O uşă deschisă spre educaţie

0
123

Campania „O uşă deschisă pentru o viaţă mai bună”, demarată de Fundaţia World Vision România la sfârşitul anului trecut, continuă eforturile de integrare în societate a tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice sau sociale. Campania include sesiuni de informare, dezbateri şi discuţii pe această temă, prilej cu care sunt invitaţi să participe elevi, părinţi şi cadre didactice.

Fundaţia World Vision România sprijină în continuare tinerii cu nevoi speciale, cu scopul de a le spori şansele de incluziune socială şi, ulterior, chiar de integrare pe piaţa forţei de muncă. Sub sloganul „O uşă deschisă spre educaţie”, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale derulează o campanie de informare şi educare cu privire la drepturile tinerilor şi copiilor cu dizabilităţi fizice, psihice sau sociale. Dialogul şi apropierea dintre elevi, cadre didactice şi părinţii copiilor cu nevoi speciale este esenţială pentru integrarea acestora în învăţământul de masă, susţin membrii organizaţiei, şi constituie un drept fundamental al acestei categorii. „Activităţile din cadrul Centrului multifuncţional au ajutat-o pe fiica mea să devină un copil mai sociabil, mai sigur pe el. Cu ajutorul orelor de educaţie specială, logopedie, kinetoterapie sau terapie ocupaţională, Ana va putea fi încadrată la toamnă într-o şcoală publică”, a declarat mama unei fetiţe cu dizabilităţi.

Campanie organizată în patru judeţe

Cea de-a doua etapă a campaniei a început săptămâna trecută şi se va încheia pe 19 aprilie, incluzând judeţele Constanţa, Cluj, Dolj şi Vâlcea. Acţiunile sunt organizate în cadrul proiectului „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunile Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia”, desfăşurat în perioada 2010-2013 şi finanţat de Uniunea Europeană. Mai multe unităţi şcolare din judeţ au găzduit, cu acest prilej, concursul de desene „Copil ca tine sunt şi eu”.

Elevii din şcolile publice au avut, astfel, posibilitatea să interacţioneze cu colegi cu nevoi speciale şi au fost informaţi cu privire la accesul la educaţie incluzivă pentru tinerii şi copiii cu dizabilităţi. Cele mai reuşite desene tematice vor fi expuse în incinta Centrului Multifuncţional Craiova (Căminul Şcolii Speciale „Sfântul Vasile”), pe data de 5 aprilie. Etapa a doua a campaniei va fi completată cu sesiuni de informare, discuţii şi dezbateri pe tema integrării tinerilor cu dizabilităţi. Campania „O uşă deschisă spre o viaţă mai bună” se derulează în perioada decembrie 2011 – iulie 2012.