Gerul şi viscolul închid şcolile în Dolj

0
119

Având în vedere atenţionările meteorologice de Cod portocaliu, fenomenele anunţate fiind intensificări susţinute ale vântului, ninsori puternic viscolite, dar şi temperaturi foarte scăzute, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, a luat hotărârea să suspende cursurile şcolare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din tot judeţul, în perioada 26 – 27 februarie 2018. În plus, din această dimineaţă va fi activată şi Grupa Operativă, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, reprezentanţii tuturor instituţiilor fiind pregătiţi să intervină dacă situaţia va impune acest lucru.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, a luat hotărârea să suspende cursurile şcolare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din tot judeţul, luni şi marţi (26 – 27 februarie). Decizia vine ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod portocaliu, ce vizează temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua, în intervalul 26 februarie, ora 03.00 – 1 martie, ora 10.00, dar şi un Cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, depunerea unui strat consistent de zapadă, valabilă pentru judeţul Dolj, astăzi, de la ora 07.00 până la  ora 23.00. În plus, a fost activată Grupa Operativă, la sediul ISU Dolj, din care fac parte reprezentanţi ai Prefecturii Dolj, Primăriei Craiova, Poliţiei, Jandarmeriei, DSP Dolj, Distrigaz Sud, Distribuţie Energie Electrică, dar şi ai Societăţii de Drumuri şi Poduri. Autorităţile se pregătesc de câteva zile de iarnă adevărată, astfel că au fost dispuse şi alte măsuri pentru protejarea populaţiei.

Autorităţile, în alertă pentru următoarele zile

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dolj, lt. col. Florin Cocoşilă, a fost instituită permanenţa la sediul tuturor primăriilor, în vederea primirii  prognozelor şi avertizărilor meteorologice, a deciziilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi pentru transmiterea informaţiilor privind evoluţia fenomenelor periculoase; s-a dispus pregătirea spaţiilor de evacuare şi cazare temporară, în eventualitatea când ar fi nevoie de acest lucru, inclusiv asigurarea unei rezerve de combustibil pentru încălzirea acestor spaţii, precum şi asigurarea alimentelor destinate persoanelor ce pot rămâne înzăpezite pe raza unităţii administrativ-teritoriale; identificarea categoriilor de persoane vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, care nu se pot deplasa sau personae cu dizabilităţi etc) şi sprijinirea acestora având în vedere temperaturile foarte scăzute; monitorizarea, prin reţeaua medicilor de familie, a urgenţelor cunoscute (femeile însărcinate, persoane cu afecţiuni medicale grave, în special cele dependente de insulină, persoane care necesită dializă, cazuri cu risc, etc.); pregătirea utilajelor de intervenţie şi a materialelor antiderapante şi asigurarea deszăpezirii drumurilor aflate în administrare; pregătirea mijloacelor de transport şi tractare, precum şi stabilirea locurilor de acordare a primului ajutor participanţilor la trafic imobilizaţi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ceai cald, pături, etc.). Autorităţile locale vor coopera în permanenţă cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere pentru a cunoaşte condiţiile de trafic, precum şi cu specialiştii Secţiei de Drumuri Naţionale şi ai S.C. Lucrări de Drumuri şi Poduri, pentru a fi la curent cu starea de practicabilitate a drumurilor (blocarea sau îngreunarea circulaţiei ca urmare a depunerilor de zăpadă).

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, le-a transmis tuturor directorilor din subordinea Primăriei să fie pregătiţi cu forţe şi mijloace pentru a interveni în mod operativ în eventualitatea producerii unor situaţii de urgenţă.