DSVSA Dolj îşi intensifică acţiunile de control în perioada Sărbătorilor de Iarnă

0
584

În perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) DOLJ intensifică acţiunile de control oficial în târguri, pieţele agro-alimentare, abatoare şi alte unitati, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane , în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Judetean de Poliţie Dolj şi Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj.
În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
În plus controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, respectarea normelor de igienă alimentară și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor.
” La nivelul DSVSA Dolj şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) sunt afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. din carnea de porc.

Pentru evitarea infestări cu parazitul Trichinella spiralis. DSVSA Dolj va recomandă:
– Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate/inregistrate şi supravegheate sanitar veterinar ,
-Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodaria proprie este obligatorie; propietarii prezentand medicului veterinar, probe concludente (muschi pilieri diafragmatici, m.intercoastali..) si crotalia porcului.
– Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., negativ.
Examenul trichineloscopic al carnii de porc se efectueaza in spatii special amenajate la Cabinetele medical-veterinare imputernicite din cadrul fiecarei Unitati Administrative Teritoriale din judetul Dolj ; la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din Craiova, Baileşti , Calafat si Filiaşi.
In Municipiul Craiova examenul se poate efectua la Cabinetul medical-veterinar imputernicit din str. Brestei nr .346 si la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din PIETE : Piaţa Mare, Piaţa Craiovita , Piata Valea Rosie, Piata Veche, Piata Brazda lui Novac , unde sunt afişate numele medicului veterinar ,numarul de telefon , tariful de examinare si programul de funcționare al acestora, inclusiv sâmbăta si duminica”, a precizat Costică Retea, director – adjunct al DSVSA Dolj şi purtător de cuvânt al instituţiei.