Sănătatea, prima pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean Dolj în 2013

1
82

Consilierii judeţeni s-au întâlnit, ieri, la prima şedinţă ordinară din acest an, pentru a dezbate 35 de puncte de pe ordinea de zi. Din formula obişnuită a lipsit Ştefan Stoica, acesta ocupând acum funcţia de deputat de Dolj în Parlamentul României. Cel care i-a luat locul este Dorel Luică. Bugetul Consiliului Judeţean şi sumele alocate celor mai importante investiţii din judeţul Dolj, precum Aeroportul Craiova şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, au fost subiectele în jurul cărora s-au concentrat discuţiile consilierilor judeţeni. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a dat asigurări că şi în acest an proiectele de dezvoltare a judeţului vor continua: “Începem un an nou cu optimism şi cu multă încredere. Ne vom prezenta în continuare cu rezultate bune în faţa doljenilor, aşa cum am făcut şi până acum. Aproape 400 de milioane de lei le implementăm în proiecte care se vor întoarce în favoarea cetăţenilor. Sunt mai multe obiective importante care înseamnă munca fiecăruia dinte noi”.

„S-au făcut multe lucruri bune”

Toate punctele de pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Dolj au fost votate în unanimitate. Atunci când a venit rândul proiectelor privind bugetul judeţului, consilierul Marcel Marcea a apreciat că, deşi au fost bani puţini, Doljul s-a dezvoltat mult. Acesta a explicat că o autostradă ar pune judeţul în valoare din punct de vedere economic: „Bugetul Consiliului Judeţean Dolj, în ceea ce priveşte secţiunea dezvoltare, este de aproximativ 20 de milioane de euro şi nu poţi face extraordinar de multe lucruri cu aceşti bani. De-a lungul timpului s-au făcut multe lucruri bune, dar trebuie să recunoaştem că pentru a ne dezvolta avem nevoie de proiecte naţionale. Cu ceva timp în urmă se discuta despre o autostradă care ne-ar pune în valoare zona din punct de vedere economic. În momentul de faţă suntem una dintre cele mai sărace zone ale României şi, atât timp cât nu vom avea autostradă, nu ne vom dezvolta. În campania electorală s-a discutat despre drumul Craiova – Piteşti, iar acum aceasta este responsabilitatea celor care au câştigat alegerile în anul 2012 şi este responsabilitatea noastră să le amintim ce au promis”, a declarat Marcel Marcea.

„Vreau să le trimit parlamentarilor o scrisoare cu problemele Doljului”

Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, a dat asigurări că o autostradă sau un drum Craiova – Piteşti se va realiza. Acesta a spus că, pentru a se dezvolta, regiunea Oltenia are nevoie de câteva puncte de mare interes. Totodată, Prioteasa a anunţat că intenţionează să le trimită parlamentarilor de Dolj o scrisoare pentru a-i anunţa care sunt nevoile judeţului Dolj. „Un drum expres sau o autostradă este o problemă care ne preocupă pe toţi. În acest moment trebuie să spunem foarte clar că regiunea Oltenia are nevoie, pentru dezvoltare, de câteva puncte de mare interes şi unul dintre ele este autostrada. Din fericire, premierul a preluat această problemă şi este foarte legat de zona Olteniei. A constatat şi el, pierzând ore întregi în coloane de maşini care de multe ori se întâmplă să se întindă pe kilometri întregi, cât de necesară este o autostradă care să lege Craiova de Piteşti. În plus, în luna mai vom avea podul de la Calafat, care va mări fluxul de circulaţie. Eu am convingerea că acest lucru se va realiza. Vreau să fac o scrisoare către toţi parlamentarii de Dolj, indiferent de culoarea politică, pentru a-i anunţa de câteva puncte mari pe care le are judeţul Dolj. De asemenea, la începutul lunii viitoare ne vom întâlni toţi preşedinţii de Consilii Judeţene din regiunea Oltenia pentru a identifica aspectele importante din această regiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Ne aflăm la momentul zero de dezvoltare a Spitalului Judeţean”

Excedentul bugetar al Consiliului Judeţean Dolj, din anul 2012, va fi utilizat pentru cofinanţarea proiectelor europene, o mare parte din bani îndreptându-se către reabilitarea Spitalului Judeţean şi construirea Clinicii de Urgenţe. Suma de 9.275.000 de lei din excedentul bugetar al anului 2012 va fi folosită pentru realizarea unor obiective de investiţii în domeniul sănătăţii, culturii, transportului şi asistenţei sociale. Proiectul “Reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echipare Ambulatoriu de specialitate, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova” va beneficia de 871.000 de lei din economiile Consiliului Judeţean Dolj. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a declarat că s-a ajuns la această hotărâre deoarece, în lipsa unui buget, nu s-a dorit să se facă împrumuturi pentru a cofinanţa proiectele europene.

