Premiile „Marin Sorescu”, acordate maestrului Tudor Gheorghe şi acad. Nicolae Breban

0
595

„Pentru contribuția excepțională în interpretarea poeziei lui Marin Sorescu și pentru întreaga creație artistică”, maestrul Tudor Gheorghe a fost răsplătit, ieri, cu Premiul „Marin Sorescu”. Aceeași distincție a fost înmânată și acad. Nicolae Breban, „pentru valoarea excepțională a operei și pentru prietenia față de Marin Sorescu”. Premiile au fost acordate în cadrul ședinței solemne a Consiliului Local Craiova, din debutul celei de-a XIII-a ediții a Zilelor „Marin Sorescu”, organizate de municipalitate în perioada 25-27 februarie. La eveniment participă personalități din țară și de peste hotare – academicieni, scriitori, critici literari, poeți și actori, care, ca în fiecare din ultimii ani, la sfârșit de februarie, aduc publicului larg proza, teatrul și versul sorescian. „Mă onorează foarte mult acest premiu. (…) M-a legat de Marin Sorescu o prietenie adevărată”, a mărturisit, cu acest prilej, Tudor Gheorghe, care, aseară, a susținut în premieră, pe scena Teatrului Național din Craiova, ce poartă numele lui Marin Sorescu, recitalul „Ce-am avut și ce-am pierdut”, bazat pe opera scriitorului. Tot ieri, la chipul sculptat al lui Marin Sorescu din fața acestei instituții, ca și la bustul său amplasat pe Aleea Personalităților, au fost depuse coroane de flori.

Invitați din Chișinău și Cernăuți, alături de cei trei frați ai scriitorului – Nicolae, George și Ion Sorescu

Lipsite de fastul și amploarea altor ani, dar păstrând parte din scenariul lor, Zilele „Marin Sorescu” i-au (re)adus la Craiova, în acest an, pe academicienii Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija (Chișinău), Vasile Tărâțeanu (Cernăuți), Eugen Simion și Nicolae Breban, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu – critic și istoric literar și redutabil eminescolog, editorul Doina Rizea ș.a. Li s-au alăturat cei trei frați ai lui Marin Sorescu – Nicolae, George și Ion, reprezentanți ai instituțiilor de cultură de pe plan local, dar și ai administrației publice, între care vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cristinel Iovan, și prefectul Eugen Deca.

„Vă invit să începem cele trei zile de ospăț cultural în memoria lui Marin Sorescu!”, li s-a adresat primarul Lia Olguța Vasilescu în cadrul ședinței solemne de ieri a Consiliului Local Municipal. Una deschisă și încheiată cu Imnul Național, intonat de corul Filarmonicii „Oltenia” condus de Manuela Enache, din care nu au lipsit, desigur, luările de cuvânt ale gazdelor și premianților, rememorări ale unor întâlniri ori întâmplări cu Marin Sorescu, dar nici mici nemulțumiri legate de faptul că pe unii invitați… i-a sărit rândul la alocuțiuni.

Acad. Eugen Simion: „Opera lui Marin Sorescu și toată prezența lui morală și intelectuală”, un bun prilej de reflecție

Rolul de moderator l-a avut, iarăși, acad. Eugen Simion, revenit la Craiova în virtutea prieteniei nu numai cu Marin Sorescu, ci și cu fostul și, mai nou, actualul primar al urbei. „Știm că la sfârșitul lunii februarie ne regăsim la Craiova să vorbim de un mare scriitor, iar pentru noi, cei câțiva de aici, colegii săi de generație, un mare prieten. Sunt deosebit de bucuros că îi revăd pe basarabeni, pe bucovineni, pe cei care vin tot din spațiul românității, dar ceva mai îndepărtate. Să nu așteptați de la mine acum să vă spun cine este Sorescu și ce reprezintă el. Am spus și  am scris de atâtea ori despre toate cărțile lui. Nu mi-am schimbat părerea nici chiar atunci când, mai ales după 1990, Marin Sorescu, împreună cu Nichita Stănescu, de pildă, și Marin Preda au străbătut un teritoriu foarte accidentat, au fost contestați, marginalizați, insultați. Nu-mi găsesc un merit, spun că mi-am făcut doar o minimă datorie de a nu fi de acord cu cei care considerau că trebuie să răstoarne toate valorile ca să le ia ei locul”, a declarat Eugen Simion.

Academicianul a adus în discuție numele lui Marin Sorescu „în legătură cu două lucruri foarte importante care se petrec în țara românească, în lumea morală și cea intelectuală”: «Se petrec două lucruri grave în România de astăzi, în afară de sărăcie, de criză, de cearta politicienilor, de învrăjbirea societății, pe care fiecare le resimțim destul de sever. După părerea mea, în ultimele decenii, înainte de ’90, dar din abundență după, România s-a despiritualizat, un fenomen grav, care ne-a surprins. În primul rând, au fost nimicite valorile, scoase rând pe rând, înjurate la modul mahalagesc. (…) A doua problemă care este, cred eu, prioritară pentru intelighenția românească de astăzi: să ne regândim și să ne reconstituim identitatea. Este un lucru care se întâmplă de mulți ani: discursul identitar românesc a devenit doar obiect de batjocură, de ironie. Nimeni nu mai vrea să gândească serios ce s-a întâmplat, care este locul nostru în lume, modul nostru de a fi. Nu este un tradiționalism ieftin, un conservatorism de două parale, este un lucru care se întâmplă în toate țările responsabile (…). Am spus toate aceste lucruri de ziua lui Marin Sorescu pentru că opera lui și toată prezența lui morală și intelectuală constituie un bun argument».

