20 milioane de euro pentru Parcul ”Nicolae Romanescu”

3
143

Municipalitatea craioveană intenţionează să reabiliteze Parcul ”Nicolae Romanescu” cu fonduri europene. Autorităţile se gândesc să investească peste 21 milioane de euro în acest proiect, dintre care 20 milioane de euro să fie asiguraţi din fonduri nerambursabile. Pe lângă refacerea întregii infrastructuri, parcul ar fi şi supravegheat prin intermediul unei reţele de camere video.

Pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi se află un proiect de hotărâre prin care reprezentanţii Primăriei Craiova le propun consilierilor să voteze cererea de finanţare pentru modernizarea Parcului ”Nicolae Romanescu„ cu ajutorul fondurilor europene. În documentaţie se precizează că municipalitatea are nevoie pentru această lucrare de o sumă de 93,27 milioane de lei, echivalentul a 21,26 milioane de euro. De la bugetul local ar urma să se suporte o cotă-parte de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 1,8 milioane de lei, echivalentul a 425.239 de euro. Restul de bani, de 91,41 milioane de lei, adică 20,83 milioane de euro ar trebui să fie atrasă din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1, privind dezvoltarea urbană.

Cascadele vor fi recondiţionate

Investiţiile ar trebui să se termine în termen de 12 luni de la începerea propriu-zisă a lucrărilor. Conform referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre, se urmăreşte să se defrişeze toată vegetaţia spontană şi fără valoare pentru a se ”evidenţia fondul dendrologic iniţial” şi să se recupereze fostele poieniţe. Cascadele şi toate căderile de apă care există în parc vor fi recondiţionate, precum şi toate elementele de mobilier urban, cum sunt băncile, pubelele, stâlpii de iluminat şi grupurile sanitare. În parc vor fi montate sisteme de irigare automată şi fântâni cu apă potabilă. Pentru acestea din urmă, autorităţile şi-au propus să folosească anumite modele din fontă, specifice istoricului parcului.

Debarcaderul va fi şi el modernizat

Potrivit municipalităţii, în Parcul ”Romanescu” se vor face şi lucrări de mai mare anvergură, care se vor referi la infrastructura mare. Pentru zonele mlăştinoase se vor executa drenuri, iar toate aleile pietonale vor fi refăcute, ca şi toate intrările şi gardul care înconjoară parcul. Tot în această lucrare intră şi reabilitarea celor 11 poduri şi podeţe care există în parc. Municipalitatea craioveană a trecut pe listă şi reabilitarea construcţiilor existente, cum sunt casa grădinarului, pavilioanele rustice, glorieta şi debarcaderul. Tot în parc vor fi amenajate şi trei locuri de joacă pentru copii, care se vor alătura viitoarei grădini zoologice noi care va fi amenajată, tot pe fonduri europene, în locul celei vechi.

Iluminat şi camere video

Parcul ”Romanescu” va fi iluminat ornamental de la un capăt la altul. Autorităţile susţin că vor fi montaţi nu mai puţin de 730 de stâlpi de iluminat care vor asigura vizibilitate mult mai bună asupra parcului şi pe timpul nopţii. Potrivit municipalităţii, în acest loc se va găsi şi o reţea de wi-fi pentru vizitatori, precum şi un portal de prezentare a parcului ”pentru creşterea atractivităţii şi promovarea valorii din punct de vedere al caracterului de monument istoric”, după cum se arată în referatul proiectului de hotărâre. Pentru siguranţa vizitatorilor, autorităţile şi-au propus să supravegheze tot parcul cu un sistem video performant, compus din 99 de camere video, care să fie dispuse, de asemenea, în tot perimetrul acestuia.

3 COMENTARII

  1. Eu doresc d-le Cantar,sa fiu informat ,cu un plan sau o initiativa a actualului primar,nu decat sa aie panglici si sa aflam din nou de proiectele vechiului primar.corect este sa reamintim in ziarul PSD,intr-un coltisor,ca autorul este Solomon.Totusi trebuie sa fim si sinceri,cu toate ca acest lucru a lipsit fostilor socialisti ,multilateral dezvoltati,din gasca Prioteasa+Voiculescu+Cantar.

Comments are closed.