“La acest început de an, când Consiliul Judeţean Dolj nu are buget, abia se discută în Parlament, am venit cu excedentul din buget, care înseamnă economiile noastre adunate ani de-a rândul. O bună parte din bani îi vom da pentru un proiect de suflet al Consiliului Judeţean Dolj, este vorba de investiţiile în Sănătate. Ne dorim câteva obiective majore la Spitalul Judeţean. Aici avem de-a face cu reabilitarea Secţiei de primiri urgenţe. Au avut loc mai multe întâlniri cu oamenii de specialitate şi suntem pe cale de a demara construcţia din parcarea de la Secţia de primiri urgenţe. Vom face o clădire de două sau chiar trei etaje, pentru că se doreşte şi un bloc operator de mare performanţă, probabil va apărea şi un birou de poliţie acolo. Va fi o construcţie de 1.600 mp. De asemenea, o altă investiţie va fi într-o clinică de chirurgie intervenţională, pentru că aşa putem să creştem gradul spitalului. Ne aflăm la momentul zero de dezvoltare a spitalului judeţean”, a spus şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa.

Ajutor financiar pentru companiile aeriene care vin la Craiova

Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre privind aprobarea ajutorului financiar acordat la deschiderea de noi rute sau frecvenţe de operare aeriene la Regia Autonomă Aeroportului Craiova, în cuantum de maximum 5,5 euro pentru fiecare pasager îmbarcat. Consiliul Judeţean Dolj a primit o decizie din partea Comisiei Uniunii Europene prin care i se dă posibilitatea să aloce sume de bani companiilor aeriene ce vor dori să zboare de pe Aeroportul Internaţional Craiova către noi destinaţii, alese în urma unor studii care se vor face cu privire la destinaţia deplasării cetăţenilor din această regiune, fără ca ajutorul să fie considerat unul de stat. În următorii ani se vor scoate la licitaţie mai multe trasee, spre diverse destinaţii solicitate de olteni, la care vor participa companii aeriene din toată Europa. “Pentru noi este foarte important că am putut obţine pentru prima dată o directivă a Comisiei Europene care ne-a permis să venim în sprijinul celor care vor să deschidă noi destinaţii şi să nu fie considerat ajutor de stat. Noi ne ducem cel puţin în două direcţii – una foarte bine conturată care este aeroportul Luton din Anglia. Este prima destinaţie pe care o scoatem la licitaţie publică. Aprobarea a venit de la Comisia Europeană, cu condiţia ca licitaţia să se facă cu toată transparenţa, să se publice în jurnalul european, pentru ca orice companie din Uniunea Europeană să se poată înscrie la licitaţie. A doua destinaţie pe care vrem să o scoatem la licitaţie este Spania, ţară în care locuieşte o foarte mare comunitate de români”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

  

Managerul Aeroportului Internaţional Craiova, Mircea Dumitru, şi-a propus ca după investiţiile făcute în aeroport, dar şi datorită curselor low-cost, numărul pasagerilor să crească în următorii ani. Dacă în luna octombrie a acestui an se preconizează o cifră de 40.000 de pasageri, Mircea Dumitru speră ca în anii următori numărul acestora să depăşească 200.000. “În anul 2012 s-a înregistrat un cuantum mai mare de 10% faţă de anul 2011. În luna mai vom avea şi zbor low-cost şi probabil că, în luna octombrie, vom vorbi de 40.000 de pasageri. Dacă lucrurile merg aşa cum preconizăm noi, în trei ani vom avea în jur de 250.000 de pasageri”, a declarat Mircea Dumitru.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Felicitari, Domnule Presedinte, pentru astfel de prioritate!!era , din pacate arhicunoscut , cee ace este la Spiatlu Judetean, in mod special!!Daca , matale ai pute a, prin cei numoti acolo, politic , sa determini si un apltfel de serviciu medical, pentru ca este o crasa neimplicare a unora dintre cadrele medicale in special la Sectia de Ortopedie!! iar ca si director , este nimeni altul decat sotul sefei femeilor din PSD!!

Comments are closed.