Tricolorii actuali, crescuţi „under” Săndoi

0
344

Majoritatea jucătorilor care compun lotul lărgit al echipei naţionale au făcut parte din generaţiile precedente ale reprezentativei de tineret, al cărei selecţioner a fost preţ de 6 ani antrenorul principal al Universităţii, Emil Săndoi

 

Pe lângă atuurile conferite Universităţii Craiova de experienţa dobândită ca antrenori de Sorin Cârţu şi Emil Săndoi, aceştia oferi şi păreri avizate în privinţa transferurilor, după ce au dovedit de-a lungul timpului că au mai cu seamă calităţi de selecţioneri, sau cum se spune în fotbal „au ochi la jucători”. Peste 27 de ani de carieră sunt trecuţi în contul lui Sorin Cârţu, iar Săndoi are şi el deja 14-15 ani de „bancă tehnică”. Ambii au fost selecţioneri ai echipei de tineret a României, „Sorinaccio” pentru un scurt mandat la jumătatea anilor 90, în timp ce Emil Săndoi are la activ nu mai puţin de patru campanii de calificare cu naţionala under 21, pe care a pregătit-o timp de şase ani. Practic, Săndoi a fost cel mai longeviv selecţioner al României, la toate nivelurile de vârstă în ultimele decenii Astfel, aproape toţi fotbaliştii lotului naţional al României, care conduce grupa de calificare la Euro 2016, au făcut parte din generaţiile anterioare ale echipei de tineret. Din lotul convocat acum de Iodănescu, doar Pintilii şi Hoban şi Sânmărtean sunt jucătorii care au pătruns abia la maturitate în rândul tricolorilor, cel din urmă având apariţii meteorice până în prezent, când este un titular incontestabil şi probabil cel mai bun jucător român. Astfel, toţi cei 3 portari ai naţionalei, Ciprian Tătăruşanu, Costel Pantilimon şi Silviu Lung, au făcut parte din lotul naţional de tineret. Tătăruşanu era convocat de Săndoi încă de vremea când apăra la Juventus Colentina, iar Pantilimon era doar în lotul lărgit al lui Poli. În sfârşit, Silviu Lung a fost portarul generaţiei 88-89, una destul de prolifică pentru Universitatea Craiova, dar din care doar Lung junior şi colegul său de la Astra, Valerică Găman, au pătruns la lotul de seniori. Trecând la linia defensivă, doar căpitanul Raţ nu l-a prins pe Săndoi la naţionala under 21. Astfel, generaţia 89 dă tripleta care a început meciul cu Danemarca: Papp-Chiricheş-Gardoş. Autorul dublei din jocul cu Irlanda de Nord, Paul Papp, a fost selecţionat de Săndoi deşi era în liga secundă, la Farul, la fel ca un alt jucător ridicat de Săndoi, Măţel. Când a debutat la tineret, Vlad Chiricheş evolua la desfiinţata  Internaţional Curtea de Argeş, în timp ce Gardoş era în eşalonul secund, la Concordia Chiajna. De asemenea, Dragoş Grigore, care făcea parte din generaţia anterioară, nu era ocolit de Săndoi chiar dacă evolua doar la Dinamo II.

Calificări pierdute, dar scop atins: promovarea către naţionala mare

Din prima generaţie creionată de Emil Săndoi, s-ar putea contura următorul prim „unsprezece”: Pantilimon – Săpunaru, Moţi, Radu Ştefan, Sepsi – Prepeliţă, Florescu, Herea, Varga – Andrei Cristea, Surdu.  Dintre aceştia, Pantilimon, Moţi, Sepsi, Prepeliţă au făcut parte din lotul pentru meciul cu Danemarca, în condiţiile în care Săpunaru şi Radu Ştefan refuză convocările. A doua generaţie promovată de Săndoi a ratat in extremis calificarea la un turneu final de tineret, după un eşec la Iaşi cu Ţara Galilor, care-l avea în componenţă pe mijlocaşul lui Arsenal, Alan Ramsey. Trupa de atunci a lui Săndoi avea cam următoarea formulă: Tătăruşanu – Homei, Sârghi, Tudose, Latovlevici – Deac, Ropotan, Bicfalvi, Tănase – B. Stancu, Keşeru. Dintre aceştia, Tătăruşanu, Latovlevici, Bicfalvi, Tănase şi atacanţii Keşeru şi Stancu sunt de actualitate în preliminariile pentru Euro 2016.

