Centrul de Transfuzii Sanguine are nevoie de donatori de sânge

0
937

Vremea nefavorabilă a făcut ca numărul donatorilor de sânge care trec pragul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova să scadă dramatic în ultima lună. Au fost în medie 14 donatori eligibili pe zi, în condiţiile în care în mod normal, cel puţin 50 de persoane eligibile se prezintă la CRTS pentru a dona sânge. În paralel, cererea de produse sanguine a crescut considerabil, mai ales în secţiile de chirurgie. În aceste condiţii, medicii de la Centrul Regional fac un apel către toţi craiovenii să facă un gest umanitar, în sprijinul celor aflaţi pe patul de spital. 

sangeReprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova fac apel la cetăţeni să doneze sânge. Nevoia de produse sanguine este tot mai mare în timp ce donatorii sunt tot mai puţini, astfel încât aceştia îndeamnă oamenii să facă o faptă bună.

„Este nevoie de cât mai mulţi donatori de sânge, mai ales că numărul acestora a scăzut vertiginos în luna ianuarie, cel mai probabil din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În schimb, solicitările din partea spitalelor au fost tot mai mari. Noi avem o colaborare foarte bună cu centrele din Gorj şi Mehedinţi însă luna aceasta toată ţara s-a confruntat cu un deficit. Avem pregătit un stoc pentru situaţii de urgenţă însă mare nevoie este de oameni care să vină să doneze, cu atât mai mult donatori fideli. Către sfârşitul lunii februarie, atunci când trece perioada virozelor, plănuim să mergem şi în mediul rural, acolo unde nu s-au mai făcut campanii de donare de sânge de 20 de ani”, a declarat prof. univ dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova.

Condiţii esenţiale pentru donare

adriana turculeanuÎnainte de toate, pentru a dona sânge, craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 55 kg – femei şi 65 kg- bărbaţi, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare. În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Donatorii de sânge oferă prin gestul lor o şansă în plus pacienţilor din spitale şi contribuie la salvarea de vieţi omeneşti. Pentru a putea asigura anumite preparate, dar şi pentru a creşte siguranţa produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate. Donatorii fideli au dreptul la tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectă, au dreptul să efectueze gratuit examen pulmonar, un examen biologic extins şi, în anumite cazuri, examen cardio-vascular.

Beneficii pentru donatori

Pentru a-i încuraja să doneze sânge, craiovenii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte tichete de masă şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie sunt determinate hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Nu de puţine ori, medicii din spitalele s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Pentru ca intervenţiile chirurgicale să nu mai fie amânate din cauza lipsei sângelui, ar fi nevoie ca măcar 2,5% din populaţie să meargă frecvent la centrele de donare.

În privinţa siguranţei actului de donare, trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă; nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri; senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este rar întâlnită.