Caravana Gaudeamus revine la Craiova

0
272

           Cea de-a nouăsprezecea ediție craioveană a Caravanei Gaudeamus Radio România debutează, astăzi, 26 februarie, în foaierul Teatrul Național „Marin Sorescu”, spațiu deja consacrat pentru acest eveniment cultural. Organizatorii anunță că publicul care va trece pragul acestui târg va găsi, la standuri, mii de titluri, printre care multe noutăți editoriale sau volume deja consacrate. Editurile vin cu importante reduceri de prețuri. Nu va lipsi, nici de această dată, tombola Gaudeamus, la care cumpărătorii de cărți pot să câștige un sistem audio. Atmosfera târgului va fi completată de cele peste 50 de evenimente culturale, între care lansări și prezentări de carte, cu sesiune de autografe din partea autorilor și dezbateri interesante.

       Evenimentul, organizat anual de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia Craiova, este de aproape două decenii un reper major al vieții culturale din această zonă a țării. „Îi felicit pe craioveni pentru că au știut să facă în așa fel încât acest târg să revină în orașul nostru. Acest element de educație pare să se transmită. Un copil face ce vede în casă. Așadar, copiii dumneavoastră, pe care îi duceți la târg, păstrează valorile reale”, a spus Alexandru Mogoșeanu, Managerul Studioului Radio România Oltenia – Craiova.

Lupta ”cărți versus filme” continuă la Gaudeamus

      „Fără lectură nu poți exista, cred eu. Îmi aduc aminte de o discuție purtată cu un tânăr, care tot miza pe faptul că el văzuse filmele ce rezultaseră din acele romane. Eu am îndrăznit să îi spun că, atunci când vezi un film, accepți imaginația altuia, iar atunci când citești o carte este propria ta imaginație care conturează personajele, acțiunea, dar și parfumul florilor descrise în acele pagini”, a adăugat Alexandru Mogoșeanu.

Deschidera oficială a ediției 2020 va avea loc astăzi, pe 26 februarile, la ora 12.00, iar programul de vizitare este următorul: de miercuri și până sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00 și duminică, între orele 10:00 și 14:00. Intratea publicului este liberă.

Președintele de onoare al ediției va fi scriitorul și cadrul didactic universitar Ioan Lascu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova. „În calitate de scriitor, sigur că pe noi ne interesează sectorul beletristic, ne interesează lectura, cartea de creație. Noi vom fi prezenți la lansările de carte, la dezbateri pe tema lecturii, dar și a impactului pe care îl are”, a spus Ioan Lascu.

Oferta acestei ediții va aduce în fața craiovenilor tot ce poate fi mai atractiv la un târg de carte și educație:

 • Mii de titluri – noutăți editoriale sau volume deja consacrate – jocuri educative și muzică pentru toate gusturile, prezentate de cei peste 50 de participanți, printre care figurează cele mai importante eseuri din România;
 • Importante reduceri de prețuri, oferte și pachete promoționale, pe placul tuturor celor care doresc să ofere celor dragi o carte – mărțișor;
 • Peste 50 de evenimente culturale (lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri)
 • Tombola GAUDEAMUS, cu premii atractive, în spiritul unui târg de carte organizat de Radio România: câte un sistem audio, oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova și de Lions Club Craiova și pachete de cărț Tombola se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc sâmbătă, 29 februarie, la ora 17:30.

„Pulsul pieței de carte, aici, la Craiova”

Ediția cu numărul 19 a Târgului GAUDEAMUS Radio România organizată în Craiova va oferi și prilejul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiționale, inițiate și derulate de Radio România:

 1. Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere.
 2. Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 29 februarie, la ora 14:00, craiovenii sunt așteptați să le cunoască pe invitatele de nota 10 ale acestei ediții: Mădălina Sorina Ștefan ( elevă a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova) și Ioana Delia Dumitrescu ( elevă a Colegiului de Informatică „Ion Minulescu” din Craiova). Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.
 3. Faza locală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care va avea loc joi, 27 februarie, începând cu ora 11:00. Concursul, adresat liceenilor, are ca principal obiectiv promovarea literaturii și a lecturii în rândul tinerilor. Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.

 

„Cred că rezultatele se văd. Atât noi, organizatorii, cât și editorii iau pentru prima dată, în direct, pulsul pieței de carte, aici, la Craiova. Primele semnale sunt încurajatoare, deși numărul expozanților este același. Evenimentul este într-o ușoară creștere de anvergură datorită solicitărilor de suplimentare a spațiilor ocupate. Din punctul nostru de vedere, acest lucru echivalează cu un vot de încredere acordat atât nouă, ca echipă, cât și publicului craiovean”, a spus Cornelia Chifor, coordonatorul Târgului de Carte Gaudeams.

 

Premiile Caravanei GAUDEAMUS Radio România, ediția Craiova 2020, vor fi decernate, duminică, 1 martie, începând cu ora 12:00, astfel:

 • Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului, exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;
 • Trofeele Presei – decernate jurnaliștilor pe secțiunile publicații, radio, TV și online, tot prin Votul Publicului;
 • Premiul Educația – decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaționale la GAUDEAMUS Craiova;
 • Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare.

Evenimentele derulate sub brandul Gaudeamus Radio România, inițiate și derulate de Radio România de un sfert de secol, au ca principal obiectiv susținerea culturii scrise din țara noastră prin evenimente de tip expozițional și proiecte culturale.