O altă calificare pierdută la mustaţă a fost cea în dubla din play-off cu Anglia lui Sturridge, Welbeck, Henderson şi Smalling. După 1-2 în deplasare, tricolorii nu au reuşit să marcheze golul izbăvitor acasă, unde au înregistrat doar un scor alb. Atunci, Săndoi îşi conturase practic două echipe de aceeaşi valoare, având dubluri interesante pe fiecare post: Lung (Straton) – Măţel (Râpă), Găman (Gardoş), Papp (Chiricheş), Bărboianu (Pârvulescu) – Torje, Hora (Răduţ), A. Ionescu (Chipciu), Gângioveanu – M. Costea (Rusescu), Alexe (Budescu). Ultima generaţie care a trecut prin mâinile lui Săndoi a propus şi ea deja câteva nume care au avut deja contact cu prima reprezentativă: Enache, Stanciu, Grozav, Anton, Bumba, Stoian, Răduţ sau Cosmin Matei. Deşi nu a început prea bine preliminariile, nici această echipă nu a fost departe de baraj, într-o grupă cu Franţa lui Varane, Lacazette, Riviere sau Griezmann.

Săndoi încearcă să-l „recupereze” pe Gângioveanu

În perioada 2008-2010, Craiova oferea mai mulţi jucători naţionalei de tineret, atât datorită perspectivelor care li se acordau atunci, dar şi, evident, datorită unei doze de patriotism local a lui Emil Săndoi, care încerca să infiltreze filonul oltenesc în naţională. Totodată, Craiova miza atunci pe tinerii din propria pepinieră, forţată şi de talentul acestora, cât şi de o decizie a TAS care-i interzicea transferurile. Astfel, Lung, Găman, Bărboianu, R. Barbu, Ologu, Gângioveanu, Andrei Ionescu, Firţulescu şi Mihai Costea compuneau aproape o întreagă echipă de tineri internaţionali, majoritatea însă etichetaţi între timp cu zicala „s-au născut talente, au murit speranţe”. Doar Lung, Găman şi Bărboianu au trecut la următorul nivel. Săndoi încearcă să-l recupereze în această perioadă pe Cosmin Gângioveanu, care a renunţat la fotbal deja de câteva sezoane în condiţiile în care are doar 25 de ani. Gângioveanu, care se antrenează cu Universitatea de 3 luni, a avut evoluţii mai consistente la echipa naţională de tineret decât la cea de club, însă nu a mai confirmat ulterior. Andrei Ionescu, după un transfer la Steaua şi-a continuat cariera în liga secundă din Belgia şi apoi în Ungaria, iar în acest moment nu are angajament, după ce a efectuat pregătirea de vară cu FC Podari. Radu Barbu şi Ologu au fost adversarii echipei lui Săndoi în toamna aceasta, în Cupa României, ei ajungând la FC Caransebeş, echipă nou-promovată în Liga a II-a, unde joacă şi nu prea. Pe Firţulescu a încercat să-l readucă în prim-plan Eugen Trică, la UTA Arad, iar acum abia prinde primul „unsprezece” la Dinamo II, în Liga a III-a. În sfârşit, Mihai Costea „doarme” pe contract de 120.000 de euro pe an la Steaua, echipă care nu poate nici să scape de el din cauza unor clauze contractuale ciudate. Şi din actualul lot al Universităţii sunt destui jucători care au colaborat cu Emil Săndoi la naţionala de tineret: Bălgrădean, Straton, Frăsinescu, Avrămia, Mateiu, Herghelegiu, Varga, Curelea, Ferfelea şi Târnăcop, însă şi dintre aceştia mai puţin de jumătate sunt jucători de bază.