Cardiologii doljeni doresc rezolvarea urgenţelor majore şi la Craiova

0
285

De-a lungul timpului, medicii din cadrul Centrului de Cardiologie s-au specializat pe efectuarea unor manevre medicale destul de complicate, de la coronografii şi până la montarea de stenturi. În felul acesta, Craiova şi-a câştigat locul pe harta oraşelor în care se realizează intervenţii invazive şi noninvazive în domeniul cardiovascular. Acum cardiologii craioveni şi-ar dori ca în Bănie să poată fi rezolvate urgenţele majore şi, de ce nu, pe viitor, aici să fie înfiinţată o clinică de chirurgie cardiovasculară.

În ultimii ani, baza materială a Centrului de Cardiologie din Craiova s-a dezvoltat considerabil pe partea de diagnostic şi tratament atât neinvaziv, cât şi invaziv. Mai mult decât atât, clinica din Craiova este singura din ţară unde se realizează anumite investigaţii neinvazive aritmic. Şi numărul de pacienţi a crescut pe parcursul anului trecut. Dacă în primul trimestru al anului 2011 se efectuau în jur de 30-40 de intervenţii la nivelul laboratorului de angiografie, spre sfârşitul anului numărul acestora a crescut la 275 de intervenţii.

„Centrul de cardiologie îşi desfăşoară în continuare activitatea la parametrii maximali. În acest moment, secţia de cardiologie nu întâmpină probleme legate de aprovizionarea cu medicamente. Activitatea este continuă atât în ceea ce priveşte explorările invazive, cât şi cele noninvazive. De altfel, numărul explorărilor şi măsurilor de terapie invazivă a crescut considerabil, cel puţin în trimestrul al IV-lea al anului 2011. Laboratorul de angiografie se va dezvolta cu siguranţă în astfel de condiţii. Se lucrează la fel ca în Bucureşti sau Timişoara”, a declarat conf. dr. Rodica Muşetescu, şeful clinicii de Cardiologie.

Distanţa prea mare până la Bucureşti sau Timişoara, unul din argumente

Unul dintre argumentele aduse în sprijinul ideii de a permite rezolvarea urgenţelor majore şi la Craiova este distanţa destul de mare până la Timişoara sau Bucureşti, centrele cele mai apropiate unde astfel de cazuri pot fi rezolvate.

La nivel naţional, de mai mulţi ani funcţionează un program denumit RO-STEMI în care sunt incluse toate centrele şi institutele de cardiologie din ţară. În virtutea acestui program, spre exemplu, un pacient diagnosticat cu infarct miocardic acut sub intervalul de şase ore este trimis în mod obligatoriu la cel mai apropiat spital dotat cu aparatura necesară şi având o echipă de medici antrenată pentru o intervenţie rapidă. Cazurile de acest gen din toată Oltenia sunt trimise la o distanţă destul de mare, fie la Bucureşti, fie la Timişoara, spre dezamăgirea medicilor craioveni, care spun că şi în Bănie ar putea fi realizate astfel de intervenţii.

O decizie în ceea ce priveşte includerea clinicii din Craiova pe lista – ce-i drept, destul de scurtă – a unităţilor în care se efectuează intervenţii pentru cazurile de urgenţă majoră rămâne la latitudinea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. Până acum însă autorităţile sanitare abia dacă finanţează programele deja existente. „În ultimii trei ani, noi am avut program finanţat de minister doar pe stimulatoare şi dispozitive de resincronizare. Corect ar fi ca aceste programe elaborate de Ministerul Sănătăţii să cuprindă cât mai mulţi pacienţi. Pentru anul trecut am avut în program 40 de stimulatoare şi noi am montat peste 100, pentru că noi servim cinci judeţe”, a mai spus conf. dr. Rodica Muşetescu.

Echipă de medici tineri la Cardiologie

Centrul de Cardiologie din Craiova are în componenţă o secţie cu 90 de paturi. Pe secţie funcţionează un compartiment de terapie intensivă coronariană cu zece paturi, un compartiment de cardiologie intervenţională cu 20 de paturi, cu laborator de cateterism cardiac, angiografie şi posibilităţi de electrofiziologie şi compartiment de cardiologie pediatrică. De asemenea, tot în cadrul Centrului de Cardiologie funcţionează un ambulatoriu integrat, un laborator de analize medicale şi o farmacie. Un atuu al clinicii îl reprezintă echipa de medici tineri care s-au format în străinătate şi s-au specializat pe efectuarea de coronarografii sau montarea de stenturi. Unul dintre ei s-a specializat chiar pe montarea de dispozitive intracardiace.