Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj : “Sunt primării care pot pune în acest moment lacătul pe uşă”

0
526

 

Liberalii doljeni au luat poziţie faţă de bâlbâielile guvernamentale legate de stadiul de implementare  al proiectului de construire a celor trei spitale regionale, unul dintre acestea trebuind să se facă la Craiova. Se vorbeşte despre întârzieri, aruncarea responsabilităţii dintr-o parte într-alta, dar şi despre un hăţiş birocratic extraordinar. Ştefan Ştoica, preşedintele PNL Dolj, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de europarlamentarul Marian Jean Marinescu, că premierul României, Viorica Dăncilă, s-a luminat abia acum câteva zile, când a făcut un drum la Bruxelles, unde a discutat cu colega sa de partid, Corina Creţu, comisar european pentru Politica de Coeziune, asta în condiţiile în care Viorica Dăncilă, a făcut timp de 9 ani naveta la Bruxelles, fiind deputat european.

Ştefan Ştoica

         Liderului liberalilor doljeni i se pare inadmisibil ca Viorca Dăncilă, prim-ministrul României să fie în afara tuturor problemelor cu care se confruntă ţara. Indiferent despre ce domeniu este vorba, totul pare o necunoscută pentru şeful Guvernului. “ Doamna Dăncilă a fost la Bruxelles să se lumineze în legătură cu spitalele regionale. Şi am constatat că acolo s-a întâlnit cu colega domniei sale de partid, mai exact cu doamna comisar Corina Creţu, care i-a explicat că cele trei spitale regionale, atât de necesare şi pe care ni le dorim cu toţii, sunt în pericol de a nu se putea realiza. Tot de la Bruxelles, aflăm că în România există birocraţie şi că de asta nu se fac spitalele regionale, că sunt probleme cu poziţionarea terenurilor, că nu corespund din punct de vedere al dimensiunilor. Ce ne-a surprins pe noi a fost faptul că doamna Dăncilă, după ce s-a întors de la Bruxelles, nu a convocat  niciun ministru implicat în proiectul cu spitalele regionale şi mă refer la ministrul Apărării, la ministrul Sănătăţii, la ministrul Fondurilor Europene, pe cel al Dezvoltării Regionale, adică nu a discutat cu nimeni despre ce a aflat doamna premier la Bruxelles. Ne aşteptam la o şedinţă operativă fulger, în cadrul căreia să se ia nişte măsuri, să se identifice urgent terenurile Ministerului Apărării, să se selecteze cele mai potrivite, adică, să se facă ceva”, a subliniat Ştefan Stoica.

Salarii,da…investiţii,ba

          Lucrurile par complicate pentru Viorica Dăncilă. Liberalii doljeni constată că şeful Guvernului de la Bucureşti dă cam des din umeri şi nu pare să aibă nicio soluţie, la nicio problemă cu care se confruntă ţara. “Noi am constatat că aşa cum doamna Dăncilă nu a avut niciun cuvânt de spus în planul Justiţiei, nici în planul Sănătăţii nu are nimic de comentat. Dar, mai constatăm că nici în planul fiscalităţii nu are nicio viziune. Anul trecut, ne-au spus că vor veni să sprijine autorităţile locale, acolo unde sunt probleme, acolo unde li s-au tăiat sume considerabile de bani comunelor şi oraşelor din România. Anul acesta, Paul Stănescu,  ministrul Dezvoltăţii Regionale  ne spune că primarii care au fost mai strângători şi au un excedent, adică bani puşi deoparte pentru cofinanţarea proiectelor europene, nu îi vor folosi pentru investiţii, ci pentru salarii, plata curentului, pentru orice, dar nu pentru investiţii. Şi la nivelul judeţului Dolj sunt multe localităţi în colaps financiar pentru că la momentul respectiv, când s-au calculat sumele care se alocă de la ministerul Dezvoltării Regionale, către primării, Ministerul de Finanţe a constatat că primăriile au bani, dar au bani pentru investiţii şi atunci acesta este motivul pentru care Paul Stănescu vrea să dea OUG prin care să impună primăriilor ca acel excedent să-l cheltuiască pe salarii şi cheltuieli de funcţionare şi nu pentru investiţii. Sunt primării care pot pune în acest moment lacătul pe uşă : Afumaţi, Catane, Cernăteşti, indiferent de culoarea politică. Sunt în această situaţie prin proasta calculare a cotelor care revin autorităţilor locale.