„Mândru-i plaiul oltenesc” – spectacol în premieră, mâine-seară, al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”

0
468

Montaje coregrafice cu frumoase jocuri tradiționale românești, din mai multe zone folclorice ale țării, și momente solistice ale unor îndrăgiți interpreți, ca Niculina Stoican și Constantin Enceanu, vor fi prezentate craiovenilor cu prilejul celui mai recent spectacol al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Intitulat „Mândru-i plaiul oltenesc”, acesta va avea loc mâine, 27 februarie, de la ora 18.00, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”. Evenimentul este realizat în colaborare cu Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană” și cu sprijinul Primăriei municipiului Craiova. Încă mai găsiți bilete pentru premieră: se vând prin Agenția TNC și costă 30 de lei, cu reducere la jumătate pentru pensionari, studenți și elevi.

„Este un spectacol în care vor fi prezenți mare parte din artiștii ansamblului nostru, cărora li se vor alătura dansatorii, cu care ne mândrim foarte tare și care au pregătit niște surprize deosebite. Întreg spectacolul va fi susținut de orchestra condusă de maestrul Nicu Crețu”, a precizat Oana Bică, manager al Ansamblului Folcloric „Mari Tănase”. Premiera „Mândru-i plaiul oltenesc” îi va readuce în fața publicului pe soliștii Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu și Ciri Mayer. Pe scenă vor urca și copiii de la Club ARTI din Craiova.

„Încă un pas în valorificarea folclorului românesc, în special a celui oltenesc”

„Cei care văd titlul spectacolului s-ar putea să creadă că noi venim numai cu folclor oltenesc. Am punctat plaiul oltenesc, dar în spectacol aducem ritmuri din toate zonele țării”, a subliniat maestrul dirijor Nicu Crețu. „De data aceasta fiind o premieră, soliștii vin cu culegeri personale. În același timp, pe lângă cântecele de o autenticitate incontestabilă, avem și cântece contemporane, poate chiar creații ale lor, fără să ne îndepărtăm de autenticitatea cântecului nostru oltenesc. Sperăm ca noutățile pe care le aduc soliștii, orchestra, dansatorii, concepția spectacolului în sine să placă celor care vor veni la spectacol. Iar această premieră să fie încă un pas în valorificarea folclorului românesc, în special a celui oltenesc”, a adăugat Nicu Crețu.

Jocuri tradiționale din Oltenia, Banat, Moldova și nu numai

Maestrul coregraf Ionel Garoafă spune jocurile tradiționale românești aduse în scenă cu acest prilej merită să fie văzute de toți craiovenii, pentru că „sunt de o frumusețe inestimabilă”. «Avem noutăți mai ales din zona noastră, a Olteniei, unde am făcut o culegere din sudul Câmpiei Băileștiului, cu preponderență comunele Rast și Ciupercenii Vechi și orașul Calafat. Sunt niște jocuri foarte frumoase – Ariciul, Ungurica, apoi Romanul, foarte drag mie și care are o istorie foarte interesantă. Pe timpuri nu îl juca decât înalta societate, apoi amestecându-se aceste clase sociale a fost posibil să fie jucat și de țărănime. Am căutat să aducem jocuri și din zona Banatului, din Timișoara – jocuri de doi, învârtite, brâie –, ca și din toată zona Moldovei, ba chiar și o horă de la Chișinău, Hora lui Arvinte. Am mers mai departe în Transilvania și am adunat niște jocuri din comuna Palatca, de pe lângă Târgu Mureș. Curtatele, învârtitele și jocurile feciorești sunt extraordinar de frumos redate pe muzică. Dinspre Mehedinți am cules Hora Niculinei, ca și Hora lui Nea Mărin Popa, regretatul saxofonist», a precizat Ionel Garoafă.

Spectacole în toate cartierele craiovene și participări la festivaluri

Premierei „Mândru-i plaiul oltenesc” îi vor urma, pe parcursul anului, mai multe evenimente organizate de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Așa vor fi spectacole caritabile pentru copiii autiști și pentru persoanele de la Căminul de bătrâni, spectacole educative pentru copii – „Prințesa bosumflată” și „Nunta prințesei bosumflate” – prezentate în școli și grădinițe. Se adaugă surprize special pregătite pentru Zilele Craiovei, reprezentații în toate cartierele craiovene și, probabil în toamnă, încă o premieră.

„De asemenea, vom participa la festivaluri în străinătate, unde vom duce cu mândrie numele orașului Craiova și vom milita pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, dar și la festivaluri în țară devenite deja o tradiție pentru noi – la Sibiu, la Oradea, în Cișmigiu…”, a precizat managerul Oana Bică. După premiera de mâine-seară, craiovenii se vor reîntâlni cu artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” cu prilejul unui spectacol dedicat zilei de 8 Martie.