Se pregăteşte UDMR să intre la guvernare în locul PNL?

0
385
Ilie Sârbu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, înaintea Delegaţiei Permanente a formaţiunii, care a început la ora 19 şi la care urma, cel mai probabil, să se anunţe ruperea USL şi intrarea PNL în opoziţie, că va face propuneri clare la şedinţă, care să pună capăt „tipului de ipocrizie” din partea premierului Victor Ponta şi a „asociaţilor”, arătând, totodată, că denunţarea protocolului USL nu se poate produce decât la tribunal. Răspunzând unei declaraţii a liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, Antonescu a precizat că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului şi că nu „învaţă onoarea” de la acesta. Pe de altă parte, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a lansat, cu puţin timp înaintea întâlnirii liberalilor, un nou apel către PNL de a salva proiectul politic numit USL şi de a rămâne în Guvern. El a arătat că o decizie a liberalilor de a ieşi de la guvernare ar fi una greşită şi că obligaţia faţă de alegători este ca membrii USL să rămână împreună, pentru a schimba „regimul Băsescu”. „Apelul meu conţine şi disponibilitatea totală de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astăzi, mâna mea rămâne întinsă către liberali”, a spus Ponta, reiterând că îşi doreşte să lucreze cu Iohannis ca ministru.

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a fost cel care a adus în discuţie, ieri, că există, din 2012, un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier. „E un protocol din 2012, din decembrie, semnat şi de domnul Crin Antonescu şi de domnul Ponta”, a spus Ilie Sârbu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. El a susţinut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat, adăugând că „dacă UDMR doreşte să-l schimbe”, dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul. Întrebat ce prevede concret acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: „Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern”. Potrivit acestuia, în cadrul Biroul Permanent al PSD de luni „s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR”. Întrebat dacă, în baza acestui protocol, a fost stabilită deja o negociere cu UDMR, pentru o eventuală intrare la guvernare, Ilie Sârbu a spus că „lucrurile acestea se vor stabili în zilele care urmează. Până nu se ia o decizie clară, fermă, din partea PNL, nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturi. În seara asta (n.r. – aseară), mâine…vom vedea”. Sârbu a negat că invocarea acestui protocol ar fi un fel de ameninţare la adresa colegilor de la PNL, subliniind că „noi putem să facem guvernul şi fără UDMR. E o majoritate fragilă, dar e….ceea ce nu ne dorim”.

PSD spune că nu se cramponează de postul de preşedinte al Senatului

Despre funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută de liderul PNL, Sârbu a spus că nu va fi contestată de PSD, adăugând totuşi că ar fi normal ca acesta să îşi dea demisia după ieşirea de la guvernare „dacă ar avea onoare”. „Postul de preşedinte al Senatului nu a fost adus în discuţie, nici contestat. Îi lăsăm domnului Crin Antonescu posibilitatea să decidă. Este falsă informaţia că eu aş dori să fiu, (Ioan – n.r.) Chelaru ar dori, că (Petru – n.r.) Filip ar dori să fie, că au fost nominalizaţi. Falsă complet”, a spus senatorul PSD. Chestionat dacă ar fi normal ca Antonescu să îşi prezinte demisia din funcţie după o eventuală ieşire a PNL de la guvernare, Sârbu a răspuns: „Dacă ar avea onoare, dacă nu, e problema dânsului”. În cazul în care nu demisionează, Antonescu va putea chiar să îşi păstreze toate privilegiile funcţiei, a asigurat liderul senatorilor PSD. „Nu facem caz din asta, nu ne interesează nici pentru mine nici pentru alţi colegi de-ai mei, fiindcă postul, oricum, prin protocol, revenea la vremea respectivă PC. PC poate să îl revendice. Noi îi lăsăm domnului Crin Antonescu toate privilegiile pe care le are din acest post: vilă, casă de protocol, maşini, consilieri câţi vrea dânsul. Nu avem o problemă”, a afirmat Sârbu.

