18 blocuri din Lăpuş, reabilitate termic cu fonduri europene

0
436

Mai multe blocuri din cartierul Lăpuş vor fi reabilitate termic, cu fonduri europene. Contractul de finanţare, în valoare de 520.000 de euro, a fost semnat, ieri, la Primăria Craiova şi urmează să fie implementat în decurs de 38 de luni. Faţă de imobilele reabilitate anterior, în acest pachet intră şi contorizarea individuală la apă caldă şi căldură a tuturor celor 401 apartamente, a anunţat primarul Craiovei.

Este vorba de 18 blocuri din cartierul Lăpuş, care vor fi reabilitare termic cu o finanţare de 520.000 de euro, banii venind printr-un proiect european care a fost semnat, ieri, la Primăria Craiova. „De acest proiect, vor beneficia 401 apartamente, respectiv 828 de persoane. Valoarea contractului este 520.000 de euro, iar perioada estimată pentru implementare este de 38 de luni”, a precizat Marinela Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Reabilitarea prevede şi contorizarea separată a utilităţilor

Pentru toate blocurile, lucrările de intervenţie se referă la termoizolare pereţi exteriori – cu panouri de termoizolaţie, înlocuire tâmplărie existentă pe faţada blocurilor, închidere balcoane, termoizolare terasă plus planşeu peste demisol, înlocuire totală a instalaţiei de încălzire centrală şi a distribuţiei pentru apă caldă menajeră, cu montare de robineţi de presiune diferenţială şi robineţi de echilibrare termohidraulică, înlocuire lifturi şi construire rampe pentru persoane cu dizabilităţi. În plus faţă de imobilele reabilitate anterior, există şi facilitatea separării utilităţilor pe casa scării, atât a reţelei de distribuţie a apei calde menajere, cât şi a agentului termic. În felul acesta, fiecare este răspunzător de ceea ce consumă, iar distrubuitorul poate să îi separe şi să delimiteze pe cel rău platnic de cel bun platnic. Adică nu ar mai exista acea problemă că, dacă o scară nu plăteşte în totalitate factura, nu poţi decât să opreşti toată scara. Aceste blocuri vor fi contorizate individual, ceea ce este extraordinar de bine”, a subliniat edilul-şef al Craiovei.

De ce au fost excluse mai multe blocuri

Primarul Mihail Genoiu a explicat că procedura de selecţie a blocurilor a fost una complicată deoarece a fost nevoie ca imobilele să aibă rezolvate problemele legate de acoperişuri şi balcoane. „Trebuie ca blocurile să aibă rezolvate problema şarpantelor, a balcoanelor de la parter, în sensul că ori le au cu acte, iar dacă nu, le dau jos. Aici a fost o mare problemă cu blocurile şi pe axa trecută şi s-a renunţat atunci la foarte multe contracte pe care noi le aveam deja semnate cu asociaţiile de proprietari. Când a trebuit să intre în legalitate, au renunţat foarte mulţi”, a explicat Genoiu. Acesta a anunţat că Primăria Craiova nu se va opri la cele 18 blocuri de pe Lăpuş, continuând discuţiile cu asociaţiile de proprietari, astfel ca, în cazul în care mai apar finanţări pe aceste axe, să existe proiecte depuse.

Primăria Craiova poate atrage până la 130 milioane de euro

Primăria Craiova are posibilitatea să atragă, pe POR 2014-2020, proiecte în valoare de 130 milioane de euro, a anunţat directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marinela Bogheanu. Aceasta a menţionat că, în momentul actual, sunt depuse proiecte în valoare de 26 milioane de euro, dintre care reabilitarea blocurilor de locuinţe – 2 milioane de euro; reabilitare energetică pentru clădiri publice (Spitalul de Boli Infecţioase) – 5,5 milioane de euro, reabilitarea Casei Rusănescu – 2,2 milioane de euro, reabilitarea corpului C1 Ambulatoriu Spital Clinic Filantropia – 2,25 milioane de euro. Pe domeniul educaţional, sunt două proiecte depuse pentru Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” şi „Mircea Eliade” – peste 2,3 milioane de euro şi, de asemenea, trei aplicaţii pentru grădiniţele cu program prelungit: ”Floare-Albastră”, Grădiniţa nr. 3, Grădiniţa Piticot, Grădiniţa nr. 5 şi Grădiniţa Elena Farago, Creşa nr. 8.

Finanţarea Parcului Romanescu se întoarce la bugetul local

Cea mai mare sumă de bani europeni va veni la bugetul municipalităţii prin realocarea fondurilor consumate cu reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marinela Bogheanu, a declarat că proiectul s-a depus pentru o finanţare dintr-o listă de rezervă, primăria asumându-şi cheltuirea tuturor banilor din proiect, în jur de 12 milioane de euro. „Fiind un proiect retrospectiv, am reuşit să îl introducem, este în faza de contractare, iar cele 11,5 milioane de euro se vor deconta Primăriei Craiova, fiind bani cheltuiţi”, a anunţat Marinela Bogheanu.