Pe hârtie, lucrurile stau bine în Dolj

0
445

Ieri, a avut loc întrunirea Colegiului Prefectural Dolj, problemele din agricultură, zootehnie şi construcţii fiind pe ordinea de zi a discuţiilor. S-au prezentat rapoartele de activitate pe anul trecut şi, cel puţin pe hârtie, rezultatele sunt bune. Există, însă, şi destule probleme.

Andi Nuţă

Zootehnia doljeană este departe de a avea rezolvate toate problemele. Oficiul Judeţean în Zootehnie Dolj este instituţia care are ca prerogative dezvoltarea şi controlul activităţii în judeţ. Andi Nuţă, şef serviciu în cadrul OJZ Dolj, a atras atenţia că, pe lângă unele rezultate pozitive obţinute anul trecut, înstituţia se confruntă şi cu o serie de dificultăţi: „Am reuşit să finalizăm fabrica de azot lichid, să obţinem autorizaţia de funcţionare pentru laboratorul de analize microbiologice şi am creat, la Segarcea, o stupină de însămânţare artificială a mătcilor, care este unicat în regiune, dacă nu şi în ţară. Avem, însă, probleme cu lipsa de personal şi cu salarizarea acestuia, care este mai mică decât în alte structuri ale Ministerului Agriculturii. Vrem să facem din Dolj ceea ce era odată – elita zootehniei naţionale. Intenţionăm să înfiinţăm o asociaţie a crescătorilor de suine, fiindcă nu există aşa ceva la ora actuală”.

Pepenii din import, un pericol pentru cultivatorii doljeni

În agricultură, lucrurile au stat în general bine anul trecut, conform raportului Direcţiei pentru Agricultură Dolj. „S-a cunoscut, în ultimii ani, o creştere a suprafeţelor cultivate cu grâu şi floarea-soarelui. Totuşi, în toamna anului trecut s-au însămânţat numai 184.000 ha cu grâu, cu 12 procente mai puţin decât suprafaţa programată, din cauza condiţiilor climaterice. Avem suprafeţe mici cultivate cu tutun, pe de o parte din cauza neseriozităţii colectorilor, iar pe de alta îmbătrânirea populaţiei din mediul rural a condus la această situaţie. Cultura de pepeni constituie, în continuare, o sursă de venit importantă pentru agricultori, dar aici există pericolul invadării pieţei cu pepeni din Turcia şi Grecia, care sunt vânduţi ca provenind de la Dăbuleni, ceea ce le aduce prejudicii cultivatorilor. Per total, anul trecut s-au obţinut recolte bune, chiar dacă a fost un an dificil”, a declarat Cristin Emanuela Vladu, director executiv al Direcţiei Agricole Dolj.

Cristin Emanuela Vladu

Disciplina în construcţii, verificată minuţios

Cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi a fost discutarea raportului Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Vest Oltenia. Conform precizărilor inspectorului-şef adjunct Mircea Popescu, au fost constatate peste 3.100 de deficienţe în activitatea de construcţii, fiind oprite 25 de lucrări – două în Dolj. Au fost expertizate 28 de lucrări (6 în Dolj) . Acesta a mai spus că, „deşi fiecare localitate trebuie să aibă realizat Planul Urbanistic General, mai sunt în Dolj aproximativ 30 de unităţi administrativ teritoriale care nu-l au. Le vom cere să intre în legalitate. De asemenea, vom continua să verificăm respectarea disciplinei în construcţii, pentru a fi evitate accidentele de muncă”.