locală Brădeşti a mai accesat în timp câteva proiecte europene, tocmai din dorinţa de a dezvolta şi a duce la standarde cât mai înalte localitatea. Acest proiect este binevenit mai ales pentru că în Brădeşti sunt foarte mulţi tineri care îşi doresc să se califice în meserii de bază. Sunt convins că proiectul va trezi şi interesul locuitorilor din localităţile învecinate”, a mai precizat Ionel Răcăreanu.

De asemenea, Primăria Comunei Brădeşti a semnat un acord de parteneriat în cadrul proiectului “CeResAR – Centru de Resurse pentru afaceri Rurale”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Investiţiile continuă şi în 2012

S-a muncit mult în 2011, iar edilul de la Brădeşti nu se lasă nici în 2012, când şi-a propus să ţină stacheta ridicată. Ionel Răcăreanu a precizat că prioritate au proiectele începute în cursul anului trecut, obiective care se derulează pe parcursul mai multor ani, însă asta nu înseamnă că nu vor fi demarate şi alte investiţii care să îmbunătăţească viaţa comunităţii. Printre proiectele care vor finalizate anul acesta se numără asfaltarea străzilor din satele aparţinătoare comunei, extinderea reţelei de iluminat public, introducerea apei în satul Brădeştii Bătrâni, asfaltarea tuturor drumurilor comunale. “Sunt numai câteva dintre lucrările care se află în curs de executare în comuna noastră, pentru că proiectele şi ambiţiile noastre pentru viitor sunt mari. Ne străduim prin ceea ce facem să le asigurăm oamenilor din comuna noastră o viaţă mai bună şi să transformăm comuna într-o localitate europeană”.

Cât despre planurile de viitor pe care le are, primarul Ionel Răcăreanu spune că în acest an întreaga sa activitate se va baza pe lucrări de modernizare, dar şi pe sprijinirea economiei comunei prin realizarea unor investiţii care să le permită celor care investesc în localitate să beneficieze de toate condiţiile pentru a desfăşura activităţi economice care aduc bani la bugetul local. “Când am preluat funcţia de primar, în anul 2008, am elaborate o strategie de dezvoltare durabilă pe o perioadă de cinci ani, cu obiective precise, pe care într-o foarte mare măsură le-am realizat. Nu sunt lucruri măreţe, ci lucruri absolut normale în vremurile pe care le trăim. Este absolut normal ca o comună aflată atât de aproape de municipiul Craiova să beneficieze de toate condiţiile de trai care se găsesc în localităţile urbane”, a conchis primarul localităţii Brădeşti, Ionel Răcăreanu.

 

Primarul localităţii Brădeşti, Ionel Răcăreanu:

“Reuşesc să mă ocup de toate aspectele care ţin de viaţa comunităţii. Au fost şi vor fi sprijinite activităţile  economice şi domenii precum social, religios, cultural-sportiv, educaţional şi de sănătate, fiind în permanenţă în dialog cu oamenii şi conştient de problemele lor, încerc să aduc mulţumire tuturor categoriilor de locuitori din cele cinci sate ale comunei. Nu pot să spun că am avut parte de un mandat uşor din cauza crizei economice pe care o traversează ţara noastră. A fost greu, dar cu sprijinul şi încrederea acordată de comunitate am reuşit”.

 

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU