Craiova, regina „Balului diplomaților”

0
1069

Craiova va fi invitatul de onoare al „Balului diplomaților”, un eveniment cultural de mare ținută care este găzduit o dată pe an de Ateneul Român. Maestrul Tudor Gheorghe, Filarmonica Oltenia și doi elevi talentați ai Liceului de Artă „Marin Sorescu” vor promova Craiova, cu toate valorile sale, îndeosebi cele artistice, încercând să îi convingă pe înalții diplomați care vor fi prezenți la această serată culturală că Bănia merită să fie declarată Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.   

Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că evenimentul care va avea loc, miercuri seară, la Ateneul Român, este de departe cea mai mare ocazie pentru Craiova de a-și promova valorile. „Evenimentul va avea loc la Ateneu și va fi organizat de Asociația partenerilor diplomaților români, anul acesta sub egida Craiova, Capitală Culturală Europeană. Este un fel de bal al ambasadorilor care are loc, de fiecare dată, înainte de Ziua Națională. Anul acesta, grație doamnei Luminița Fătu, va participa și Craiova. Noi vom fi cei care vom susține cea mai mare parte culturală a spectacolului. În afară de ambasadorii din țările Uniunii Europene, din SUA și din China, va participa și guvernul României. Pentru noi, pentru Craiova este cel mai bun moment de promovare din acest an”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă organizată pentru anunțarea acestui eveniment.

„Un oraș cu rădăcini culturale extrem de puternice”

Craiova este primul oraș din România care este invitat să-și promoveze valorile, până la această a șasea ediție participând doar personalități de excepție ale vieții culturale din capitală. „Am considerat că este momentul să depășim granițele capitalei în promovare. România are valori inestimabile și este păcat să nu fie cunoscute. Atunci când am avut curajul să depășesc granițele Bucureștiului, am întâlnit o ușă mai mult decât deschisă aici, la Craiova, un oraș cu rădăcini culturale extrem de puternice. Grație maestrului Tudor Gheorghe, care m-a sfătuit și imediat am fost de acord, Craiova va fi elementul central de promovare a acestei ediții. Pe scenă vor urca mari artiști ai Craiovei, Filarmonica Oltenia, evident brandul dumneavoastră cultural, maestrul Tudor Gheorghe”, a explicat Liminița Fătu, care este președintele acestei asociații și principalul organizator al dineului cultural de la Ateneul Român.

Maestrul Tudor Gheorghe, unul dintre amfitrionii serii

Potrivit organizatorilor, „Balul diplomaților” care îi va avea ca invitați pe reprezentanți ai ambasadelor acreditate la București va fi găzduit, miercuri seara, de Ateneul Român. Unul dintre amfitrionii acestui eveniment va fi maestrul Tudor Gheorghe, spectacolul aflându-se sub regia lui Alice Barbu, care a pus în scenă și precedentele ediții. Ca element de noutate al acestui an este parteneriatul cu „Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. „Prin acest demers urmărim ca, prin promovarea Craiovei, să promovăm în fapt elementele esențiale ale identității și spiritualității românești. Alegerea noastră de a susține acest proiect cu prioritate a fost inspirată de rolul special pe care Craiova l-a avut în istoria României. În egală măsură am fost atrași și de viziunea și perseverența doamnei primar Lia Olguța Vasilescu”, a mai spus Luminița Fătu.

 „Eforturile noastre trebuie să ajungă la urechile tuturor ambasadorilor”

Președintele Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, Vlad Drăgulescu, a punctat faptul că, în felul acesta, Craiova va fi promovată la un nivel foarte mare. „Este o ocazie foarte importantă, poate cea mai importantă pe care asociația o are pentru a demonstra Europei că are un plan. Nu ne rămâne decât să ne străduim foarte tare să sintetizăm în idei foarte precise lucrurile pe care noi le putem exporta Europei, din punctul de vedere al culturii, și să facem în așa fel ca toate eforturile noastre să ajungă la urechile tuturor ambasadorilor țărilor europene prezenți la acest bal. Avem ocazia să îi fermecăm atât artistic, cât și la nivel de idei și concepte serioase și solide de ce înseamnă să fii Capitală Culturală Europeană în 2021 și ce poate Craiova să aducă în plus acestei mari Europe”. Orchestra Filarmonicii Oltenia va interpreta două lucrări muzicale, între care„Rapsodia română I”.

Doi elevi de excepție din Craiova vor fi premiați

Asociața a fost înființată în urmă cu șase ani și printre obiectivele pe care și le propune este și premierea unor copii din România care se remarcă în spațiul cultural, numiți și micii ambasadori ai țării. Anul acesta vor fi premiați șase copii, iar doi elevi excepționali de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”. ”Am obținut numeroase premii la olimpiadele naționale, la concursuri naționale și internaționale. Sunt onorat să particip la acest eveniment și mă bucur foarte mult să mă aflu printre puținii aleși”, a mărturisit Adrian Radu, care studiază pianul la clasa aXII-a a liceului craiovean. „Este o foarte mare onoare să particip la un asemenea eveniment, mă bucur că pot să fiu acolo și sunt foarte fericit că fac parte din cei șase elevi care vor merge la acest bal”, a mărturisit Radu Ionescu, cel de-al doilea elev care va fi premiat în cadrul galei. El studiază chitara la același liceu și are un palmares impresionant 52 de premii, dintre care 42 de locuri I internațional și național, patru olimpiade naționale câștigate cu locul I și premiul de excelență din partea Guvernului României.