Acuzaţii grave: Elev din Sălcuţa abuzat sexual de un coleg

0
103

O femeie din Sălcuţa a depus plângere la Poliţie că fiul ei, în vârstă de 14 ani, a fost abuzat sexual de un coleg mai mic cu un an, care i-ar fi cerut frecvent şi bani, sub formă de „taxă de protecţie”. A fost deschis un dosar penal în care poliţiştii fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu un minor, o anchetă fiind demarată şi de conducerea Şcolii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Sălcuţa unde cei doi sunt elevi. Până la finalizarea verificărilor şi dispunerea măsurilor necesare, atât victima, cât şi presupusul autor vor fi introduşi într-un program de consiliere psihologică.

Cristina Zidaru, de 29 de ani, din comuna doljeană Sălcuţa, s-a prezentat săptămâna trecută, pe 21 februarie a.c., la Postul de Poliţie din localitate şi a depus o plângere în care preciza faptul că fiul ei, Alexandru, în vârstă de 14 ani, elev la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Sălcuţa, a fost abuzat sexual în repetate rânduri de un coleg în vârstă de 13 ani, Iliuţă P. Mai mult, femeia reclama şi faptul că cel din urmă îi ameninţa fiul cu acte de violenţă cerându-i frecvent bani. Femeia a povestit că a aflat întâmplător despre cele petrecute, de la alţi elevi, şi că a anunţat şi conducerea şcolii despre ce i-a spus fiul ei.

„Am aflat despre aceste lucruri întâmplător, când încercam să îmi dau seama de ce copilul meu nu mai vrea să meargă la şcoală. Acel copil l-a abuzat sexual, l-a bătut şi i-a cerut taxă de protecţie. La început, băiatului i-a fost ruşine să îmi spună ce s-a întâmplat, dar după aceea mi-a povestit că a fost abuzat de mai multe ori de un coleg de clasă, un băiat de 13 ani. Copilul meu a suferit şi vreau să se facă dreptate”, a povestit Cristina Zidaru, adăugând că ultima dată fiul ei a fost abuzat pe 12 februarie. Femeia spune că situaţia durează de mai multă vreme şi că, după cum a povestit fiul ei, totul se întâmpla undeva la marginea satului, după orele de curs.

Odată înregistrată plângerea femeii, poliţiştii au îndrumat-o către Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, pentru obţinerea unui certificat medico-legal. Femeia şi-a dus fiul acolo, iar în urma examinărilor, medicii legişti au emis un raport în care spun că nu sunt urme de violenţă pe corpul băiatului, însă sunt indicii de întreţinere a unui raport sexual. Iliuţă P., indicat drept autor, neagă acuzaţiile care i se aduc. Poliţiştii din localitate au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu un minor.

„Am fost sesizaţi de o femeie din localitate cu privire la aceste aspecte, iar în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu minor. Într-adevăr, a fost depus la dosar şi certificatul medico-legal, însă verificările sunt abia la început”, a precizat agent principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj. Problema este că, în noul Cod Penal, această faptă, prevăzută de art. 220, nu se pedepseşte dacă diferenţa dintre victimă şi autor nu depăşeşte 3 ani. Art. 220 alin. 1 Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani. (…) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani.

Ambii copii vor fi consiliaţi psihologic

Femeia a sesizat şi conducerea unităţii de învăţământ cu privire la aceste fapte, însă, cum băiatul indicat drept autor nu recunoaşte nimic, o Comisie de cercetare a fost constituită la nivelul şcolii, pentru a efectua verificări. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care au fost şi ei informaţi, spun că aceasta este procedura, ca cercetarea disciplinară să fie făcută la nivel local, concluziile urmând să fie transmise şi către ISJ Dolj. Sancţiunile pe linie de învăţământ pot merge până la scăderea mediei la purtare a elevului astfel încât acesta să fie nevoit să repete clasa, mai exact, media generală la purtare sub 6.

„Ne-a fost semnalată situaţia de la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII din comuna Sălcuţa. A fost constituită la nivelul şcolii o Comisie de cercetare disciplinară, care va face verificări, iar la final, în funcţie de ce va reieşi din anchetă, vor fi propuse şi sancţiuni. Cea mai gravă sancţiune pe care o poate lua şcoala faţă de elev este scăderea până la repetenţie a notei la purtare. Asta înseamnă ca media celor două semestre să fie sub 6. Concluziile anchetei la nivelul şcolii ne vor fi înaintate şi nouă, la Inspectorat, iar noi putem face recomandări, deciziile sunt luate acolo, întrucât cadrele didactice de acolo cunosc situaţia cel mai bine. În plus, am cerut şi am obţinut acordul părinţilor ambilor copii implicaţi în acest eveniment, aceştia urmând să fie introduşi într-un program de consiliere psihologică pe care noi îl considerăm absolut necesar. Este o situaţie nedorită şi în acest moment nu ne putem pronunţa cu privire la vinovaţi”, ne-a declarat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.