La Rast, viaţa merge mai departe cu speranţe

0
398

În anul 2006, comuna Rast a fost devastată de inundaţii, prin revărsarea Dunării, astfel că foarte multe persoane au fost strămutate, aşa apărând, într-o zonă a localităţii, satul Rastul Nou, unde, de atunci, s-au ridicat foarte multe gospodării. Viaţa şi-a urmat cursul , oamenii şi-a văzut de rostul lor şi privesc cu speranţă în viitor,  unele proiecte fiind  în derulare, în timp ce altele sunt în aşteptare.

Iulian Silişteanu

În anul 2006, apele au devastat comuna Rast, condiţiile de atunci fiind şi acum neclarificate. S-a luat, atunci, măsura înfiinţării unui nou sat, Rastul Nou, unde s-au construit case şi s-a ridicat o nouă comunitate, cu aproape tot ce ţine de acest fapt. Şi Rastul vechi şi Rastul Nou şi-au urmat destinul , dar au speranţe îndreptăţite, însă despre acestea ne poate spune mai multe primarul  Iulian Silişteanu: „Au fost ani foarte grei, dar am trecut peste ei şi acum ne gândim ce putem face. Avem un proiect depus pentru canalizarea Rastului Vechi, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar prin Consiliul Judeţean Dolj vrem să realizăm canalizarea în Rastul Nou şi asfaltarea în ambele sate. Avem în lucru o sală de sport, în satul vechi, iar la Rastul Nou vrem să ridicăm o minibază sportivă, cu terenuri de tenis, de fotbal, şi multe altele, având şi terenul aferent. La stadion, vom face reabilitare, din fonduri proprii. Sigur, mai avem şi alte programe pe care vrem să le punem în aplicare, unul dintre ele fiind cel referitor la reîmpădurire, având cca. 90 ha care se pretează la acest proiect, dându-i utilitate pământului, la care se adaugă, pe acelaşi segment, realizarea unei perdele de protecţie, undeva în jur de 20 ha ”.

Două proiecte importante

Ar fi doar începutul. Două proiecte i se par de suflet primarului Silişteanu, unul mai bun decât altul. Primul ar fi realizarea unei reţele electrice fotovoltaice, prin folosirea energiei neconvenţionale, şi punerea la punct a unei baze de agrement: „Îmi doresc să realizez aceste proiecte. La cel de-al doilea, cea cu baza de agrement, am şi amintiri din copilărie. Este o zonă extraordinară, la Ostrovul Vană, cu un nisip extraordinar de fin. În apropiere se află un Prund, un fel de prelungire a ostrovului, unde, când eram tineri, ne duceam şi stăteam la umbra salciilor şi ne distram. Pe vremuri, se spunea că aici e Marea Neagră, datorită calităţii nisipului de pe plajă. Ori, eu tocmai asta vreau, accesând şi fonduri europene, dacă este cazul, să fac o legătură între ostrov şi prund, deoarece este o sursă de dezvoltare pentru întreaga comunitate”.

Învăţământul merge bine

Procesele educaţionale şi sociale nu au fost şi nu sunt scoase din calcule de către administraţia publică locală, iar ambele şcoli sunt dotate corespunzător, iar viitorul sună bine. „Cred că cea mai mare realizare a fost ca toţi elevii să înveţe într-un singur schimb. Şi vă spun acest lucru deoarece avem posibilitatea să dezvoltăm, cât de curând, Programul „After school”, unde copiii pot veni să se pregătească, primind şi o masă. De asemenea, la fostul centru al grănicerilor am demarat lucrările în ceea ce priveşte realizarea unui Centru Social pentru Persoanele Vârstnice, pe care, în toamnă, sperăm să-l punem în funcţiune”, a mai spus primarul din Rast. Ca o completare, la cele afirmate anterior, Iulian Silişteanu a mai menţionat că, pentru producătorii agricoli, se încearcă construirea unui siloz, unde aceştia să-şi depună produsele, nefiind exclusă şi ridicarea unei fabrici pentru procesarea acestora.