Fanii, protest „de gherilă” pentru Ştiinţa

0
372

Versurile „Din Olt şi până-n Dolj şi până-n Vâlcea şi până-n Gorj şi până-n Mehedinţi” a fost înlocuite în această perioadă de mesajele arborate din Belgia până-n Danemarca şi de la Târgu Jiu până-n Piaţa Universităţii

Scoasă din joc de un patron falit şi demagog, cu participarea extraordinară a şefilor corupţi din fotbalul românesc, Universitatea respiră prin supapa oferită de fanii săi, nostalgici după echipa de suflet. Practic, pentru Ştiinţa au evoluat suporterii în stagiunea de criză 2011-2012. Protestele au fost sporadice, cu mesaje afişate în diverse locuri, iar de anvergură a fost doar unul, în vara trecută (foto 1). Atunci, circa 500 de fani au mărşăluit scandând numele echipei şi înjurându-l pe Mititelu de la Universitate şi până la sediul clubului. Craiova nu era însă dezafiliată în acel moment, ci doar retrogradată, atât pe teren, cât şi din cauza licenţei, iar groparul ei se numea Mititelu. De când alb-albaştrii au fost scoşi de pe „dreptunghiul verde”, fanii nu au reacţionat în masă, purtând doar un război de gherilă. Dacă timişorenii au ieşit cu miile în oraş pentru a-şi apăra la decizia retrogradării dictate de FRF un brand contestat de mulţi din cauza originii „AEK Bragadiru”, Craiova nu a fost invadată de fanii alb-albaştrii, care au reacţionat izolat. Meciurile naţionalei au prilejuit apariţia unor mesaje şi scandări, Mititelu şi FRF fiind blestemaţi la unison. „Ştiinţa nu moare ale, pleacă brutarule!” s-a scandat la meciul din preliminariile Euro 2012 România – Belarus de pe „Naţional Arena”, dar şi la amicalul de la Liege cu Belgia. Mesajul în limba franceză „FRF + LPF, cancerul fotbalului românesc” a tronat pe „Maurice Dufresne” alături de fularele alb-albastre şi banner-ul „Cu Ştiinţa până la moarte” (foto 2). Paradoxal, echipa pierdută a Craiovei nu a mai fost invocată decât o dată „pe teren propriu”. În luna octombrie a anului trecut, un grup de fani a arborat pe gardurile Universităţii din Craiova o serie de pânze vopsite care îi „incriminau” pe Mititelu, Sandu şi Dragomir (foto 3). „Sandu, Dragomir, Mititelu: Ştiinţa nu moare… Muriţi voi javre ordinare!” sau „Pleacă Mititelu”, „Pleacă brutare” sau „Ştiinţa suntem noi” se putea citi în amiaza mare în centrul Craiovei. Un protest constant a avut loc însă la meciurile echipei care reprezintă în acest moment cel mai bine Oltenia. Pandurii nu au galerie la meciurile de acasă, în schimb un grup de ultraşi ai Ştiinţei din Târgu Jiu şi-au strigat supărarea la fiecare joc de pe „Municipal” (foto 4). „Prezenţi pentru Craiova”, „Toţi priviţi cu nepăsare cum Craiova noastră moare” sau „Ştiinţa trebuie să renască” au fost mesajele gorjenilor cu sânge alb-albastru, o singură dată aceştia fiind împiedicaţi să protesteze, de observatorul Aurică Beldeanu, prietenul de nădejde al lui Adrian Mititelu.

Prezenţi la handbal şi la mitingurile politice

Mesaje care invocau drama Universităţii Craiova au putut fi zărite şi la alte evenimente. Recent, la meciul de handbal România – Belarus disputat în Sala Sporturilor din Capitală fanii Ştiinţei din Bucureşti s-au prezentat cu un banner pe care scria „Universitatea Craiova 1948- …cannot die”, adică „Universitatea Craiova nu moare” (foto 5). De asemenea, la protestele împotriva guvernului Boc şi preşedintelui Băsescu desfăşurate în aceste săptămâni în Bucureşti au fost şi grupuri de fani ai Ştiinţei, printre pancartele din Piaţa Universităţii fiind remarcate şi unele care vizau echipa din Bănie (foto 6). „Ştiinţa nu moare” a fost mesajul transmis de olteni şi cu acest prilej. De asemenea, tocmai din nordul Europei, la mitingul românilor din Danemarca, echipa fanion a Olteniei a fost menţionată pe anumite bannere (foto 7). Mesajele „Mi-e dor de Ştiinţa” sau „Ştiinţa nu moare” s-au regăsit în arsenalul protestatarilor din Peninsula Scandinavă. Cu drama oltenilor au empatizat şi suporterii Petrolului, care au afişat în turul campionatului la un meci de acasă  mesajul „Craiova fii tare/Ştiinţa nu moare!”.