Hunor se declară gata să contribuie „la rezolvarea situaţiei”

Kelemen Hunor

La scurt timp după declaraţiile lui Ilie Sârbu cu privire la protocolul cu UDMR din 2012, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că aşteaptă o decizie în USL legată de o eventuală ruptură între PSD şi PNL pentru „a putea contribui la rezolvarea situaţiei”. „Deocamdată, noi nu am fost invitaţi şi nici nu este cazul până când nu se anunţă ruptura în USL sau până când nu va fi o situaţie care se conturează, dar trebuie să aşteptăm decizia la nivelul USL. Nici nu ne grăbim. Protocolul din 2012 la care făcea referire Ilie Sârbu a fost semnat în trei – Ponta, Antonescu şi cu mine. Deci, din acest punct de vedere nu putem spune că este un protocol valabil, ca şi text. Dar principiile rămân valabile şi asta este important. În cazul în care cineva doreşte să stea de vorbă cu noi, atunci nu rămâne decât să stabilim în interiorul UDMR ce vrem să facem şi mergem pe discuţii, pe principiile deja cunoscute. Dacă se întâmplă o decizie importantă în USL, după aceea va fi pentru noi o situaţie în care trebuie să contribuim la rezolvarea situaţiei. În acest moment nu avem cu ce să contribuim, e treaba lor”, a afirmat Kelemen. Potrivit acestuia, în protocolul din 2012 erau unele chestiuni care nu mai sunt valabile, cum ar fi Constituţia. „Constituţia a picat, din punctul nostru de vedere. Nu ai cum să reiei acest subiect, nu există majoritate pentru aşa ceva”, a arătat liderul UDMR.

Uniunea ar putea avea un vicepremier şi doi miniştri

Pe de altă parte, surse apropiate discuţiilor au precizat, pentru Mediafax, că negocierile pentru susţinerea în Parlament a noului Guvern USD de către UDMR sunt în desfăşurare, Uniunea urmând să primească un post de vicepremier şi două portofolii. Astfel, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar urma să ocupe funcţia de viceprim-ministru şi, concomitent, portofoliul de ministru al Culturii, pe care l-a mai deţinut. Al doilea portofoliu ar putea fi al Sănătăţii, caz în care ministru ar urma să fie Cseke Attila, care a mai deţinut acest fotoliu, fie Ministerul Mediului, caz în care ministru ar urma să fie Attila Korodi, care a mai deţinut şi el acest fotoliu. În cel de-al doilea caz, actualul ministrul PSD al Mediului, Rovana Plumb, ar urma să preia Ministerul Muncii, deţinut în prezent de liberala Mariana Câmpeanu. În discuţiile cu UDMR, PSD a propus Uniunii să preia portofoliul Comunicaţiilor, dar UDMR a refuzat, au arătat aceleaşi surse. Pe de altă parte, portofoliul Comunicaţiilor, ce urmează a fi vacantat prin plecarea ministrului Dan Nica la Parlamentul European, ar putea fi preluat de social-democratul Sebastian Ghiţă. În viitorul Cabinet, PC ar urma să deţină un post de vicepremier, ce va fi ocupat de preşedintele formaţiunii,Daniel Constantin, care va deţine şi portofoliul Agriculturii. PC ar urma să mai preia postul de ministru delegat pentru Ape, deţinut acum de ministrul liberal Lucia Varga, au mai arătat sursele citate.

Şi minorităţile se declară gata să susţină un guvern USD-UDMR

Deputaţii PSD s-au reunit ieri la sala de grup, fiind convocaţi pentru a analiza modul în care pot asigura pe viitor prezenţa la plen. Şedinţa survine anunţului făcut în plen de liderul grupului PNL, George Scutaru, care a spus că este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei şi că de săptămâna viitoare liberalii vor fi în opoziţie. În urma analizei privind numărul de voturi necesare în plenul comun pentru trecerea viitorului Cabinet s-a ajuns la concluzia că, în acest moment, USD împreună cu UDMR ar avea circa 30 de voturi în plus peste cele 288 necesare validării Guvernului. Deloc surprinzător, având în vedere că şi grupul parlamentar al minorităţilor a anunţat că ar putea susţine un Cabinet USD, dacă se va solicita acest lucru, în urma unei eventuale ruperi a actualei coaliţii de guvernare. După cum a declarat agenţiei Mediafax liderul grupului, Varujan Pambuccian, după o întâlnire pe care a avut-o, ieri, cu premierul Ponta, „punctul meu de vedere este că USL trebuie să continue, este în interesul electoratului care a votat coaliţia. Dacă premierul ne va cere să sprijinim un nou Cabinet, probabil că o vom face”.