Meșteri populari din toată țara vin, pentru trei zile, la Craiova

0
180

Pe esplanada Teatrului Național Craiova Piața „William Shakespeare” va avea loc mâine, 26 octombrie, ora 11.00, deschiderea celei de-a 41-a ediții a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat, în perioada 26-28 octombrie, de Muzeul Olteniei, prin Secția de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova. Peste 60 de meșteri populari din principalele zone etnografice și geografice ale țării vin la Craiova: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, Țara Oașului, Țara Făgărașului, Țara Bârsei etc. Publicul este așteptat la expoziţia cu vânzare în aer liber şi demonstraţiile meşterilor populari zilnic vineri, sâmbătă și duminică (26, 27 și 28 octombrie) –, în intervalul orar 8.00-19.00.

Meșterii aduc și la această ediție a târgului felurite obiecte populare cu valoare estetică sau funcţională, de la ceramică la costume populare, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port, tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal şi material preţios, produse alimentare, bunătăţi tradiţionale – cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, magiun, zacuscă, gem și diferite dulceţuri ecologice, acestea din urmă la mare căutare în ultima vreme.

Nelipsite vor fi ceramica de Oboga adusă de Ştefan Truşcă, costumele populare şi ouăle încondeiate de Genoveva Sauciuc, din Bucovina, clopurile maramureşene ale lui Vasile Borodi, ţesăturile frumos lucrate de Maria Neamţu din Vâlcea ori Zoriţa Creţu din Craiova. Îi veţi reîntâlni în târg şi pe cojocarul Dumitru Liceanu, de la Vădastra, pe gorjeanul Pompiliu Ciolacu – unul dintre puţinii meşteri care mai realizează icoane de vatră, ca și pe Radu Lazăr, din Bihor, cu vestitele steaguri dacice, confecționate din lemn.

«În cadrul evenimentului, publicul craiovean va avea posibilitatea să fie actant cultural activ și va putea asista la prezentarea meșteșugurilor din zona Olteniei, ce se regăsesc pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – U.N.E.S.C.O., precum olăritul și țesutul, în condițiile în care „Tehnicile de realizare a ceramicii de Horezu” și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței”, au fost incluse pe lista reprezentativă UNESCO în anii 2012, respectiv 2016», se precizează într-un comunicat de presă al muzeului.

Ca în fiecare an, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii, pe secțiunile Adulţi și Copii şi tineret, festivitatea urmând să aibă loc sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.30, în Piața „William Shakespeare”. Juriul va fi format din dr. Florin Ridiche – managerul Muzeului Olteniei (președinte); Florentina Pleniceanu – șef Secție Etnografie și Artă Populară, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Dr. Tr. Severin; dr. Ionuț Dumitrescu – șef Secție de Etnografie, Muzeul Județean Vâlcea; dr. Albinel Firescu – șef Secție de Etnografie, Muzeul Județean Gorj; dr. Irinel Cănureci – șef Secție de Etnografie, Muzeul Olteniei; dr. Roxana Deca, Alina Bălan, Loredana Durău, Diana Călin, Roxana Ilie – muzeografi la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei – membri. De asemenea, vor fi înmânate Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, în valoare de 3.000 lei, şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova, în valoare de 1.000 lei.