Dolj: Campanie a IPJ Dolj de prevenire a violenţei împotriva femeii

0
349
Picture1O familie în care există violenţă nu este „o familie”.
    De la ameninţare până la violenţă este doar un pas.
    80% dintre femeile abuzate sexual sunt agresate de către bărbaţi pe care îi cunosc, mai mult de jumătate au loc în locuinţa proprie.
    În 50% dintre cazurile în care bărbaţii îşi abuzează partenerele, sunt agresaţi şi copii.
    Dacă partenerul tău te abuzează fizic, emoţional sau sexual, înseamnă că eşti într-o situaţie de risc şi o victimă a violenţei intrafamiliale. 
    Sună imediat la 112 atunci când eşti în pericol!
    MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ! Începe prin a cere ajutor!
                                                * * *
    25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii 
Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor.
    La nivelul judetul Dolj a fost initiata si desfasurata o campanie de informare si sprijin a femeilor – victime ale violentei, in care sunt parteneri Inspectoratul Judetean de Politie DOlj si Asociatia Dezvoltare si Psihoterapie prin Actiune, care se numeste “EQUILLIBRIUM”
    În primele 6 luni ale anului 2016 la unităţile de poliţie din Dolj 109 femei au sesizat că au fost victime ale violenţei, majoritatea victimelor fiind din mediul rural. Din acestea, 34 de cazuri au fost clasate ca urmare a faptului că victimele şi-au retras plângerea.
 
    Una dintre direcţiile de acţiune a poliţiştilor doljeni este creşterea capacităţii femeilor – victime ale violenţei domestice de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate, în conformitate cu atribuţiile stabilite de Legea 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
 
     Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp:
v resursele financiare insuficiente,
v mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei,
v relaţiile extraconjugale,
v gelozia,
 
Din pacate, în special în cazul femeilor, victima nu găseste resurse să rupă relaţiadupă prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate:
 
v dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor
v prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor,
v lipsa educatiei,
v neîncredere şi respect de sine scăzut,
v lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului
      de relaţii extra-familial.