Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii pentru mită la fondurile europene

0
377

O consilieră din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, care se ocupa de verificarea şi avizarea proiectelor prin care firmele solicitau fonduri europene, condamnată pe fond la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, a obţinut la apel suspendarea executării pedepsei. Curtea de Apel Craiova a luat această decizie, care este definitivă, inculpata fiind obligată să presteze 80 de ore de muncă neplătită la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” – Craiova sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Femeia a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Craiova pentru că a cerut  512.425,08 lei, mai exact un procent de 10%, de la reprezentanţii unor firme ca să le avizeze favorabil cererile de finanţare.

Reamintim că pe 31 iulie 2013 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care Aitana Dalina Bogdan, consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul Organismului Intermediar Regional Pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POSDRU) – Regiunea Sud – Vest Oltenia, era trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, „în cursul lunii februarie 2013, inculpata Bogdan Aitana Dalina, în calitate de consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, a pretins, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale beneficiare de fonduri europene, prin intermediul managerilor de proiect (denunţători în cauză), suma totală de 512.425,08 lei (echivalentul a 116.869,54 euro), reprezentând, în general, 10% din valoarea cererilor de rambursare. Banii au fost pretinşi pentru a aviza favorabil şi cu celeritate cererile de rambursare aferente proiectelor pe care inculpata le monitoriza în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, după cum au comunicat procurorii DNA Craiova la momentul respectiv.

Pe 2 aprilie 2014, judecătorii de la Tribunalul Dolj au găsit-o vinovată pe funcţionară şi au condamnat-o la 3 ani de închisoare cu executare. Inculpata a declarat apel, iar Curtea de Apel Craiova a pronunţat, vineri, 23 ianuarie a.c., sentinţa definitivă. Instanţa i-a admis în parte apelul şi a hotărât să-i suspende femeii executarea pedepsei, aceasta rămânând astfel cu o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. În schimb, judecătorii au hotărât ca femeia să presteze  80 de zile de muncă în folosul comunităţii, fie la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” – Craiova, fie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.