Datorită noului spectacol al lui Tudor Gheorghe, «Zilele „Marin Sorescu” vor fi în peste 40 de orașe din România»

Înmânate de edilul Craiovei, Premiile „Marin Sorescu” 2013 au răsplătit creația ce a cinstit memoria lui Marin Sorescu – a menestrelului Tudor Gheorghe și a acad. Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români contemporani. «Duc poezia lui Marin Sorescu în toată țara. Începând de astăzi, Zilele „Marin Sorescu” vor fi în peste 40 de orașe din România, locuri în care voi prezenta acest spectacol ce are la bază poeme din volumul „La Lilieci” al lui Marin Sorescu», a declarat Tudor Gheorghe, referindu-se la cel mai recent spectacol al său, „Ce-am avut și ce-am pierdut”, cu care va porni într-un turneu național, până la finalul lunii aprilie. Cu același prilej, maestrul a rememorat o întâmplare de pe vremea în care el era membru CNA, iar Sorescu, ministru al Culturii.

Onorat că a primit acest premiu s-a declarat și acad. Nicolae Breban. „Marin Sorescu a fost un mare dramaturg, un mare poet. N-am avut norocul să-i fiu apropiat, deși, fiind el ministru, iar eu fiind la Paris, cu soția mea, l-am invitat la masă și am chefuit împreună. Pentru că eu eram puțin între Nichita și el și mergeam uneori de la unul la altul. Erau doi prinți ai poeziei românești, o poezie care nu va mai fi egalată în următorii 50 de ani, dacă nu chiar mai mulți”, a mai spus Breban.

Vizită la Casa Memorială din Bulzești și lansări de cărți la Biblioteca Județeană „Aman”

Ultimul cuvânt i-a aparținut acad. Mihai Cimpoi, invitat în fiecare din ultimii ani la Zilele „Marin Sorescu”. „Mă simt bine la Craiova, din moment ce îl am în față pe Sorescu și în spate pe Tudor Gheorghe!”, a mărturisit acesta, zâmbind. Mihai Cimpoi a declarat că „pentru noi, pentru românii basarabeni, Marin Sorescu era Poetul, cu majuscule ” și a reamintit celor prezenți de prietenia care l-a legat pe scriitor de Grigore Vieru. Împreună cu ceilalți invitați și cu reprezentanți ai autorităților publice, Mihai Cimpoi a luat parte, după ședința solemnă a Consiliului Local Municipal, la depunerea de coroane de flori la chipul lui Marin Sorescu ce străjuiește intrarea în Teatrul Național, care de aproape zece ani îi poartă numele scriitorului, dar și la bustul acestuia amplasat în imediata apropiere, pe Aleea Personalităților.

Zilele „Marin Sorescu” – prilejuite de împlinirea, la sfârșitul acestei luni, a 77 de ani de la nașterea scriitorului din Bulzești – continuă și astăzi, când, între altele, au loc o deplasare la Casa Memorială a scriitorului, din comuna doljeană Bulzești, deschiderea unei expoziții de carte la Biblioteca Județeană și lansarea, tot aici, a două volume ce poartă semnătura scriitorului, ambele apărute la Editura „Autograf MJM” și îngrijite de prof. univ. dr. George Sorescu. Este vorba despre „Poezii populare”, ce reunește, în cele 330 de pagini, doine de dragoste, de jale, înstrăinare, ciobănie, voinicie, cătănie, balade, strigături, descântece, obiceiuri, jocuri și ghicitori culese de Marin Sorescu, și de „Jurnal inedit” (vol. VI), cuprinzând impresii de călătorie din perioada 1965-1981, din Florența-Italia, Belgrad-Serbia, Finlanda, Spania, încheiate cu un „caiet craiovean”.

 

ZILELE „MARIN SORESCU” – EDIŢIA A XIII-A, 25-27 FEBRUARIE 2013

Astăzi, 26 februarie

  • Ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Sala „Marin Sorescu” – Medalion literar „Marin Sorescu”. Interpretează actorii Rodica Prisăcaru și Ionica Dobrescu, de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”.
  • Ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman, Sala „N. P. Romanescu” – Lansarea cărților „Jurnal de călătorie” (vol. VI) şi „Poezia populară”, de Marin Sorescu, ediţii îngrijite de George Sorescu; „Lacrimi şi bani sau ceţuri peste plaiuri”, roman de N. Bălaşa, „Zbor de ghiocei”, poezii de Beatrice Silvia Sorescu. Moderator: Maria Antoaneta Dobrescu. Vor comenta: George Sorescu, Gabriela Rusu-Păsărin, Marian Barbu.
  • Ora 11.00, Primăria Craiova – plecare spre Casa Memorială „Marin Sorescu” din Bulzeşti. Invitat special: Ion Creţeanu.
  • Ora 16.00, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Salonul Medieval – expoziţie de artă plastică „Irizări  soresciene”. Expun elevi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu”.
  • Ora 17.00, Radio „Oltenia” Craiova, Galeriile „Radio ARTS”„Marin Sorescu şi prietenii săi”: Mihai Cimpoi, Vasile Tărâţeanu, Nicolae Dabija, Adam Puslojić, Victor Crăciun, Nicolae Georgescu, D. Firulovici, Doina Rizea. Moderator: Gabriela Rusu-Păsărin.
  • Ora 19.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Sala „Amza Pellea” – Recitări din creaţia soresciană: „La Lilieci”. Participă: Dorel Vişan, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Cerasela Iosifescu, George Costea, Valeriu Dogaru, Emil Boroghină, Claudiu Bleonţ, Mircea Cornişteanu.

Mâine, 27 februarie

  • Ora 18.00, Liceul de Artă „Marin Sorescu”, Sala de audiţie„Marin Sorescu – Omagiu muzical” . Spectacol muzical vocal-instrumental realizat de elevii liceului.